Muránske buchty fotorecept
Už som tu písala, že hľadám recept na tieto buchty, lebo som ich ochutnala, keď som cestovala nedávno cez obec Muráň. Konečne recept mám a preto sa z výsledku teším, podelím sa s vami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
štipka |
|
na špic noža |
|
na špic noža |
|
1 ks |
|
30 g |
|
250 ml vlažné |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 ks na potretie buchiet |
|
1 KL na potretie buchiet |
|
na potieranie |
|
(+ jahodový lekvár) |
|
(+ marhuľový lekvár) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Polohrubú múku som preosiala, pridala som soľ, sódu, prášok do pečiva a vajce.
-
2
250 ml mlieka som zohriala a do vlažného som pridala cukor, rozmrvila droždie, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť kvások.
-
3
Do cesta som pridala 1 PL oleja a kvások a zmiesila som cesto najprv v miske a keď sa prestalo lepiť, preložila som ho na pracovnú dosku, kde som ho ešte dobre vymiesila. Keď som skončila miesenie na ceste sa tvoria drobné bublinky.
-
4
Cesto som rozvaľkala a natrela som ho roztopeným maslom a zrolovala.
-
5
Zľava doprava a sprava doľava som ho preložila...
-
6
...a potom v strede ohla na seba a posypala múkou.
-
7
Cesto som zakryla kuchynským papierom, potom kuchynskou utierkou a nechala odpočívať 20 minút.
-
8
Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, natrela maslom, zrolovala a preložila tak isto ako prvýkrát a nechala odpočívať tak ako prvýkrát 20 min.
-
9
Tretí raz som cesto rozvaľkala, natrela maslom a
-
10
...zrolovala.
-
11
Opäť preložila.
-
12
Keď som dokončila prekladanie, cesto som rozvaľkala a nakrájala na štvorce 15x15 cm (môžu byť aj väčšie), na ktoré som rozdelila plnku orechovú (drvené orechy + marhuľový lekvár) a makovú (mletý mak + jahodový lekvár).
-
13
Od jedného rohu k druhému stočila do tvaru rožteka.
-
14
K vaječnému žĺtku som pridala 1 kl smotany a rozmiešala. Týmto som natrela rožky na plechu.
-
15
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút. Upečené som položila na mriežku a nemohla som sa dočkať, kým trošku vychladnú. Sú vynikajúce.
-
16
Prajem vám dobrú chuť.
tu originál pekárka aj so spevom
Ak to nebude velmi trúfalé, pridám recept, čo som si opísala pred 12-13 rokmi .
1 kg hladká múka , 1/2 kg polohrubá, 100 g droždie, 200 g práškový cukor, 3 žltky, 1 vajce, 1 l mlieko, 1 PL ocot, 1/2 dl olej, smetol. Vypracujeme cesto,dáme kysnút, rozválkame a natrieme rozpustený smetol. poskladáme, .Opakujeme 3x po 10 minutách. plníme tvarohom, makom .... PS: pravopis neriešim. m