Musaka (fotorecept)

Autor receptu: boise

Receptov na musaku je tu dosť. Mám zmiešané pocity, či je toto naozaj musaka ako má byť, a teda či to nazývať musakou, pretože na každej dovolenke chutí inak...Ale vyskúšame. Ak sa tu nájde "musakológ" a povie že to v žiadnom prípade musaka nie je, skúsim premenovať na niečo ako: krumple, mäso, baklažán... :)

45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.
  2. Dve nakrájané cibule a 4 cesnaky nakrájame na drobno a opražíme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, korenie 4roch farieb, saturejku a premiešame.
  3. Pridáme mleté mäso a necháme chvíľu podusiť.
  4. K mäsu pridáme paradajky z konzervy, soľ a pretlačíme jeden strúčik cesnaku.
  5. Podusíme do mäkka. Ak treba, dochutíme ešte soľou a saturejkou.
  6. Baklažán alebo cuketu (ako na potvoru dnes baklažán nemali, takže u nás cuketa) nakrájame na kolieska a na sucho opražíme na panvici. Tento krok som raz vynechala a potom bol baklažán tvrdý, takže radšej to vždy takto opečiem.
  7. Pripravíme si bešamel. Rozpustíme 60g masla, pridáme 3 lyžice hladkej múky a dobre premiešame metličkou. Vlievame studené mlieko a ďalej miešame. Pridáme štipku mletého muškátového oriešku a pol lyžičky mletej škorice. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme pár minút minút prevrieť - stále miešame.
  8. Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno dáme zemiaky (už očistené od šupky :) ). Ja ich pretláčam cez ten zázrak na foto, neviem ako sa tomu odborne nadáva. Ak chcete, môžte ich aj pokrájať na kolieska, ale toto je rýchlejšie. Zemiaky posolíme.
  9. Na ne uložíme polovicu cukiet.
  10. Zalejeme mäsovou zmesou.
  11. Poukladáme druhú polovicu cukiet a 3 nakrájané paradajky.
  12. Zalejeme bešamelom.
  13. Zasypeme na veľkých slzičkách postrúhaným fetoidným syrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 45 minút.
  14. Vyberieme keď syr začne hnednúť.
  15. Necháme trošku vychladnúť a potom už len krájame, jeme a krochkáme blahom. Ospravedlňujem sa za fotky, musaka nie je veľmi fotogenická :)