Pečené buchty
Muránske buchty (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Už som tu písala, že hľadám recept na tieto buchty, lebo som ich ochutnala, keď som cestovala nedávno cez obec Muráň. Konečne recept mám a preto sa z výsledku teším, podelím sa s vami.
20 porcií |
80 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Polohrubú múku som preosiala, pridala som soľ, sódu, prášok do pečiva a vajce.
- 250 ml mlieka som zohriala a do vlažného som pridala cukor, rozmrvila droždie, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť kvások.
- Do cesta som pridala 1 PL oleja a kvások a zmiesila som cesto najprv v miske a keď sa prestalo lepiť, preložila som ho na pracovnú dosku, kde som ho ešte dobre vymiesila. Keď som skončila miesenie na ceste sa tvoria drobné bublinky.
- Cesto som rozvaľkala a natrela som ho roztopeným maslom a zrolovala.
- Zľava doprava a sprava doľava som ho preložila...
- ...a potom v strede ohla na seba a posypala múkou.
- Cesto som zakryla kuchynským papierom, potom kuchynskou utierkou a nechala odpočívať 20 minút.
- Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, natrela maslom, zrolovala a preložila tak isto ako prvýkrát a nechala odpočívať tak ako prvýkrát 20 min.
- Tretí raz som cesto rozvaľkala, natrela maslom a
- ...zrolovala.
- Opäť preložila.
- Keď som dokončila prekladanie, cesto som rozvaľkala a nakrájala na štvorce 15x15 cm (môžu byť aj väčšie), na ktoré som rozdelila plnku orechovú (drvené orechy + marhuľový lekvár) a makovú (mletý mak + jahodový lekvár).
- Od jedného rohu k druhému stočila do tvaru rožteka.
- K vaječnému žĺtku som pridala 1 kl smotany a rozmiešala. Týmto som natrela rožky na plechu.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút. Upečené som položila na mriežku a nemohla som sa dočkať, kým trošku vychladnú. Sú vynikajúce.
- Prajem vám dobrú chuť.