Mrveničkový koláč Gata (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Tradičný Armensky koláč.Jeho príprava je veľmi jednoduchá a to aj pre začiatočnikov.Vhodný dezert k dobrej kávičke ,chutný za tepla a za studena chrumkavý.

20 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Sodu a soľ si zalejem octom,pridám múku a na kocky pokrajané maslo,vajcia a nechám šľahačom zapracovať.Môže aj rukou.
  2. Pridám jogurt.Nechám dobré prepracovať cesto.
  3. Ked je hotové,tak ho vyberiem na dosku prehnetiem,
  4. a uložím do misky,zabalím do mikrotenu a nechám v chlade niekoľko hodín postať.Mne stálo 5 hod.nič sa nestane,ked postojí aj dlhšie.
  5. tak isto nechám mixerom vypracovať plnku,maslo,vanilkový,kr.cukor a muku,pol na pol.
  6. a zabalené odložím do chladu.
  7. Potom cesto rozdelím na 3-4 časti.
  8. Cesto rozvaľkám na tenko a naň nožíkom nastrúham mrveničkovú plnku.
  9. Zrolujem,
  10. položim na pomastený plech a šikmo pokrájam asi na 4 cm.
  11. potriem rozšľahaným vajcom a dám upiecť.
  12. Dobrú chuť.