Mrkvová torta fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 4. marca 2012
Mrkvová torta (fotorecept)
Foto: irenaw

Už je to niekoľko rokov, čo som pred Veľkou nocou hľadala nejaké nápady na zákusok, ktorý vezmem na opekačku. Natrafila som na recept s Zobraziť celý popisUž je to niekoľko rokov, čo som pred Veľkou nocou hľadala nejaké nápady na zákusok, ktorý vezmem na opekačku. Natrafila som na recept s názvom Sam´s famous carrot cake. Pozrela som zloženie, pozrela som ohlasy. Oboje sa mi páčilo a tak som ho vyskúšala. Chutilo všetkým, vtedy ešte nevedeli, že v ňom je mrkva :-). Skúsila som neskôr ďalšie recepty, ale moja dcéra vždy povedala: "Ten prvý bol najlepší." A tak už neskúšam.

16
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 160 °C

Suroviny

miska suchá:
2 šálky
2 čl
1/4 čl
2 čl
miska ovocie-zelenina:
1 šálka
1 šálka
2 šálky strúhaná
3/4 šálky
1 šálka
miska mokrá:
3 ks
3/4 šálky
3/4 šálky
1,5 šálky
2 čl
poleva:
1 šálka
1/2 šálky
1 šálka
1 čl
1 čl
1 šálka




Postup

  1. 1

    Na polevu sa hodí syr typu Lučina. Ak chcete použiť domáci, treba začať jeden deň vopred. Prevaríme mlieko, necháme vychladnúť na 40°C. Primiešame jogurt so živou kultúrou a necháme 6-8 hodín v teple okolo 38-40°C. (Receptov je tu veľa.) Hotový jogurt trochu osolíme, premiešame, vlejeme do sitka v ktorom je čisté plátienko a necháme v chladničke do rána stiecť. Takto to ráno vyzerá. (Srvátku môžete použiť do polievky, chleba alebo koláča).

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dať vyhrievať rúru na 160°C. Vymastiť a vysypať múkou tortovú formu. Zmiešať múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V inej mise zmiešať jemne postrúhanú mrkvu, jemne posekaný ananásový kompót a opláchnuté hrozienka, strúhaný kokos a mleté orechy.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo veľkej mise vymiešať do peny vajcia, cmar, olej, cukor a vanilku.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sypkú zmes primiešame k vajcovej hmote. Nakoniec pridáme mrkvovú zmes a dobre premiešame. Dáme do formy a pečieme asi 1,5 hodiny podľa veľkosti formy. Treba skúsiť špáradlom. Táto forma má priemer 26 cm.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa korpus pečie, pripravíme polevu: pomaly šľaháme zmäknuté maslo a krémový syr do peny. Pridáme cukor, vanilku, citrónovú šťavu a môže byť aj kokosová múčka. Ale v recepte od @babav kokos nie je a krém aj tak netečie, nabudúce robím takú. Ďalej šľaháme, pomaly a dlho kým sa cukor rozpustí a vznikne krémovitá konzistencia. Odložíme do chladu. V originálnom recepte boli 4 šálky cukru a žiadny kokos ani citrónová šťava. Prvýkrát robím recept vždy presne, tak som to dodržala. Pre nás to bolo príliš sladké. Takto je to sviežejšie a aj mi to viac ladí s celou tortou.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tortu môžeme v strede prekrojiť a dať polevu aj medzi dva pláty, ale môžeme ju nechať aj celú. Takto vyzerá vnútri. Vrch aj boky potrieme polevou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme niekoľko hodín alebo cez noc odležať v chlade. A potom už len dobrú chuť. A najlepšia je až na ďalší deň, keď sa všetky chute dokonale spoja....... teda ak zostane...... :-)

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

klaura
zaujímavý recept ... a keď je s mrkvou, určite ho vyskúšam ...
klaura
Tento čerstvý syr z jogurtu robievam už veľmi dlho ... je veľmi variabilný, dá sa použiť na sladko i na slano ... odporúčam ... :)
izabella929
irka, to je krásne.-))) už som čítala tento recept na nete...iste je aj výborná, mrkvové cesto ľúbim.-)
hannah22
ukladám, pečiem podobnú s jablčkom bez ananásu ale skúsim aj túto.... :))
irenaw
ďakujem za komentáre :O) @babav uložila som si, vyzerajú dobre. @izabella929 mne veľmi chutí aj surové cesto :-D @hannah22 máš v receptoch? jabĺčko sa mi tam pozdáva, skúsila by som. @medovnicek je to šťavnaté a keď chutí aj našim silnejším trištvrťkám to hovorí za všetko :)
slavka2012
Carrot cake milujem, urcite ho pri najblizsej prilezitosti upeciem podla tvojho rceptu
emilys
Dnes som piekla vasu mrkvovu tortu a mozem povedat, ze je vynikajuca. Chutila vsetkym v rodine. Vobec som tam necitila muku ako sa mi obcas pri mrkvovych receptoch stava. Nabuduce vyskusam este domacu lucinu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia