Mušle Sv. Jakuba a šošovicový šalát

sisok - fotkasisok, 30. marca 2013
Mušle Sv. Jakuba a šošovicový šalát
Foto: sisok

Priznám sa, že Mušle Sv. Jakuba som jedla včera po prvý krát. Je to veľmi citlivý kúsok mäska, takže naozaj pozor, aby sa neprepiekol. Zobraziť celý popisPriznám sa, že Mušle Sv. Jakuba som jedla včera po prvý krát. Je to veľmi citlivý kúsok mäska, takže naozaj pozor, aby sa neprepiekol. A hlavne, nepomýlte si Mušle Sv. Jakuba s palurdami. Pokiaľ hľadáte naozaj pravé mušle Sv. Jakuba, hľadajte na obale (alebo u rybára, podľa toho akú možnosť máte) názov Pecten Maximus. Spoznáte ich podľa veľkosti a ak vaše mušle pochádzajú z Peru a pod, určite to nie sú Pecten Maximus. Tak snáď vám bude chutiť :)

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

16 ks
1 ks
25 g
250 g
3 strúčik
1 ks
1 ks
1 ks
3 ks
3 vetvičky
10 cl
10 cl




Postup

  1. 1

    Šošovicu opláchneme pod prúdom vody, až kým z nej nepotečie čistá voda. Vložíme ju do hrnca s vodou, pridáme strúčik cesnaku, bobkový list a tymián. Varíme domäkka, prelejeme cez sitko a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Mrkvu si očistíme, rozkrojíme po dĺžke na 2 polovice a každú polovicu rozkrojíme opäť po dĺžke na 2. Pór dôkladne umyjeme, aby sme zmyli piesok a bielu časť pokrájame. Červenú cibuľu (ak nemáte červenú, pridajte bielu) nakrájame nadrobno. 2 zvyšné strúčiky cesnaku očistíme, vyberieme zelený stred (tento zelený stred radšej vyberajte systematicky, nie je ani chutný, ani zdravý) a rozpučime plochou stranou čepele. Paradajky ošúpeme (nakrojíme na spodnej strane do kríža a vložíme do vriacej vody na pár sekúnd), odstránime vodnatú časť s jadierkami (kľudne ich zjedzte, ale nedávajte do šalátu, táto časť je moc tekutá) a nakrájame na kocky. Bazalku a petržlen nakrájame nadrobno.

  3. 3

    Do panvice si šplechneme trochu olivového oleja a zľahka opečieme mrkvu. Potom pridéme cibuľu a znova zľahka spolu opečieme. Pridáme pór a zľahka opečieme. Stíšime plameň a dusíme až kým nebude mrkva mäkká podľa vašej chuti. Pridáme cesnak a po 1 minúte podlejeme balzamikovým octom. Necháme nech sa vyparí. až do takého sirupu. Odstavíme a pridáme šošovicu. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme troškou citrónovej šťavy. Nechajte šalát vychladnúť a pridajte paradajky, bazalku a petržlen.

  4. 4

    Mušle Sv. Jakuba Mušle očistíme od oranžovej časti a osolíme z oboch strán. Do panvice šplechneme trochu slnečnicového oleja a keď bude panvica dostatočne rozohriata, vložíme mušle. Mušle opečieme 1-2 minútky z jednej strany, stišime trochu plameň a opečieme 2-3 minútky z druhej strany. Mušle by mali byť v tomto momente hotové - správne upravené mušle by v strede mali byť nepriezračné a na okrajoch elastické. Keď sú hotové, pokvápkame trochou citrónovej šťavy a na každú dáme kúsoček masla.

  5. 5

    Servírujeme so šošovicovým šalátom a poliate troškou šťavy z panvice, kde sme opiekli mušle. Ja som k tomu dala trošku zemiakov.

Diskusia k receptu

angast
My v Lopašníku varíme Maxikus pectacus radšej vo fazuľke.
afataga
tie musle by som si dala hned, ale sosovica mi k tomu akosi nepasuje
angast
daj si tiež radšej fazuľku. Uvidíš , je to super. Vyskúšané .
babav
Fajnovy ,precizny recept,gurmanska pochutka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia