Pečené buchty

Muránske buchty (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Už som tu písala, že hľadám recept na tieto buchty, lebo som ich ochutnala, keď som cestovala nedávno cez obec Muráň. Konečne recept mám a preto sa z výsledku teším, podelím sa s vami.

20
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Polohrubú múku som preosiala, pridala som soľ, sódu, prášok do pečiva a vajce.
  2. 250 ml mlieka som zohriala a do vlažného som pridala cukor, rozmrvila droždie, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť kvások.
  3. Do cesta som pridala 1 PL oleja a kvások a zmiesila som cesto najprv v miske a keď sa prestalo lepiť, preložila som ho na pracovnú dosku, kde som ho ešte dobre vymiesila. Keď som skončila miesenie na ceste sa tvoria drobné bublinky.
  4. Cesto som rozvaľkala a natrela som ho roztopeným maslom a zrolovala.
  5. Zľava doprava a sprava doľava som ho preložila...
  6. ...a potom v strede ohla na seba a posypala múkou.
  7. Cesto som zakryla kuchynským papierom, potom kuchynskou utierkou a nechala odpočívať 20 minút.
  8. Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, natrela maslom, zrolovala a preložila tak isto ako prvýkrát a nechala odpočívať tak ako prvýkrát 20 min.
  9. Tretí raz som cesto rozvaľkala, natrela maslom a
  10. ...zrolovala.
  11. Opäť preložila.
  12. Keď som dokončila prekladanie, cesto som rozvaľkala a nakrájala na štvorce 15x15 cm (môžu byť aj väčšie), na ktoré som rozdelila plnku orechovú (drvené orechy + marhuľový lekvár) a makovú (mletý mak + jahodový lekvár).
  13. Od jedného rohu k druhému stočila do tvaru rožteka.
  14. K vaječnému žĺtku som pridala 1 kl smotany a rozmiešala. Týmto som natrela rožky na plechu.
  15. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút. Upečené som položila na mriežku a nemohla som sa dočkať, kým trošku vychladnú. Sú vynikajúce.
  16. Prajem vám dobrú chuť.