Foto: 2010
Je tu veľa receptov na bôčik, toto je len čínsky postup, ako dosiahnuť chrumkavú kožu, tzv. crackling.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravu treba zacat 24 hodin vopred. Do kanvice si dame varit vodu. Bocik dame na mriezku do vylevky a obarime ho (vrch - kožu) vriacou vodou.
- 2
Bocik - kožu osusime papierovou utierkou. Ihlicou na strikovanie alebo kovovym spizom husto dobodame kožu, tak 1 cm od seba.
- 3
Kožu stedro posolime a sol povtierame a bocik odlozime nezakryty v chladnicke. Kdo chce marinuje, ja som marinoval, ale daval pozor, aby koža bola sucha.
- 4
Trubu rozohrejeme na 160 C- 180 C. Bocik dame na pekac a podlejeme podla chute poharom vody, ja som isiel na cinsky sposob a podlial cinskym vinom na varenie. Kožu lahko potrieme olejom.
- 5
Pecieme do makka podla chute, ja som robil tak 90 minut. Nakoniec prepneme trubu na maximum, ja som dal na 240 C a nechame kožu povystrelovat - crackling. Treba davat pozor, aby nam bocik nezhorel, mne to trvalo tak 10 minut, aby sme dostali chrumkavu, ale nie tvrdu kožu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Rozmýšľam, aký zmysel má obarenie toho bôčika, resp. kože a prečo sa musí sušiť v chladničke? Súvisí to s uvoľňovaním vody pri pečení?
2010, patrilo by ti vyznamenanie, Rad Zlatého bôčika.. som si istá, že bôčik podľa tohto receptu je skutočná delikatesa !
Chcem sa iba spýtať ,kde na Slovensku nie je, alebo sa tratí z obchodov bôčik,ako sa sťažujú niektorí diskutujúci ,pretože ja som to dosiaľ u nás v Košiciach nezaregistroval. Dá sa bez problémov kúpiť i v supermarketoch a samozrejme aj v tradičných mäsiarskych obchodoch , ktoré v našom meste nie sú žiadnou vzácnosťou.
Tento bocik sa vola siu yuk (烧肉)
en.wikipedia.org/wiki/Siu_yuk...
vidim ze si skocila tomu gasparovi na lep,cielom jeho prispevku bolo zdehonestovat 2010 recept.bocik dostanes vsade,aj tam kde by si ho nechcela.
Bocik je vareny 15 minut vo vode s platkami zazvoru, cesnak, jarna cibulka, cela skorica, sol, korenie.
Vybrat a maso natriet sojovou omackou, vtriet zmes, korenie, sol a korenie 5 chuti.
Kozu dobotat, posolit a poprasit praskom na pecenie, odlozit do ladnicky.
Prosím Ťa, aký význam má ten prášok do pečiva? Zaujímavé,ešte som sa s tým nestretla..ďakujem.
Tato priprava je dost zdlhava, vcera mi prisiel pod ruku recept na webe, kde tvrdili ze aj relativne bez akejkolvek upravy sa da spravit bocikova koža chrumkava.
kirbiecravings.com/crispy-golden-pork-belly/...
Tak som musel vyskusat a to funguje . Trik je posypat bocik centimetrom soli, piect podliaty vodou 45 minut na 180 C ( podla velkosti do makka). Potom odstranit zapecenu sol prehodit trubu na maximum ja som mal 250C a dopiect este 30 minut.
Uzasny zakusok, nadhera