Morčacie karí s karfiolom a hráškom fotorecept

martinis - fotkamartinis, 8. decembra 2013
Morčacie karí s karfiolom a hráškom (fotorecept)
Foto: martinis

Karí je jedlom, ktoré je rovnako chutné vo vegetariánskej verzii ako i s mäsom. Dnes je však nedeľa, doma sme mali kúsok morčacieho, nuž Zobraziť celý popisKarí je jedlom, ktoré je rovnako chutné vo vegetariánskej verzii ako i s mäsom. Dnes je však nedeľa, doma sme mali kúsok morčacieho, nuž som urobil chutné karí s mäsom, karfiolom a hráškom a svoju porciu som posypal aj kúskom čili :)

2
porcie
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

300  g (pokrájané na kúsky)
cca 300  g (rozobratý na ružičky)
3  PL (alebo rastlinný olej)
1 PL vrchovatá
1/4  l
1,5  ČL
3/4  ČL
na špičku noža
1 pohárik
2 hrste
štipka
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Začneme celkom obyčajne, teda buď si očistíme a nakrájame karfiol, alebo použijeme mrazený, ktorý je už rozobratý na ružičky. Dáme ho napariť na cca 10 minút a túto dobu môžme využiť na nakrájanie mäsa na kocky a prípravu korení do misky. Do hlbšej panvice nalejeme tri lyžice oleja alebo pridáme rovnaké množstvo ghí. Mäso v ňom opečieme aby sa zatiahlo a posypeme vrchovatou lyžicou karí, dobre premiešame.

    Morčacie karí s karfiolom a hráškom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Naparený karfiol zlejeme a dáme bokom, teraz ho nebudeme potrebovať. Mäso v panvici podlejeme štvrť litrom zeleninového vývaru, pridáme pripravené korenia, dve hrste hrášku a pozvoľna varíme aspoň 30-40 minút. Za tento čas môžme prichystať napríklad ryžu. Najlepšie sa hodí basmati, nemal som jej však dosť, tak bola hnedá guľatozrnná.

    Morčacie karí s karfiolom a hráškom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Až sa rozhodneme karí vypnúť, tekutina by už mala byť zredukovaná a tú zostávajúcu môžme zahustiť jogurtom. Pridáme aj karfiol, štipku soli, trocha bieleho korenia a podľa chuti čili papričku (tú možno pridať hneď na začiatku varenia či až na hotové jedlo).

    Morčacie karí s karfiolom a hráškom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Servírujeme horúce na taniere či do misiek spolu s ryžou, možno doplniť aj čatní :-)

    Morčacie karí s karfiolom a hráškom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Karí je jedlo ako stvorené na víkendové varenie, pretože pozornosť vyžaduje najmä na začiatku prípravy a potom sa varí prakticky samo. Čím dlhšie sa pripravuje, tým je podľa mňa lepšie, pretože všetky korenia majú čas sa naplno rozvinúť a dodať správnu chuť a arómu. Hoci skutočne preferujem vegetariánsku verzia, aj táto je skvelá, najmä ak je podávaná za horúca a s dobrou ryžou :-)

Diskusia k receptu

eviana
Skvelé jedlo si stvoril, s veľkou radosťou by som si dala, toto by mi veľmi chutilo, chválim, tlieskam, 5* :)
methi
@martinis si sikula. Ak mozem, tak by som ti poradila, masko namarinovat v jogurte a vsetkom tom mletom koreni. Potom ho na horucom ghee opiect ako pises, pridat nepredpareny karfiol, hrach a uz pokracovat ako pises, podliat vyvarom a dodusit, za tu dobu sa aj karfiol urobi. A tu chilli daj uplne prvu na horuce ghee, aby donho pustila vsetko to dobre, co v sebe ma. S korenim pracuj tak, mlete do marinad a pocas varenia a korenie vcelku, vzdy na horuce ghee alebo olej. Vtedy s nich dostanes maximum, co vlastne chces dosiahnut. :)
kukulienka71
Aj mne sa páči takáto kombinácia,ale dám na radu methi a urobím podľa nej.Ďakujem za inšpiráciu.
danda3
Super si navaril, nemusel by si ma dvakrát núkať.☺
Miška, ďakujem za rady.☺
martinis
@eviana , my máme veľmi podobné chute, takže podľa seba súdim, že určite si prídeš na svoje aj Ty :-)) Ďakujem ! ;)
@methi : uff, to sa teším :)) Veľmi rád sledujem Tvoje recepty a milujem indickú kuchyňu, preto som aj bol zvedavý, čo na to povieš, ak by si napísala - a napísala si :)) Super, Tvoje tipy sú skvelé, ihneď pri najbližšom indickom jedle ich vyskúšam. Už sa veeľmi teším, pozdáva sa mi, čo si napísala, zasa som o trošku múdrejší ;)
@radost : táák, to sa mi páči :-)) ďakujem ;)
@kukulienka71 : nabudúce už budem vedieť aj ja a urobím to tiež podľa @methi . Ďakujem za pochvalu :-))
@danda3 : tak, to ma teší :)) vďaka ;)
evanaaa
@martinis , si nielen šikovný ale aj skvelý chlapec, verím, že si v živote nájdeš miesto a raz aj niekoho, kto sa bude tešievať na tvoje gastrovýtvory. Keby som bola sama, varím podľa teba, ale musím sa prispôsobiť mužovi, ten radšej klasiku, ale to neznamená, aby som neocenila to, čo navaríš. A varíš ozaj zdravo......
martinis
@evanaaa ďakujem za Tvoje milé slová, sú veľmi príjemné a naozaj mi spravili radosť O:) Samozrejme, občas sa treba prispôsobiť, tak možno Ti zopár z mojich receptov príde vhod, až budeš sama doma a budeš mať chuť na čosi ľahšie, alebo, tak ako píšeš - zdravšie :) Veľká vďaka :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia