Foto: pusta
Musaka má mnoho variant, inak sa pripravuje v Bulharsku, Turecku, Grécku i v iných krajinách, dokonca inak v každom dome. Mám veľmi rada Zobraziť celý popis Musaka má mnoho variant, inak sa pripravuje v Bulharsku, Turecku, Grécku i v iných krajinách, dokonca inak v každom dome. Mám veľmi rada toto jedlo, obyčajne ho pripravujem s baklažánmi, avšak dnes som práve tie baklažány nemala. Musaka je ale tak výborné jedlo, že som ho napriek tomu spravila. Problém som mala, ako ho nazvať - musaka bez baklažánov? alebo musaka na môj spôsob? Odhliadnuc od toho veľmi chutilo a rýchlo sa minulo.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
400 g |
|
3 - 4 ks podľa veľkosti |
|
1 - 2 ks podľa veľkosti |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
150 ml |
|
podľa chuti |
|
1 CL |
|
podľa chuti |
|
3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
3 porcia |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do misy som dala mleté mäso.
-
2
Pripravila som papriku, paradajky, cibuľu a cesnak.
-
3
Do mletého mäsa som pridala soľ, sladkú mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak.
-
4
Všetko som dobre premiešala a odložila som na 1 hodinu odpočinúť do chladničky, aby sa prepojili chute.
-
5
Pokrájala som cibuľu a paradajky na plátky, zelenú papriku na kolieska
-
6
Zemiaky som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.
-
7
Pekáčik som vymazala olejom, na dno som rozložila plátky zemiakov, posypala som ich drvenou rascou, osolila a pokvapkala olejom.
-
8
Na vrstvu zemiakov som rozotrela ochutené mleté mäso. Ak mám baklažány, pokrájam ich priečne na 0,5 cm hrubé kolieska, osolím, nechám 30 minút vypotiť, poutieram papierovou utierkou a na sucho ich opečiem z oboch strán na grilovacej panvici. Po tejto úprave nie sú nasiaknuté tukom ako špongia, ale sú oveľa chutnejšie. Takto opečené ich kladiem na zemiaky a až potom dávam vrstvu mletého mäsa.
-
9
Na mleté mäso som rozložila plátky cibule.
-
10
Na cibuľu som rozložila plátky paradajok, plátky cesnaku, paradajky som ešte osolila a celé som posypala provensálskym korením.
-
11
Na paradajky som rozložila ešte kolieska zelenej papriky. Pekáč som vložila do trúby vyhriatej na 180 stupňov a piekla som neprikryté 30 minút. Netreba pridávať viac oleja, mäso pustí dosť tuku a zeleninka pustí tiež dosť šťavy, teda musaka bude dostatočne šťavnatá.
-
12
Kým sa musaka piekla, pripravila som zálievku na musaku. Do misky som rozklepla dve vajcia.
-
13
Pridala som kyslú smotanu, soľ a vidličkou som spolu dobre rozšľahala. Touto zálievkou som po 30-tich minútach zaliala musaku, vrátila som piecť do trúby piecť ešte 15 minút, aby stuhli aj vajcia.
-
14
Podávala som horúce.
Diskusia k receptu