Pečené buchty
Pečené buchty

Muránske buchty fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. októbra 2019

Už som tu písala, že hľadám recept na tieto buchty, lebo som ich ochutnala, keď som cestovala nedávno cez obec Muráň. Konečne recept mám a preto sa z výsledku teším, podelím sa s vami.

20
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
štipka
na špic noža
na špic noža
1 ks
30 g
250 ml vlažné
1 KL
1 PL
1 ks na potretie buchiet
1 KL na potretie buchiet
 na potieranie
 (+ jahodový lekvár)
 (+ marhuľový lekvár)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Polohrubú múku som preosiala, pridala som soľ, sódu, prášok do pečiva a vajce.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    250 ml mlieka som zohriala a do vlažného som pridala cukor, rozmrvila droždie, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť kvások.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do cesta som pridala 1 PL oleja a kvások a zmiesila som cesto najprv v miske a keď sa prestalo lepiť, preložila som ho na pracovnú dosku, kde som ho ešte dobre vymiesila. Keď som skončila miesenie na ceste sa tvoria drobné bublinky.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som rozvaľkala a natrela som ho roztopeným maslom a zrolovala.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zľava doprava a sprava doľava som ho preložila...

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a potom v strede ohla na seba a posypala múkou.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som zakryla kuchynským papierom, potom kuchynskou utierkou a nechala odpočívať 20 minút.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, natrela maslom, zrolovala a preložila tak isto ako prvýkrát a nechala odpočívať tak ako prvýkrát 20 min.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tretí raz som cesto rozvaľkala, natrela maslom s

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zrolovala.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Opäť preložila.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď som dokončila prekladanie, cesto som rozvaľkala a nakrájala na štvorce 15x15 cm (môžu byť aj väčšie), na ktoré som rozdelila plnku orechovú (drvené orechy + marhuľový lekvár) a makovú (mletý mak + jahodový lekvár).

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Od jedného roku k druhému stočila do tvaru rožteka.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    K vaječnému žĺtku som pridala 1 kl smotany a rozmiešala. Týmto som natrela rožky na plechu.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút. Upečené som položila na mriežku a nemohla som sa dočkať, kým trošku vychladnú. Sú vynikajúce.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prajem vám dobrú chuť.

    Muránske buchty (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

54 komentárov k receptu
Na Muránske buchty sa chystám už dlho, aj recept mám, len s orechmi máme problém. Tento ani minulý rok sme nemali ani jeden, všetky vymrzli. Tvoje vyzerajú fantasticky :-)
Každý rok chodievame do Muránskej Huty. Krásna príroda, perfektní susedia a úžasný oddych od mestského zhonu. Nikdy si nenechám ujsť nákup muránskych buchiet. Sú úžasné, nikdy a nikde som nič lepšie nejedla (ak nerátam babičkine a mamičkine pravdaže). Nuž skúsim veru,porovnám... Vaše sú krásne a isto chutné. Môžete mi prezradiť prosím, ako sa Vám podarilo recept získať? Lebo pokiaľ viem, strážia si ho ako oko v hlave.
@evusik (9.10.2019 18:58)
nie je nutné plniť ich orechovou plnkou, oni na Muráni mali aj tvarohové, ale najviac mi chutili s čučoriedkovým lekvárom, lenže zase ten ja doma nemám práve teraz..Ďakujem pekne za komentár..
@finczi (9.10.2019 20:09)
Áno, i mne sa okolie Muráňa páči a tie milé malé domčeky vedľa cesty von z Muráňa smerom na Tisovec, to je niečo úžasné..iste že aj mne učarovali tie buchty a chcela som aj doma pripraviť také cesto..je dosť možné, že som ani nedostala ten pravý recept, ale i takto sú vynikajúce..máš pravdu recept si chránia..ďakujem pekne za komentár..
@frezia68 (9.10.2019 20:30)
Je možné, že patrí medzi staré recepty našich babičiek a je len dobre, že sa našli usilovné žienky, ktoré začali piecť tu tie buchty, jednak majú prácu a potešia naše oči a žalúdky..Ďakujem pekne za komentár:-)
@Rados ť milá,snáď som Ťa neurazila? Len zvedavosť ma nútila otvoriť recept a bol tam len spev...,reku porovnám recepty,ale nebolo čo.Strážia si recept šikulky,no Izka ho aj tak pozná.Aj tu máme krásny a slnečný deň.Pekné babie leto :-).
@radost (10.10.2019 08:07)
moja milá,ja som si myslela tiež,že na videu je už novšie vylepšenie receptu, o ktorom som sa dočítala na ich stránkach..ale vieš, že dobre padne počuť aj takú pesničku, ktorú tiež nepoznám..v pohode, ja sa nehnevám..prajem pekný zbytok dňa.-)
@muran (10.10.2019 13:47)
Som si to aj myslela,že nevozia ich z Muráňa do Zbojskej.Ja len k tomu dodám, že keď cesto na buchty budem robiť po 100 x určite bude krajšie a dokonalejšie..robila som ho prvý krát..a verte mi, že prax znamená strašne veľa..keď som začala piecť moje rezy, boli kadejaké, často som ich aj očami podopierala, aby rovno stáli kým ich nafotím..dnes taký problém nemám, ale už som upiekla viac ako 350 druhov...všetko neviem, ale niečo som sa naučila..a ja môžem iba potvrdiť, že to čo pečú na Muráni, dolu klobúk, šikovné žienky..))aspoň sme sa od vás dozvedeli ešte viac..ďakujem pekne za komentár.-)
Takéto prekladané som ešte nikdy nerobila.Je to pre mňa novinka nikdy som ani ten názov nepočula. Tvoje sú krásne a lahucke už na prvý pohľad.
Neviem ako dlho ich v Muráni pečú, ale prvé ktoré som jedla ,boly tvarohové asi pred 15 rokmi. Moj brat,ked mal cestu cez Murán, tak vždy kúpil niekolko, a my sa doma hostily. Nedávno som bola " doma "(sk ) a cestou domov (čr) sme sa stavili na buchty. NO... Boly dobré, plnky hodne , až príliš , ale cesto nie je ,čo bývalo. Pripadalo mi ako nejaké gumové. Ja viem , že sa divíte ,že o takej dobrote takto píšem, ale je to tak. Pred 10 -15 rokmi to bolo o niečom inom. Už tá vona, ked sa vybraly z papiera , tá dnes chýbala, a to boly čerstvo upečené,ešte teplé. Myslím, že originál recept už je vylepšený (alebo pokazený) . A množstvo na úkor kvality.
Ak to nebude velmi trúfalé, pridám recept, čo som si opísala pred 12-13 rokmi .
1 kg hladká múka , 1/2 kg polohrubá, 100 g droždie, 200 g práškový cukor, 3 žltky, 1 vajce, 1 l mlieko, 1 PL ocot, 1/2 dl olej, smetol. Vypracujeme cesto,dáme kysnút, rozválkame a natrieme rozpustený smetol. poskladáme, .Opakujeme 3x po 10 minutách. plníme tvarohom, makom .... PS: pravopis neriešim. m
@marbud (10.10.2019 20:36)

V Muráni ponúkajú aj tvarohové. Sú úžasné. V ponuke sú nugátové, jahodové, makové, tvarohové, čučoriedkové(tie idú s nugátovymi na odbyt naviac). Náplň je bohatá, možno pre niekoho až príliš. Spomienka sa mi spája okamžite s nádhernou prírodou a pokojom na Muránskej planine. To ticho v prírode lieči dušu. Krásna túra je na Muránsky hrad, k Cigánke - ten výhľad si naozaj každý užije. Keď uvidíte stádo koní ( Muránsky Norik) pásť sa na Dlhej lúke, na všetky starosti zabudnete. Prepáčte, že som sa tak rozpísala... Naše Slovensko je prenádherná krajina. Majte pokojný deň!
@tomeska (10.10.2019 22:45)

Aj toto skúsim, vďaka. Neviem porovnať, poznám ich chuť len 4 roky. Počula som aj názor, aký máte Vy od susedov, kam chodievame na dovolenku. Každý recept je mňam
Ide víkend, tak treba niečo upiecť a tieto buchty vyzerajú hneď na zjedenie. Je mi jedno, či je to pravý recept alebo nie, je veľmi lákavý. Tiež som nedávno bola v tomto kraji a jedla som buchty v Revúcej a boli fantastické, zjedla som štyri - tvarohovú, makovú, s jahodovým lekvárom a nugetovú.
Za buchty vymením hocijaké iné jedlo.
izabelle929 veľmi ďakujem.
@tomeska ,máš pravdu aj mne chutili najviac s čučoriedkovým lekvárom..inak ešte by ma zaujímalo, kam ten ocot ide, lebo toto som v recepte nemala..áno čítala som o tom, že ich stále vylepšujú ale dobre, lebo boli vynikajúce..) ďakujem pekne za komentár.-)
Tak si myslím, že ocot ide do cesta. Ja ked robím akékolvek miesené cesto, a má tam íst niečo na zriedenie cesta, tak si rozmiešam +- 1PL ocot a 5-6 PL vody . Kolko z toho použijem je jedno. ale cesto je potom trochu "" elastickejšie"" a lepšie sa válka , netrhá sa . Tak som sa to naučila za mlada. .Akú službu robí ocot v tomto ceste???? neviem. ale aj do chlebového sa dáva ocot, takže nejako to tam patrí. No zase "" recept do bitky"". tak musím upiect. A tvarohové.
@dagmar821957 (11.10.2019 20:03)

Neviem,či pečiete často,ale ja som na to prišla pri častom pečení,že keď pridám sódu a prášok do pečiva cesto je ľahšie a hebkejsie,,možno droždie ktoré sa dnes vyraba, nie je také isté ako v minulosti a potrebuje nakopnúť tými surovinami. ..ja bežné už aj do langosov pridávam spoločne tieto dve suroviny,,,nemusíte ak nechcete,je to na vás ako sa rozhodnete,,,ďakujem za komentár,,,
@tomeska (11.10.2019 20:53)

Iste,súhlasím pridáva sa aj do štrúdľu,práve preto,aby sa netrvalo cesto,,,do chleboveho tiež pridávam,ale kvôli tomu,aby nebolo cítiť kvasnice,,ďakujem za informáciu,,,
určite su chutne ale na muranske buchty sa ani nepodobaju...musim bohužial povedat ze ani tie ktorev sučastnosti predavaju azzdaleka nie su ako povodne meranske buchty....len podobne

jaj boze, spominam na moju uz tak davno nebohu starku, ktora chodievala pracovat s lesnikmi na Velku Luku a zavse nam priniesla muranskych buchiet. Väcsej maskrty nebolo... este teraz citim ich chut a vonu, hoc je tomu uz hadam i 35 rokov.
Včera som upiekla"" muránske buchty"" s makom i tvarohom, podla mojho receptu-. Cesto = paráda, chut dobrá, trochu som ich viac piekla a tým som znížila kvalitu. nepripálila,len stačilo menej, kratší čas piect. Tak tie moje majú s muránskymi spoločné len to druhé slovo - buchty.
Chystá sa na návštevu neter, tak si nechám doviezt ten originál.
Svoje som i nafotila, tak až ma niekto naučí ako poslat recept do varechy, tak priložím, a aj niečo svoje. Zatial len"" kecám"" do cudzieho. m.

Pridaj komentár k receptu: