Musaka na môj spôsob /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Musaka má mnoho variant, inak sa pripravuje v Bulharsku, Turecku, Grécku i v iných krajinách, dokonca inak v každom dome. Mám veľmi rada toto jedlo, obyčajne ho pripravujem s baklažánmi, avšak dnes som práve tie baklažány nemala. Musaka je ale tak výborné jedlo, že som ho napriek tomu spravila. Problém som mala, ako ho nazvať - musaka bez baklažánov? alebo musaka na môj spôsob? Odhliadnuc od toho veľmi chutilo a rýchlo sa minulo.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala mleté mäso.
  2. Pripravila som papriku, paradajky, cibuľu a cesnak.
  3. Do mletého mäsa som pridala soľ, sladkú mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak.
  4. Všetko som dobre premiešala a odložila som na 1 hodinu odpočinúť do chladničky, aby sa prepojili chute.
  5. Pokrájala som cibuľu a paradajky na plátky, zelenú papriku na kolieska
  6. Zemiaky som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.
  7. Pekáčik som vymazala olejom, na dno som rozložila plátky zemiakov, posypala som ich drvenou rascou, osolila a pokvapkala olejom.
  8. Na vrstvu zemiakov som rozotrela ochutené mleté mäso. Ak mám baklažány, pokrájam ich priečne na 0,5 cm hrubé kolieska, osolím, nechám 30 minút vypotiť, poutieram papierovou utierkou a na sucho ich opečiem z oboch strán na grilovacej panvici. Po tejto úprave nie sú nasiaknuté tukom ako špongia, ale sú oveľa chutnejšie. Takto opečené ich kladiem na zemiaky a až potom dávam vrstvu mletého mäsa.
  9. Na mleté mäso som rozložila plátky cibule.
  10. Na cibuľu som rozložila plátky paradajok, plátky cesnaku, paradajky som ešte osolila a celé som posypala provensálskym korením.
  11. Na paradajky som rozložila ešte kolieska zelenej papriky. Pekáč som vložila do trúby vyhriatej na 180 stupňov a piekla som neprikryté 30 minút. Netreba pridávať viac oleja, mäso pustí dosť tuku a zeleninka pustí tiež dosť šťavy, teda musaka bude dostatočne šťavnatá.
  12. Kým sa musaka piekla, pripravila som zálievku na musaku. Do misky som rozklepla dve vajcia.
  13. Pridala som kyslú smotanu, soľ a vidličkou som spolu dobre rozšľahala. Touto zálievkou som po 30-tich minútach zaliala musaku, vrátila som piecť do trúby piecť ešte 15 minút, aby stuhli aj vajcia.
  14. Podávala som horúce.