Mrveničkový koláč Gata fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 23. januára 2014
Mrveničkový koláč Gata (fotorecept)
Foto: ancicka

Tradičný Armensky koláč.Jeho príprava je veľmi jednoduchá a to aj pre začiatočnikov.Vhodný dezert k dobrej kávičke ,chutný za tepla a za studena chrumkavý.

20 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 čl
štipka
1/2 čl
550 g
250 g alebo maslo
2 ks
250 ml
plnka:
250 g (čajové)
250 g
2 ks
250 g zmes hrubej a polohrubej
na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sodu a soľ si zalejem octom,pridám múku a na kocky pokrajané maslo,vajcia a nechám šľahačom zapracovať.Môže aj rukou.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridám jogurt.Nechám dobré prepracovať cesto.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je hotové,tak ho vyberiem na dosku prehnetiem,

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a uložím do misky,zabalím do mikrotenu a nechám v chlade niekoľko hodín postať.Mne stálo 5 hod.nič sa nestane,ked postojí aj dlhšie.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak isto nechám mixerom vypracovať plnku,maslo,vanilkový,kr.cukor a muku,pol na pol.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a zabalené odložím do chladu.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto rozdelím na 3-4 časti.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto rozvaľkám na tenko a naň nožíkom nastrúham mrveničkovú plnku.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zrolujem,

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    položim na pomastený plech a šikmo pokrájam asi na 4 cm.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potriem rozšľahaným vajcom a dám upiecť.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dobrú chuť.

    Mrveničkový koláč Gata (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

ivah
Pre mňa je tam veľmi veľa tuku.
slavka11
hmmmm toto je zaujimavy receptik. Vsetko mam doma tak vyskusam. je to nieco nove. Ak mate este nejake armenske receptiky ci nasladko alebo naslano masove ci bez masa sem s nimi.
ancicka
nie,ale cesto je podobné štrudľovému.je jemnunké,dobré sa s ním pracuje.Chcela som pôvodný recept.
spetkasoli
milá @ancicka , díky, koláčik je naozaj vynikajúci, piekla som ho dnes ráno. Večer som zamiesila cesto aj plnku a nechala do rána v chlade. Do plnky som pridala ešte špetku soli, škorice a trochu nasekaných orieškov - vynikajúca dobrota. Mala som 4 bochníčky, 3 boli nasladko a ten 4tý som skúsila naslano. Dala som všetko ako je v recepte, len miesto cukru som k múke a maslu nastrúhala co dům dal, teda údený eidam, 3 strúčiky prelisovanho cesnaku so soľou a mala som uvarený zemiak tak som ho tam nastrúhala, zamotala, nakrojila, potrela vajíčkom a posypala sezamom. Je to ohromná dobrota a ja ti dávam za tento super receptík veľkých 5+++++
ancicka
@spetkasoli ,Tak ty si ho ešte vylepšila,dakujem za vyskúšanie,som rada že si spokojná.Pozdravujem!
spetkasoli
díky@ancicka za pekný pozdrav, aj ja pozdravujem, ano, koláčik je výborný na sladko aj na slano, to cesto je myslím univerzálné a velmi dobré a velmi pekne sa s ním pracuje, receptík je uložený. Maj sa pekne!
pacinka
Práve si ho vychutnávam. Vynikajúci koláč. Ďakujem za recept.