Pečené buchty
Pečené buchty

Muránske buchty fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. októbra 2019

Už som tu písala, že hľadám recept na tieto buchty, lebo som ich ochutnala, keď som cestovala nedávno cez obec Muráň. Konečne recept mám a preto sa z výsledku teším, podelím sa s vami.

20
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
štipka
na špic noža
na špic noža
1 ks
30 g
250 ml vlažné
1 KL
1 PL
1 ks na potretie buchiet
1 KL na potretie buchiet
 na potieranie
 (+ jahodový lekvár)
 (+ marhuľový lekvár)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Polohrubú múku som preosiala, pridala som soľ, sódu, prášok do pečiva a vajce.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    250 ml mlieka som zohriala a do vlažného som pridala cukor, rozmrvila droždie, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť kvások.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do cesta som pridala 1 PL oleja a kvások a zmiesila som cesto najprv v miske a keď sa prestalo lepiť, preložila som ho na pracovnú dosku, kde som ho ešte dobre vymiesila. Keď som skončila miesenie na ceste sa tvoria drobné bublinky.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som rozvaľkala a natrela som ho roztopeným maslom a zrolovala.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zľava doprava a sprava doľava som ho preložila...

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a potom v strede ohla na seba a posypala múkou.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som zakryla kuchynským papierom, potom kuchynskou utierkou a nechala odpočívať 20 minút.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, natrela maslom, zrolovala a preložila tak isto ako prvýkrát a nechala odpočívať tak ako prvýkrát 20 min.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tretí raz som cesto rozvaľkala, natrela maslom a

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zrolovala.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Opäť preložila.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď som dokončila prekladanie, cesto som rozvaľkala a nakrájala na štvorce 15x15 cm (môžu byť aj väčšie), na ktoré som rozdelila plnku orechovú (drvené orechy + marhuľový lekvár) a makovú (mletý mak + jahodový lekvár).

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Od jedného rohu k druhému stočila do tvaru rožteka.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    K vaječnému žĺtku som pridala 1 kl smotany a rozmiešala. Týmto som natrela rožky na plechu.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút. Upečené som položila na mriežku a nemohla som sa dočkať, kým trošku vychladnú. Sú vynikajúce.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prajem vám dobrú chuť.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Neviem ako dlho ich v Muráni pečú, ale prvé ktoré som jedla ,boly tvarohové asi pred 15 rokmi. Moj brat,ked mal cestu cez Murán, tak vždy kúpil niekolko, a my sa doma hostily. Nedávno som bola " doma "(sk ) a cestou domov (čr) sme sa stavili na buchty. NO... Boly dobré, plnky hodne , až príliš , ale cesto nie je ,čo bývalo. Pripadalo mi ako nejaké gumové. Ja viem , že sa divíte ,že o takej dobrote takto píšem, ale je to tak. Pred 10 -15 rokmi to bolo o niečom inom. Už tá vona, ked sa vybraly z papiera , tá dnes chýbala, a to boly čerstvo upečené,ešte teplé. Myslím, že originál recept už je vylepšený (alebo pokazený) . A množstvo na úkor kvality.
Ak to nebude velmi trúfalé, pridám recept, čo som si opísala pred 12-13 rokmi .
1 kg hladká múka , 1/2 kg polohrubá, 100 g droždie, 200 g práškový cukor, 3 žltky, 1 vajce, 1 l mlieko, 1 PL ocot, 1/2 dl olej, smetol. Vypracujeme cesto,dáme kysnút, rozválkame a natrieme rozpustený smetol. poskladáme, .Opakujeme 3x po 10 minutách. plníme tvarohom, makom .... PS: pravopis neriešim. m