Musaka na môj spôsob /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Musaka má mnoho variant, inak sa pripravuje v Bulharsku, Turecku, Grécku i v iných
krajinách, dokonca inak v každom dome. Mám veľmi rada toto jedlo, obyčajne ho
pripravujem s baklažánmi, avšak dnes som práve
tie baklažány nemala. Musaka je ale tak výborné jedlo, že som ho napriek tomu spravila.
Problém som mala, ako ho nazvať - musaka bez baklažánov? alebo musaka na môj
spôsob? Odhliadnuc od toho veľmi chutilo a rýchlo sa minulo.
4 porcie |
15 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy som dala mleté mäso.
- Pripravila som papriku, paradajky, cibuľu a cesnak.
- Do mletého mäsa som pridala soľ, sladkú mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak.
- Všetko som dobre premiešala a odložila som na 1 hodinu odpočinúť do chladničky, aby sa prepojili chute.
- Pokrájala som cibuľu a paradajky na plátky, zelenú papriku na kolieska
- Zemiaky som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.
- Pekáčik som vymazala olejom, na dno som rozložila plátky zemiakov, posypala som ich drvenou rascou, osolila a pokvapkala olejom.
- Na vrstvu zemiakov som rozotrela ochutené mleté mäso. Ak mám baklažány, pokrájam ich priečne na 0,5 cm hrubé kolieska, osolím, nechám 30 minút vypotiť, poutieram papierovou utierkou a na sucho ich opečiem z oboch strán na grilovacej panvici. Po tejto úprave nie sú nasiaknuté tukom ako špongia, ale sú oveľa chutnejšie. Takto opečené ich kladiem na zemiaky a až potom dávam vrstvu mletého mäsa.
- Na mleté mäso som rozložila plátky cibule.
- Na cibuľu som rozložila plátky paradajok, plátky cesnaku, paradajky som ešte osolila a celé som posypala provensálskym korením.
- Na paradajky som rozložila ešte kolieska zelenej papriky. Pekáč som vložila do trúby vyhriatej na 180 stupňov a piekla som neprikryté 30 minút. Netreba pridávať viac oleja, mäso pustí dosť tuku a zeleninka pustí tiež dosť šťavy, teda musaka bude dostatočne šťavnatá.
- Kým sa musaka piekla, pripravila som zálievku na musaku. Do misky som rozklepla dve vajcia.
- Pridala som kyslú smotanu, soľ a vidličkou som spolu dobre rozšľahala. Touto zálievkou som po 30-tich minútach zaliala musaku, vrátila som piecť do trúby piecť ešte 15 minút, aby stuhli aj vajcia.
- Podávala som horúce.