Foto: enerrgizer
Podľa Wikipédie je to ...tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšia varianta je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného Zobraziť celý popisPodľa Wikipédie je to ...tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšia varianta je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy sa zapeká aj s plátkami zemiakov. Varianty jedla sa v rôznych oblastiach líšia... a toto je tá moja...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
...baklažán nakrájame na polcentimetrové kolieska, dobre ho posolíme a necháme 30 minút, aby sa nám vypotil a nebol horký...
-
2
...cibuľu a cesnak nakrájame, tentokrát nie ledabolo, ale na drobno. Vo woku ich spolu orestujeme na olivoli, pridáme korenie čubrica, môžeme ho nahradiť mletým čiernym a bielym korením, sladkou a štipľavou mletou paprikou a saturejkou. Pridáme hovädzie mleté mäso a soľ (mleté mäso môže byť aj jahňacie, bravčové, baranie...) a dusíme. Potom pridáme olúpané, na kocky nakrájané 3 paradajky. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké ...
-
3
...vypotený baklažán opláchneme pod vodou a osušíme. Na panvici ho potom na sucho opečieme, opečený je chutnejší. Môžeme opekať aj na olivoli, ale opatrne, aby sa veľmi nenapil olejom...je ako špongia, koľko dostane toľko vypije...
-
4
...do pekáča, alebo zapekacej misky na spodok poukladáme opečený baklažán, na baklažán dáme mäso, ktoré zakryjeme ďalšou vrstvou baklažánu a kolieskami paradajok...
-
5
...z masla, múky a mlieka spravíme bešamel, ktorý ochutíme mletou škoricou a muškátovým orieškom. Bešamelom zalejeme baklažány s mäsom a na vrch nastrúhame balkánsky syr. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30 minút, alebo pokiaľ sa bešamel a syr nezapečie...
-
6
...podávame s paradajkovo cibuľovým šalátom s bazalkou a mozzarellou, ochuteným olivovým olejom a čerstvo mletým čiernym korením...dobrú chuť
Inak ja baklažán nikdy vopred nesolím, a nikdy ho nemám horký. Pečiem ho už pol roka každý týždeň pravidelne, momentálne na ňom dosť fičím :-)
tiež kupujem marha hus v HU..:)), majú veľmi pekné:), aj puyka, aj sertés:)
Iste je to pochutka.Poznam iba vegetariansku verziu tohto jedla ,
tiez velmi chutne;-)