Grécka pečená zelenina Briam

2010 - bez fotky2010, 5. mája 2010
Grécka pečená zelenina Briam
Foto: 2010

Ako si ju pamatate z dovolenky v Grecku je to tradicny velmi chutny a jednoduchy recept na pecenu zeleninu. Takze baklazan, Zobraziť celý popisAko si ju pamatate z dovolenky v Grecku je to tradicny velmi chutny a jednoduchy recept na pecenu zeleninu. Takze baklazan, cuketa, paprika , paradajky, zemiaky , cibula a vela cesnaku a mame Briam.

4-6
porcie
20 minút
príprava
90 minút
na 175 °C

Suroviny

1 ks
2 ks
2 ks
3 ks
2 ks
1 ks
1 ks
 zvazok
1  lyzice
100  ml
400  g




Postup

  1. 1

    Toto je asi najednoduchsi recept na pecenu zeleninu. Vsetka zelenina okrem cibule sa nakraja na vacsie platky cca 1cm baklazan na polku a na platky aj zemiaky podla potreby paradajky na stvrtky . Cesnak strucky ostanu len olupane , cibula nakrajana ale nie na drobno. Vsetka zelenina sa da do plechu na pecenie poriadne posoli morsku solou a drvenym korenim, prida sa vela nakrajanej petrzlenovej vnate zvazok.Polejeme dost vela olejom v grecku sa olejom nesetri a tym ze nie su uplne zrele paradajky je este lepsie pridat konzervu talianskych drvenych vo vlastnej stave. Rukami poriadne premiesame celu zmes aby bolo vsetko premiesame s olejom.

  2. 2

    Dame do rozohriatej rury na cca 90 minut dokial zemiaky niesu upecene.Podlejeme ked treba. Nepremiesavame, ked tak len na zaciatku lebo sa nam to rozmaga...

  3. 3

    Servirujeme s chlebom, olivami a fetou syrom.

Diskusia k receptu

egreska
úžasné a tak jednoduché...robievam podobne ale len z koreňovej zeleniny,zemiakov,cibule a cesnaku..vyskušam aj tuto letnu variantu ..akosi začínam viacej preglgat ,asi som to chytila od sandry :-))
2010
sandra,
nie len ze to vyzera ale to je naozaj dobre . Inak mal som tam o jednu zeleninu viac ( 3 male) ale neviem jej meno v slovencine je to take male cudo zlte v anglictine sa to vola "spaceship squash".

 tinyfarmblog.com/yellow/...
babidka
och , prave peciem viaczrnove zemlicky a uz vonajuuuuuu....k tomu by sa ta zeleninka hodila akurat:-)
alexdidi
mňam, výborné...a teraz, keď pred letom treba možno aj nejaké to kilo zhodiť, aj málo kalorické/ak nepreženieme s olejom/
honestka
Vyborne!
ked robim nejake pecene maso v rure, robim aj plech roznej korenovej zeleniny a tuto mozem samostatne kedykolvek.
marlen
dobré diétne jedlo, len keby sa tak dlho nepieklo , nikdy sa neviem dočkať...... robievam podobné, ale takto, dokonca podlievať, som to neskúšal. tak dobrá zmena
marlen
ešte ma zabáva, akou cestou prichádzajú na slovensko grecke recepty... pri tom, že teraz máme požičiavať grékom peniaze, hádam kuchárske now-how nebude jediná splátka, ktorá sa k nám z grécka vráti....:)))
oblizprst
Máš dobrých gréckych susedov, len tak ďalej, nám všetkým je to na úžitok. Ďakujem za skvelý recept. Kombinácia zeleniny je skoro ako francúzske ratatouille, ale je tam aj malá odlišnosť. Oboje je vynikajúce aj na studeno počas sparných letných dní.
hannah22
vyskúšam už dostať cukety , teším sa, ďakujem za inšpiráciu ... :))
2010
oblizprst,
presne vsetky krajiny okolo stredozemneho mora maju svoju verziu na pecenu zeleninu tato sa mi paci lebo priprava je vhodna aj kucharov -pubertakov co pocas pripravy sa koncentruju na posielanie SMS a pocuvanie hudby.
Takze ratatoiuille vo francuzsku , v catalansku xamfaina , v maroku tombet v grecku briam.Vsade je baklazan a cukina...
orchidea
Už nech je leto a mám v záhrade prevažnú časť potrebnej zeleniny na ten vynikajúco vyzerajúci recept. Určite poteším rodinu.
cinkla
Super recept, robim ho podobne. Na tej fotke vyzera to jedlo skvostne.
michsamant
Poskulujem tu po tomto recepte....ale drvene paradajky nezozeniem. Nevadi ak dam normalne rajciny? Cuketu tiez nemam, ostatne by bolo... Miesat to nebudem, nech sa to nerozmaga :DDDD Cviklu si neskusal do toho dat, ze ci by som to s nou pokazila...? Laka ma to, laka....
michsamant
Nemala som cuketu a tie drvene paradajky. Dala som normalne paradajky a vsetko ostatne, olivovym olejom som nesetrila, dala som celu hlavicku cesnaku....to bolo uuuuuzasne! A ak aj moj rozmaznany manzel chvalil, tak to uz je co povedat :) Dakujem za vynikajuci recept, zaradujem do pravidelnych jedal. Neskor pridam fotecku. Vdaka.
lucylee
Takže minulý týždeň som si pekne nakúpila, narezala a naukladala na plech všetku zeleninku, zapla som si rúru a idem dať do nej plech a rúra chladná...proste odišla...rozmýšľala som, čo urobím s tou všetkou zeleninou a tak som ju dala do hrnca a dusila, bolo to aj tak výborné, každému odporúčam
maartina
mám vo zvyku robievať "jesenno-zimnú verziu" (hokkaido, koreň.zelenina, cibuľa, celé neošúpané strúčiky cesnaku a to všetko poliate bylinkovým maslom) ...no cez víkend som robila podľa tvojho receptu a musím povedať, že sme sa nevedeli dojesť:)) ...výýýborné!!
evas13
Prišlo leto a ja som konečne urobila tvoju Grécku zeleninku Briam. Bola fantasticka prvý krát a druhý krát priam famózna. Manžel ani neprotestoval, že tam ide baklažan a cuketa, lebo toto on nemusí. Zjedol a veľmi chválil.
sylvinka
včera som robila túto úžasnú zeleninku,bola skvelá,rozvoniaval celý byt.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia