Jablkový koláč
Jablkový koláč

Najlepší jablkový mrežovník fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 14. januára 2023

Tento koláč je naozaj nenáročný na prípravu - zvládnu ho aj začiatočníci - zato však prekvapí úžasnou chuťou.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Krehké cesto:
275 g
100 g
 štipka
1/2 ČL
125 g (alebo Hera)
1 ks
1 PL (studená)
Jablková náplň:
7-8 ks (stredne veľké)
3 PL
2 ČL
1 PL
2 PL
Okrem toho:
4 PL (na posypenie cesta)
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme krehké cesto, aby mohlo odpočívať v chladničke. Suché ingrediencie premiešame, pridáme na kocky nakrájané studené maslo alebo Heru, vajce a studenú vodu. Všetko ručne premiesime a vytvoríme cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.

  2. 2

    Medzitým pripravíme jablkovú náplň. Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame. Vyžmýkame a dáme do hrnca. Prisypeme kryštálový cukor, škoricu, prilejeme šťavu z citróna a podlejeme trochou šťavy z jabĺk (zvyšok môžeme vypiť). Dusíme na miernom plameni do zmäknutia. V troche vody rozmiešame Zlatý klas a vlejeme do rozvarených jabĺk, necháme prevrieť a odstavíme. Necháme mierne vychladnúť.

  3. 3

    Zhruba dve tretiny cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a cestom vystelieme formu na koláč s vlnitým okrajom (moja má priemer 30 cm, ak použijete menšiu, koláč bude vyšší) a zarovnáme okraje. Dno rovnomerne posypeme strúhankou, ktorá zabráni, aby sa cesto premočilo od náplne. Následne navrstvíme jablkovú náplň.

    Najlepší jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zvyšok cesta rozvaľkáme a rozkrájame na pásy, ktoré kladieme na náplň do tvaru mriežky. Zo zbytkov cesta môžeme vytvoriť ozdobný okraj. Mriežku aj okraj koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom (počas pečenia vznikne chrumkavá kôrka, ktorá dodá koláču zaujímavú textúru).

    Najlepší jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút dozlatista.

    Najlepší jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať. Ku koláču sa hodí kopček vyšľahanej šľahačky, vanilkovej zmrzliny, ale vynikajúci je aj len tak samotný...:)

    Najlepší jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobrú chuť!

    Najlepší jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sobon
Krasny kolacik, ale ty nevyzeras ze by si tie uzasne kolaciky co pecies aj jedol😂😂😂