Musaka fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 30. októbra 2010

Podľa Wikipédie je to ...tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšia varianta je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného Zobraziť celý popisPodľa Wikipédie je to ...tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšia varianta je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy sa zapeká aj s plátkami zemiakov. Varianty jedla sa v rôznych oblastiach líšia... a toto je tá moja...

5-6
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
700 g, mleté
4-5 ks
3-4 PL
1 ks
3-4 strúčiky
200 g
bešamel:
60 g
2-3 PL
500 ml




Postup

  1. 1

    ...baklažán nakrájame na polcentimetrové kolieska, dobre ho posolíme a necháme 30 minút, aby sa nám vypotil a nebol horký...

    Musaka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...cibuľu a cesnak nakrájame, tentokrát nie ledabolo, ale na drobno. Vo woku ich spolu orestujeme na olivoli, pridáme korenie čubrica, môžeme ho nahradiť mletým čiernym a bielym korením, sladkou a štipľavou mletou paprikou a saturejkou. Pridáme hovädzie mleté mäso a soľ (mleté mäso môže byť aj jahňacie, bravčové, baranie...) a dusíme. Potom pridáme olúpané, na kocky nakrájané 3 paradajky. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké ...

    Musaka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vypotený baklažán opláchneme pod vodou a osušíme. Na panvici ho potom na sucho opečieme, opečený je chutnejší. Môžeme opekať aj na olivoli, ale opatrne, aby sa veľmi nenapil olejom...je ako špongia, koľko dostane toľko vypije...

    Musaka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...do pekáča, alebo zapekacej misky na spodok poukladáme opečený baklažán, na baklažán dáme mäso, ktoré zakryjeme ďalšou vrstvou baklažánu a kolieskami paradajok...

    Musaka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...z masla, múky a mlieka spravíme bešamel, ktorý ochutíme mletou škoricou a muškátovým orieškom. Bešamelom zalejeme baklažány s mäsom a na vrch nastrúhame balkánsky syr. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30 minút, alebo pokiaľ sa bešamel a syr nezapečie...

    Musaka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...podávame s paradajkovo cibuľovým šalátom s bazalkou a mozzarellou, ochuteným olivovým olejom a čerstvo mletým čiernym korením...dobrú chuť

    Musaka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sandratamer
Výdych, zavrieť ústa.... Krásna prezentácia.
Inak ja baklažán nikdy vopred nesolím, a nikdy ho nemám horký. Pečiem ho už pol roka každý týždeň pravidelne, momentálne na ňom dosť fičím :-)
enerrgizer
vidíš, to je zaujímavá informácia...nikdy som neskúsil nesoliť, lebo som sa bál, že bude horký...takže nabudúce bez solenia :-)
enerrgizer
mleté :-) a dosť nahrubo...ale konkrétne ti nepoviem, neodolal som a kúpil som v Maďarsku, lebo bolo krásne...a kedže maďarsky neviem...
enerrgizer
translate google mi napísal darált marhahús / mleté hovädzie mäso :-) takže môžeš použiť akékoľvek pekné... :-)
babi
tak toto jedlo patrí k mojim oblúbeným, lebo baklažan môžem vo všetkých podobách. Prekvapila ma tam však tá škorica, to som ešte do musaky nedala, ani som o takom niečom nepočula. Ale možno vyskúšam
frezia68
Namlela som si do zásoby bravčové,snáď bude dobré aj z neho?
marianne69
Ejjjj,toto jedlo je patri mezdi moje Top.Tiez som baklazan solievala,aby sa vypotil:-)))ale pocuvala som nejaku relaciu o vareni a tam kuchar,rozpraval,ze nevie preco to ludia robia,ze to nema vplyv na kvalitu pripravovaneho jedla.Tak som vyskusala nesolit a naozaj nic zleho sa nestalo.
tatranka
Baklažán máme veľmi radi a do musaky je to neoddeliteľná súčasť.Pekná prezentácia receptu.To ale u teba nie je nič nové.Vždy to všetko vyzerá ohromne.
enerrgizer
ďakujem @babi škoricu som dal do bešamelu, polovicu malej kávovej lyžičky, rád ju dávam k mäsu a výborná je v kombinácii s chilli...kľudne ju daj :-) @frezia68 myslím, že bude výborná aj z bravčového, v originálnom recepte (ak taký vôbec existuje) sa dávajú tri druhy mletého mäsa...
michsamant
Na tento recept sa uz dlho chystam. Bohuzial nemam masovy mlyncek a pomlete masko mi tu predaju len take aj s kostickami. Asi vyskusam, ked pojdeme na Slovensko. Ukladam si. Pobavila som sa na rozhovore vyssie :DD
dorisa
Receptík vyzerá krásne, chutne, určite vyskúšam, baklažán veľmi nemusím, ale to asi preto, že som nikdy z neho takúto špecialitku nevarila, naozaj vyskúšam, recept si ukladám, dakujem.
janger
Musaka! Vyborne! Ukladam do KK. Ked robim, tak si pomaham besamelom 'zo sacku', hanba, co? ;-))) Ta skorica je v mnohych greckych jedlach... Ked sme boli na dovolenke v Grecku, tak to vsade krasne rozvoniavalo...
sjuz
bože - TAKÚ chuť som dostala na ňu:)!!! perfektný recept, energizer:)
tiež kupujem marha hus v HU..:)), majú veľmi pekné:), aj puyka, aj sertés:)
evanaaa
Musaku som jedla raz udcéry, aspoň myslím, že to bolo niečo také,lebo ak, tak nebola pravá, boli tam, neviem prečo , zemiaky a to už nie je ono. Musím jej povedať. A čo sa týka solenia baklažánu, ja som ho aj vyprážala - tenké plátky, ale nikdy nedávala vypotiť a utrieť, kým to nedávali v TV , ale ako vidím, nie je to treba - zbytočný úkon naviac.
babav
Energizer zase si sa prekonal chutou aj prezentaciou receptu!
Iste je to pochutka.Poznam iba vegetariansku verziu tohto jedla ,
tiez velmi chutne;-)
enerrgizer
ďakujem...som rád, že som vám narobil chúťky :-)...my už nemáme, ale bola výborná, dostal som aj pochvalu od syna, že "výýýborné"....
elef
pred polhodinkou dovarene,mnaaam dobrota,ta skorica v mäsku nema chybu ,5* bez debaty:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia