Nadýchaný piškótový nákyp s ovocím bez lepku
Klasika v novom šate. Tak by sa dal nazvať náš nový recept na Bezlepkový piškótový nákyp s ovocím. Nadýchané cesto ako
obláčik z Zobraziť celý popisKlasika v novom šate. Tak by sa dal nazvať náš nový recept na Bezlepkový piškótový nákyp s ovocím. Nadýchané cesto ako
obláčik z našej bezlepkovej múky Promix PK, prevoňané citrónovou kôrou a vanilkou a s ovocím podľa vašej chuti. V malých
dezertných miskách pôsobí ako luxusný koláčik od profesionálneho cukrára. A pritom je tak jednoduchý. Vyskúšajte ho aj vy a
presvedčte sa, že v jednoduchosti je naozaj krása.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 170-180 °C
Suroviny
| 120 g (+ na vysypanie misiek) |
|
| 30 g |
|
| 60 g (+ na posypanie) |
|
| 5 ks |
|
| trochu |
|
| 1 ČL (ideálne vanilla bourbon) |
|
| kúsok (na vytretie misiek) |
|
| podľa chuti (maliny, ríbezle, čučoriedky, černice...) |
|
Postup
-
1
Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový extrakt a zamiešame.
- 2
V druhej miske vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh (dbáme na to, aby sme sneh neprešľahali na príliš tuhý - ten sa ťažšie zapracováva do žĺtkovej zmesi). Potom sneh opatrne zapracujeme do žĺtkovej peny. Napokon po častiach gumenou varechou primiešame preosiatu múku. Snažíme sa do cesta nahnať čo najviac vzduchu a to tým, že miešame veľkými pohybmi až na dno misy (malo by sa nám to podariť približne na 20 záberov gumenou varechou).
- 3
Dezertné zapekacie misky s priemerom asi 8 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nich rovnomerne nalejeme a zarovnáme. Na vrch môžeme jemne zatlačiť umyté a dobre osušené ovocie. Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 170 - 180 °C. Pečieme približne 15 minút a na záver urobíme test špajľou. Keď vyjde z cesta von suchá, nákypy sú hotové.
- 4
Dezert necháme mierne vychladnúť. Podávame ho ideálne ešte trochu teplý (nie však horúci) posypaný práškovým cukrom.
- 5
TIP: Namiesto ovocia môžeme nákyp preliať javorovým sirupom alebo ovocnou omáčkou. Výborne však chuťí aj s ovocným džemom.
Tiež nákyp:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu