Bravčové karé
Bravčové karé

Mrkvovo-hrášková omáčka s karé - spomienka na školskú jedáleň

mrnousik - fotkamrnousik, 16. apríla 2020
Mrkvovo-hrášková omáčka s karé - spomienka na školskú jedáleň
Foto: mrnousik

Na FB niekto poslal fotku legendárneho soté s bravčovým mäsom a ryžou zo školskej jedálne a ja som si spomenula na tie dva plátky bravčového karé, čo mám v chladničke. Blížil sa obed, telefóny chvíľu nezvonili tak som prehrabala špajzu aj chladničku a našla som jednu zabudnutú mrkvu, konzervu hrášku a malú cibuľu. Ale keď som ten obrázok ukázala drahému, tak sa nezatváril nejak nadšene z tej masy čohosi. Bolo mi hneď jasné, že soté nebude ale ingrediencie som chcela zachovať silou mocou :D

1-2
porcia
35 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks stredne veľká
1/2 konzervy
1 ks
1 ČL
1 ČL
1/3 ČL
štipka
1 kocka
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Keďže išlo o čas, dokým nezazvoní nejaký namotivovaný klient, tak všetko to šlo šup šup. Na jednu panvicu som si dala olej, popražila ryžu, posolila a zaliala už zovretou vodou v kanvici. Na druhú panvicu olej a plátky bravčového tesne predtým osolené a okorenené čierným korením som na silnejšom stupni rýchlo uzavrela z oboch strán. Stíšila a nechala ešte trochu prskať.

  2. 2

    Mäso som vytiahla na tanier a prekryla, nech odpočíva. Na tú istú panvicu som dala pokrájanú cibuľu a nechala dozlata zmäknúť. Poprášila som ju trochou hnedého cukru. Keď už bola taká akurát, pridala som na polkolieska nakrájanú mrkvu, premiešala, trochu ešte spolu zarestovala a zaliala vodou (asi 500 ml). Rozpustila tam ešte jednu kocku bujónu hovädzieho, pridala čierne korenie a štipku rasce. Takto som to nechala bublotať do zmäknutia mrkvy.

  3. 3

    Na záver som pridala hrášok, čajovú lyžičku plnotučnej horčice a čajovú nie plnú lyžičku octu. Premiešať, nechať trochu spojiť ten hrášok s mrkvou, ochutnať a ešte pridať čierne korenie. Na záver už len zmiešať polievkovú lyžicu hladkej muky a rozšejkrovať ju vo flaške od horčice v cca 100 ml studenej vody. Pomaly prilievať do panvice za stáleho miešania, stíšiť a ešte párkrát premiešať, nech sa dobre zapracuje do tej zmesi.

  4. 4

    No a na záver už len dať na tanier s klasickou obyčajnou ryžou :D Keďže som to takto ošalila, a oddelila tekutú prílohu od mäsa, dostalo sa mi veľkej pochvaly od môjho jediného stravníka, ktorý povedal, že práve jeho trauma z tohto školského pokrmu skončila a kľudne to môžeme zaradiť do jedálnička :D A ja len súhlasím, malo to dosť ďaleko od toho fádneho "čohosi" ale zároveň si to stále zachovalo tú chuť na jazyku, akú dokáže táto kombinácia mrkvy a hrášku vytvoriť.

Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Varené

Diskusia k receptu

kvakac
Dobré to bolo až som si fúzy olízal. Dokonca aj rodine chutilo. Dcéra si dokonca dala dupľu, asi vedeli v tých školských jedálňach čo je dobré. Vďaka za recept.


mrnousik
@kvakac (20.4.2020 11:20)

Dakujem, v tvojom prevedení to vyzerá ešte 2x tak chutnejšie :)