Musaka na môj spôsob /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 23. júna 2012
Musaka na môj spôsob /fotorecept/
Foto: pusta

Musaka má mnoho variant, inak sa pripravuje v Bulharsku, Turecku, Grécku i v iných krajinách, dokonca inak v každom dome. Mám veľmi rada Zobraziť celý popis Musaka má mnoho variant, inak sa pripravuje v Bulharsku, Turecku, Grécku i v iných krajinách, dokonca inak v každom dome. Mám veľmi rada toto jedlo, obyčajne ho pripravujem s baklažánmi, avšak dnes som práve tie baklažány nemala. Musaka je ale tak výborné jedlo, že som ho napriek tomu spravila. Problém som mala, ako ho nazvať - musaka bez baklažánov? alebo musaka na môj spôsob? Odhliadnuc od toho veľmi chutilo a rýchlo sa minulo.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
400 g
3 - 4 ks podľa veľkosti
1 - 2 ks podľa veľkosti
1 ks
2 ks
150 ml
 podľa chuti
1 CL
 podľa chuti
3 strúčiky
 podľa chuti
3 porcia
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy som dala mleté mäso.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som papriku, paradajky, cibuľu a cesnak.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Do mletého mäsa som pridala soľ, sladkú mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Všetko som dobre premiešala a odložila som na 1 hodinu odpočinúť do chladničky, aby sa prepojili chute.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájala som cibuľu a paradajky na plátky, zelenú papriku na kolieska

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Pekáčik som vymazala olejom, na dno som rozložila plátky zemiakov, posypala som ich drvenou rascou, osolila a pokvapkala olejom.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Na vrstvu zemiakov som rozotrela ochutené mleté mäso. Ak mám baklažány, pokrájam ich priečne na 0,5 cm hrubé kolieska, osolím, nechám 30 minút vypotiť, poutieram papierovou utierkou a na sucho ich opečiem z oboch strán na grilovacej panvici. Po tejto úprave nie sú nasiaknuté tukom ako špongia, ale sú oveľa chutnejšie. Takto opečené ich kladiem na zemiaky a až potom dávam vrstvu mletého mäsa.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Na mleté mäso som rozložila plátky cibule.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Na cibuľu som rozložila plátky paradajok, plátky cesnaku, paradajky som ešte osolila a celé som posypala provensálskym korením.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Na paradajky som rozložila ešte kolieska zelenej papriky. Pekáč som vložila do trúby vyhriatej na 180 stupňov a piekla som neprikryté 30 minút. Netreba pridávať viac oleja, mäso pustí dosť tuku a zeleninka pustí tiež dosť šťavy, teda musaka bude dostatočne šťavnatá.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Kým sa musaka piekla, pripravila som zálievku na musaku. Do misky som rozklepla dve vajcia.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    Pridala som kyslú smotanu, soľ a vidličkou som spolu dobre rozšľahala. Touto zálievkou som po 30-tich minútach zaliala musaku, vrátila som piecť do trúby piecť ešte 15 minút, aby stuhli aj vajcia.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som horúce.

    Musaka na môj spôsob /fotorecept/ - obrázok 14

Diskusia k receptu

vini55
Ukladám a počkám na úrodu zo záhrady. Už nič nekupujem /zeleninu/ dnes sa ku mne dostali informácie z českého "Testu" o obsahu herbicídov v ovocí a zelenine. Všetko nemusím mať!
tiziana
zlákala si ma, že tento recept v lete vyskúšam :)
chapona
@Pusta , vynikajúci recept - pred 2 týždňami som ho robila s cukinou, pre veľký úspech ho dnes idem robiť znova, ale pre rýchlejšiu prípravu dám teraz varené zemiaky, takáto musaka chutí teplá aj studená, vďaka za inšpiráciu
edinoz
Skvelé jedlo, robím ho s varenými zemiakmi aj opečenými kolieskami cukiny. Zajtra prídu vnuci k obedu, spravím ho zase, určite si pochutnajú. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia