Musaka fotorecept

boise - fotkaboise, 9. októbra 2013
Musaka (fotorecept)
Foto: boise

Receptov na musaku je tu dosť. Mám zmiešané pocity, či je toto naozaj musaka ako má byť, a teda či to nazývať musakou, pretože na každej dovolenke chutí inak...Ale vyskúšame. Ak sa tu nájde "musakológ" a povie že to v žiadnom prípade musaka nie je, skúsim premenovať na niečo ako: krumple, mäso, baklažán... :)

45 minút
na 200 °C

Suroviny

600 - 700 g
2 ks (alebo cuketa)
1 plechovka
10 ks
5 strúčikov
200 - 250 g (iný podobný syr)
2 ks
3 ks
Bešamel:
60 g
3 PL
500 ml
1 štipka
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dve nakrájané cibule a 4 cesnaky nakrájame na drobno a opražíme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, korenie 4roch farieb, saturejku a premiešame.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mleté mäso a necháme chvíľu podusiť.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K mäsu pridáme paradajky z konzervy, soľ a pretlačíme jeden strúčik cesnaku.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podusíme do mäkka. Ak treba, dochutíme ešte soľou a saturejkou.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Baklažán alebo cuketu (ako na potvoru dnes baklažán nemali, takže u nás cuketa) nakrájame na kolieska a na sucho opražíme na panvici. Tento krok som raz vynechala a potom bol baklažán tvrdý, takže radšej to vždy takto opečiem.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si bešamel. Rozpustíme 60g masla, pridáme 3 lyžice hladkej múky a dobre premiešame metličkou. Vlievame studené mlieko a ďalej miešame. Pridáme štipku mletého muškátového oriešku a pol lyžičky mletej škorice. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme pár minút minút prevrieť - stále miešame.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno dáme zemiaky (už očistené od šupky :) ). Ja ich pretláčam cez ten zázrak na foto, neviem ako sa tomu odborne nadáva. Ak chcete, môžte ich aj pokrájať na kolieska, ale toto je rýchlejšie. Zemiaky posolíme.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na ne uložíme polovicu cukiet.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zalejeme mäsovou zmesou.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Poukladáme druhú polovicu cukiet a 3 nakrájané paradajky.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zalejeme bešamelom.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zasypeme na veľkých slzičkách postrúhaným fetoidným syrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 45 minút.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vyberieme keď syr začne hnednúť.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Necháme trošku vychladnúť a potom už len krájame, jeme a krochkáme blahom. Ospravedlňujem sa za fotky, musaka nie je veľmi fotogenická :)

    Musaka (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ja ju robievam tiež podobne, ale bez uhoriek a zemiaky krájam na kolieska. Je výborná, robíš mi chúťky. V Grécku si ju nikdy nenechám ujsť:-)
1x kago
vyzerá výborne, no a tých druhov musaky je neskutočne veľa od Tureckej, po Grécku až Bulharskú každá je iná, takže tá tvoja je tiež iná, ale určite chutná :-)
to vyzera nesmierne chutne a vydatne, ukladam a ked musaka, tak musim vyskusat :)