Muránske buchty fotorecept
Foto: izabella929
Už som tu písala, že hľadám recept na tieto buchty, lebo som ich ochutnala, keď som cestovala nedávno cez obec Muráň. Konečne recept mám Zobraziť celý popisUž som tu písala, že hľadám recept na tieto buchty, lebo som ich ochutnala, keď som cestovala nedávno cez obec Muráň. Konečne recept mám a preto sa z výsledku teším, podelím sa s vami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
štipka |
|
na špic noža |
|
na špic noža |
|
1 ks |
|
30 g |
|
250 ml vlažné |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 ks na potretie buchiet |
|
1 KL na potretie buchiet |
|
na potieranie |
|
(+ jahodový lekvár) |
|
(+ marhuľový lekvár) |
|
Postup
-
1
Polohrubú múku som preosiala, pridala som soľ, sódu, prášok do pečiva a vajce.
-
2
250 ml mlieka som zohriala a do vlažného som pridala cukor, rozmrvila droždie, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť kvások.
-
3
Do cesta som pridala 1 PL oleja a kvások a zmiesila som cesto najprv v miske a keď sa prestalo lepiť, preložila som ho na pracovnú dosku, kde som ho ešte dobre vymiesila. Keď som skončila miesenie na ceste sa tvoria drobné bublinky.
-
4
Cesto som rozvaľkala a natrela som ho roztopeným maslom a zrolovala.
-
5
Zľava doprava a sprava doľava som ho preložila...
-
6
...a potom v strede ohla na seba a posypala múkou.
-
7
Cesto som zakryla kuchynským papierom, potom kuchynskou utierkou a nechala odpočívať 20 minút.
-
8
Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, natrela maslom, zrolovala a preložila tak isto ako prvýkrát a nechala odpočívať tak ako prvýkrát 20 min.
-
9
Tretí raz som cesto rozvaľkala, natrela maslom a
-
10
...zrolovala.
-
11
Opäť preložila.
-
12
Keď som dokončila prekladanie, cesto som rozvaľkala a nakrájala na štvorce 15x15 cm (môžu byť aj väčšie), na ktoré som rozdelila plnku orechovú (drvené orechy + marhuľový lekvár) a makovú (mletý mak + jahodový lekvár).
-
13
Od jedného rohu k druhému stočila do tvaru rožteka.
-
14
K vaječnému žĺtku som pridala 1 kl smotany a rozmiešala. Týmto som natrela rožky na plechu.
-
15
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút. Upečené som položila na mriežku a nemohla som sa dočkať, kým trošku vychladnú. Sú vynikajúce.
-
16
Prajem vám dobrú chuť.
Teším sa, že sa ti buchty páčia a verím že aj štyri by bolo málo.-)Ďakujem pekne za komentár..
Janka, verím že každému chutia, práve preto som hľadala recept, ale aj bez neho by som dokázala upiecť podobné buchty..Ďakujem pekne za komentár..
Potom mi napíš o tej chuti, najfantastickejšie také ešte teplé..ale pokojne si dám ráno aj ku kávičke a na chuti sa nič nezmení..ďakujem pekne za komentár..
tu originál pekárka aj so spevom
milá moja, teším sa že vnímaš to lístkovanie pri rozvaľkávaní sa mi všade tvorili nafúkané bubliny, preto sú také ľahké..Ďakujem pekne za komentár..
nie je nutné plniť ich orechovou plnkou, oni na Muráni mali aj tvarohové, ale najviac mi chutili s čučoriedkovým lekvárom, lenže zase ten ja doma nemám práve teraz..Ďakujem pekne za komentár..
Ďakujem pekne za komentár.-)
Áno, i mne sa okolie Muráňa páči a tie milé malé domčeky vedľa cesty von z Muráňa smerom na Tisovec, to je niečo úžasné..iste že aj mne učarovali tie buchty a chcela som aj doma pripraviť také cesto..je dosť možné, že som ani nedostala ten pravý recept, ale i takto sú vynikajúce..máš pravdu recept si chránia..ďakujem pekne za komentár..
Ďakujem ti pekne za komentár.-)
Je možné, že patrí medzi staré recepty našich babičiek a je len dobre, že sa našli usilovné žienky, ktoré začali piecť tu tie buchty, jednak majú prácu a potešia naše oči a žalúdky..Ďakujem pekne za komentár:-)
no vidíš a toto video som ani ja nenašla, asi som hľadala zdroj na zlom mieste..ďakujem ti pekne a ihneď si ho pozriem..
Ja tiež na na salaši Zbojská - krásne miesto a skvelé buchty! A krásne spomienky.
@radost ,možno speváčka je originál,ale bez receptu a ja verím panej ktorá mi ho poslala,lebo ozaj chutia tak ako som ich i ja ochutnala,,,vďaka za video a pesnička je pekná,,,
@izabella929
ja som nenamietala voči receptu našej skvelej cukrárky-
len som chcela doložiť spev-by bolo pri virtuálnom maškrtení aj veselo..
želám slnečný deň-tu máme..
:-)
moja milá,ja som si myslela tiež,že na videu je už novšie vylepšenie receptu, o ktorom som sa dočítala na ich stránkach..ale vieš, že dobre padne počuť aj takú pesničku, ktorú tiež nepoznám..v pohode, ja sa nehnevám..prajem pekný zbytok dňa.-)
Teším sa, že sa ti páčia, ale tvoje sú iste krajšie, každá z nás má niečo v čom je výnimočná..ďakujem pekne za komentár.)
veru je to tak ako píšeš, že si strážia svoje tajomstvo na recept..ale vždy jestvuje vedľa cesty aj chodníček, tak ako vedľa brány, bránička..
Som si to aj myslela,že nevozia ich z Muráňa do Zbojskej.Ja len k tomu dodám, že keď cesto na buchty budem robiť po 100 x určite bude krajšie a dokonalejšie..robila som ho prvý krát..a verte mi, že prax znamená strašne veľa..keď som začala piecť moje rezy, boli kadejaké, často som ich aj očami podopierala, aby rovno stáli kým ich nafotím..dnes taký problém nemám, ale už som upiekla viac ako 350 druhov...všetko neviem, ale niečo som sa naučila..a ja môžem iba potvrdiť, že to čo pečú na Muráni, dolu klobúk, šikovné žienky..))aspoň sme sa od vás dozvedeli ešte viac..ďakujem pekne za komentár.-)
Ak to nebude velmi trúfalé, pridám recept, čo som si opísala pred 12-13 rokmi .
1 kg hladká múka , 1/2 kg polohrubá, 100 g droždie, 200 g práškový cukor, 3 žltky, 1 vajce, 1 l mlieko, 1 PL ocot, 1/2 dl olej, smetol. Vypracujeme cesto,dáme kysnút, rozválkame a natrieme rozpustený smetol. poskladáme, .Opakujeme 3x po 10 minutách. plníme tvarohom, makom .... PS: pravopis neriešim. m
V Muráni ponúkajú aj tvarohové. Sú úžasné. V ponuke sú nugátové, jahodové, makové, tvarohové, čučoriedkové(tie idú s nugátovymi na odbyt naviac). Náplň je bohatá, možno pre niekoho až príliš. Spomienka sa mi spája okamžite s nádhernou prírodou a pokojom na Muránskej planine. To ticho v prírode lieči dušu. Krásna túra je na Muránsky hrad, k Cigánke - ten výhľad si naozaj každý užije. Keď uvidíte stádo koní ( Muránsky Norik) pásť sa na Dlhej lúke, na všetky starosti zabudnete. Prepáčte, že som sa tak rozpísala... Naše Slovensko je prenádherná krajina. Majte pokojný deň!
Aj toto skúsim, vďaka. Neviem porovnať, poznám ich chuť len 4 roky. Počula som aj názor, aký máte Vy od susedov, kam chodievame na dovolenku. Každý recept je mňam
Za buchty vymením hocijaké iné jedlo.
izabelle929 veľmi ďakujem.
Neviem,či pečiete často,ale ja som na to prišla pri častom pečení,že keď pridám sódu a prášok do pečiva cesto je ľahšie a hebkejsie,,možno droždie ktoré sa dnes vyraba, nie je také isté ako v minulosti a potrebuje nakopnúť tými surovinami. ..ja bežné už aj do langosov pridávam spoločne tieto dve suroviny,,,nemusíte ak nechcete,je to na vás ako sa rozhodnete,,,ďakujem za komentár,,,
Iste,súhlasím pridáva sa aj do štrúdľu,práve preto,aby sa netrvalo cesto,,,do chleboveho tiež pridávam,ale kvôli tomu,aby nebolo cítiť kvasnice,,ďakujem za informáciu,,,
S kváskom.
Teším sa že sa ti buchty páčia a ďakujem pekne za komentár...
Chystá sa na návštevu neter, tak si nechám doviezt ten originál.
Svoje som i nafotila, tak až ma niekto naučí ako poslat recept do varechy, tak priložím, a aj niečo svoje. Zatial len"" kecám"" do cudzieho. m.
Buchty upečené podľa Teba už chladnú, podobne ako Ty, sa ich nevieme dočkať, tak sa ti chcem pochváliť svojim výkonom. Dnes som prvýkrát takto pripravovala kysnuté cesto rolovaním, prekladaním a so sódou bicarbónou, páči sa mi tento postup. Vďaka, že si sa s receptom s nami Varecháčkami podelila!
Teším sa že si upiekla buchty podľa tohto receptu a len verím ,že ste si pochutnali,,ďakujem za vyskúšanie receptu aj milý komentár s fotkou,,,
Veľmi nám chutila tá plnka, orechy s marhuľovým džemom.
Rada skúšam nové recepty, tento bude patriť k tým obľúbeným........
Kombinácia orechov s marhuľovým lekvárom je skvelá a mne sa veľmi páči,,,tiež zvyknem kombinovať mletý mak s jahodovým lekvárom,tiež výnimočná chuť,,,ďakujem pekne za komentar
použila som 100 g masla na potieranie..neviem to v recepte opraviť nepustí ma už do neho..
Ďakujem pekne za komentár.--)
Už dávnejšie som si video tiež viackrát pozrela, mne sa nezdá, že p. Falťanová potiera buchty žĺtkom so smotanou, ale cukrovým rozvarom. Už som ich viackrát piekla a potierala tým rozvarom(v troche vody rozvarila kryštálový cukor). Pani Izabele929 ďakujem za recept.:-)
Tie zo salasa Zbojska nie su muranske. Nam chutili viacej tie muranske z obce Muran. Vydrzia aj dlhsie makke.