Foto: irenaw
Už je to niekoľko rokov, čo som pred Veľkou nocou hľadala nejaké nápady na zákusok, ktorý vezmem na opekačku. Natrafila som na recept s Zobraziť celý popisUž je to niekoľko rokov, čo som pred Veľkou nocou hľadala nejaké nápady na zákusok, ktorý vezmem na opekačku. Natrafila som na recept s názvom Sam´s famous carrot cake. Pozrela som zloženie, pozrela som ohlasy. Oboje sa mi páčilo a tak som ho vyskúšala. Chutilo všetkým, vtedy ešte nevedeli, že v ňom je mrkva :-). Skúsila som neskôr ďalšie recepty, ale moja dcéra vždy povedala: "Ten prvý bol najlepší." A tak už neskúšam.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
miska suchá: | |
2 šálky |
|
2 čl |
|
1/4 čl |
|
2 čl |
|
miska ovocie-zelenina: | |
1 šálka |
|
1 šálka |
|
2 šálky strúhaná |
|
3/4 šálky |
|
1 šálka |
|
miska mokrá: | |
3 ks |
|
3/4 šálky |
|
3/4 šálky |
|
1,5 šálky |
|
2 čl |
|
poleva: | |
1 šálka |
|
1/2 šálky |
|
1 šálka |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
1 šálka |
|
Postup
-
1
Na polevu sa hodí syr typu Lučina. Ak chcete použiť domáci, treba začať jeden deň vopred. Prevaríme mlieko, necháme vychladnúť na 40°C. Primiešame jogurt so živou kultúrou a necháme 6-8 hodín v teple okolo 38-40°C. (Receptov je tu veľa.) Hotový jogurt trochu osolíme, premiešame, vlejeme do sitka v ktorom je čisté plátienko a necháme v chladničke do rána stiecť. Takto to ráno vyzerá. (Srvátku môžete použiť do polievky, chleba alebo koláča).
-
2
Dať vyhrievať rúru na 160°C. Vymastiť a vysypať múkou tortovú formu. Zmiešať múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu.
-
3
V inej mise zmiešať jemne postrúhanú mrkvu, jemne posekaný ananásový kompót a opláchnuté hrozienka, strúhaný kokos a mleté orechy.
-
4
Vo veľkej mise vymiešať do peny vajcia, cmar, olej, cukor a vanilku.
-
5
Sypkú zmes primiešame k vajcovej hmote. Nakoniec pridáme mrkvovú zmes a dobre premiešame. Dáme do formy a pečieme asi 1,5 hodiny podľa veľkosti formy. Treba skúsiť špáradlom. Táto forma má priemer 26 cm.
-
6
Kým sa korpus pečie, pripravíme polevu: pomaly šľaháme zmäknuté maslo a krémový syr do peny. Pridáme cukor, vanilku, citrónovú šťavu a môže byť aj kokosová múčka. Ale v recepte od @babav kokos nie je a krém aj tak netečie, nabudúce robím takú. Ďalej šľaháme, pomaly a dlho kým sa cukor rozpustí a vznikne krémovitá konzistencia. Odložíme do chladu. V originálnom recepte boli 4 šálky cukru a žiadny kokos ani citrónová šťava. Prvýkrát robím recept vždy presne, tak som to dodržala. Pre nás to bolo príliš sladké. Takto je to sviežejšie a aj mi to viac ladí s celou tortou.
-
7
Tortu môžeme v strede prekrojiť a dať polevu aj medzi dva pláty, ale môžeme ju nechať aj celú. Takto vyzerá vnútri. Vrch aj boky potrieme polevou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
-
8
Necháme niekoľko hodín alebo cez noc odležať v chlade. A potom už len dobrú chuť. A najlepšia je až na ďalší deň, keď sa všetky chute dokonale spoja....... teda ak zostane...... :-)
Diskusia k receptu