Mrkvová torta (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Už je to niekoľko rokov, čo som pred Veľkou nocou hľadala nejaké nápady na zákusok, ktorý vezmem na opekačku. Natrafila som na recept s názvom Sam´s famous carrot cake. Pozrela som zloženie, pozrela som ohlasy. Oboje sa mi páčilo a tak som ho vyskúšala. Chutilo všetkým, vtedy ešte nevedeli, že v ňom je mrkva :-). Skúsila som neskôr ďalšie recepty, ale moja dcéra vždy povedala: "Ten prvý bol najlepší." A tak už neskúšam.

16
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na polevu sa hodí syr typu Lučina. Ak chcete použiť domáci, treba začať jeden deň vopred. Prevaríme mlieko, necháme vychladnúť na 40°C. Primiešame jogurt so živou kultúrou a necháme 6-8 hodín v teple okolo 38-40°C. (Receptov je tu veľa.) Hotový jogurt trochu osolíme, premiešame, vlejeme do sitka v ktorom je čisté plátienko a necháme v chladničke do rána stiecť. Takto to ráno vyzerá. (Srvátku môžete použiť do polievky, chleba alebo koláča).
  2. Dať vyhrievať rúru na 160°C. Vymastiť a vysypať múkou tortovú formu. Zmiešať múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu.
  3. V inej mise zmiešať jemne postrúhanú mrkvu, jemne posekaný ananásový kompót a opláchnuté hrozienka, strúhaný kokos a mleté orechy.
  4. Vo veľkej mise vymiešať do peny vajcia, cmar, olej, cukor a vanilku.
  5. Sypkú zmes primiešame k vajcovej hmote. Nakoniec pridáme mrkvovú zmes a dobre premiešame. Dáme do formy a pečieme asi 1,5 hodiny podľa veľkosti formy. Treba skúsiť špáradlom. Táto forma má priemer 26 cm.
  6. Kým sa korpus pečie, pripravíme polevu: pomaly šľaháme zmäknuté maslo a krémový syr do peny. Pridáme cukor, vanilku, citrónovú šťavu a môže byť aj kokosová múčka. Ale v recepte od @babav kokos nie je a krém aj tak netečie, nabudúce robím takú. Ďalej šľaháme, pomaly a dlho kým sa cukor rozpustí a vznikne krémovitá konzistencia. Odložíme do chladu. V originálnom recepte boli 4 šálky cukru a žiadny kokos ani citrónová šťava. Prvýkrát robím recept vždy presne, tak som to dodržala. Pre nás to bolo príliš sladké. Takto je to sviežejšie a aj mi to viac ladí s celou tortou.
  7. Tortu môžeme v strede prekrojiť a dať polevu aj medzi dva pláty, ale môžeme ju nechať aj celú. Takto vyzerá vnútri. Vrch aj boky potrieme polevou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
  8. Necháme niekoľko hodín alebo cez noc odležať v chlade. A potom už len dobrú chuť. A najlepšia je až na ďalší deň, keď sa všetky chute dokonale spoja....... teda ak zostane...... :-)