Najlepší jablkový mrežovník fotorecept
Foto: slovakbaker
Tento koláč je naozaj nenáročný na prípravu - zvládnu ho aj začiatočníci - zato však prekvapí úžasnou chuťou.
na 180 °C
Suroviny
Krehké cesto: | |
275 g |
|
100 g |
|
štipka |
|
1/2 ČL |
|
125 g (alebo Hera) |
|
1 ks |
|
1 PL (studená) |
|
Jablková náplň: | |
7-8 ks (stredne veľké) |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
4 PL (na posypenie cesta) |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme krehké cesto, aby mohlo odpočívať v chladničke. Suché ingrediencie premiešame, pridáme na kocky nakrájané studené maslo alebo Heru, vajce a studenú vodu. Všetko ručne premiesime a vytvoríme cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.
- 2
Medzitým pripravíme jablkovú náplň. Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame. Vyžmýkame a dáme do hrnca. Prisypeme kryštálový cukor, škoricu, prilejeme šťavu z citróna a podlejeme trochou šťavy z jabĺk (zvyšok môžeme vypiť). Dusíme na miernom plameni do zmäknutia. V troche vody rozmiešame Zlatý klas a vlejeme do rozvarených jabĺk, necháme prevrieť a odstavíme. Necháme mierne vychladnúť.
- 3
Zhruba dve tretiny cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a cestom vystelieme formu na koláč s vlnitým okrajom (moja má priemer 30 cm, ak použijete menšiu, koláč bude vyšší) a zarovnáme okraje. Dno rovnomerne posypeme strúhankou, ktorá zabráni, aby sa cesto premočilo od náplne. Následne navrstvíme jablkovú náplň.
- 4
Zvyšok cesta rozvaľkáme a rozkrájame na pásy, ktoré kladieme na náplň do tvaru mriežky. Zo zbytkov cesta môžeme vytvoriť ozdobný okraj. Mriežku aj okraj koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom (počas pečenia vznikne chrumkavá kôrka, ktorá dodá koláču zaujímavú textúru).
- 5
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút dozlatista.
- 6
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať. Ku koláču sa hodí kopček vyšľahanej šľahačky, vanilkovej zmrzliny, ale vynikajúci je aj len tak samotný...:)
- 7
Prajem dobrú chuť!
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem pekne :)
Práveže si nenechám ujsť žiaden z koláčov, ktorý upečiem. Vyvažujem to športom :))