Morčacie karí s karfiolom a hráškom fotorecept
Foto: martinis
Karí je jedlom, ktoré je rovnako chutné vo vegetariánskej verzii ako i s mäsom. Dnes je však nedeľa, doma sme mali kúsok morčacieho, nuž Zobraziť celý popisKarí je jedlom, ktoré je rovnako chutné vo vegetariánskej verzii ako i s mäsom. Dnes je však nedeľa, doma sme mali kúsok morčacieho, nuž som urobil chutné karí s mäsom, karfiolom a hráškom a svoju porciu som posypal aj kúskom čili :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g (pokrájané na kúsky) |
|
cca 300 g (rozobratý na ružičky) |
|
3 PL (alebo rastlinný olej) |
|
1 PL vrchovatá |
|
1/4 l |
|
1,5 ČL |
|
3/4 ČL |
|
na špičku noža |
|
1 pohárik |
|
2 hrste |
|
štipka |
|
|
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Začneme celkom obyčajne, teda buď si očistíme a nakrájame karfiol, alebo použijeme mrazený, ktorý je už rozobratý na ružičky. Dáme ho napariť na cca 10 minút a túto dobu môžme využiť na nakrájanie mäsa na kocky a prípravu korení do misky. Do hlbšej panvice nalejeme tri lyžice oleja alebo pridáme rovnaké množstvo ghí. Mäso v ňom opečieme aby sa zatiahlo a posypeme vrchovatou lyžicou karí, dobre premiešame.
-
2
Naparený karfiol zlejeme a dáme bokom, teraz ho nebudeme potrebovať. Mäso v panvici podlejeme štvrť litrom zeleninového vývaru, pridáme pripravené korenia, dve hrste hrášku a pozvoľna varíme aspoň 30-40 minút. Za tento čas môžme prichystať napríklad ryžu. Najlepšie sa hodí basmati, nemal som jej však dosť, tak bola hnedá guľatozrnná.
-
3
Až sa rozhodneme karí vypnúť, tekutina by už mala byť zredukovaná a tú zostávajúcu môžme zahustiť jogurtom. Pridáme aj karfiol, štipku soli, trocha bieleho korenia a podľa chuti čili papričku (tú možno pridať hneď na začiatku varenia či až na hotové jedlo).
-
4
Servírujeme horúce na taniere či do misiek spolu s ryžou, možno doplniť aj čatní :-)
-
5
Karí je jedlo ako stvorené na víkendové varenie, pretože pozornosť vyžaduje najmä na začiatku prípravy a potom sa varí prakticky samo. Čím dlhšie sa pripravuje, tým je podľa mňa lepšie, pretože všetky korenia majú čas sa naplno rozvinúť a dodať správnu chuť a arómu. Hoci skutočne preferujem vegetariánsku verzia, aj táto je skvelá, najmä ak je podávaná za horúca a s dobrou ryžou :-)
dobre si navaril..ponúkla by som sa..tiež aj s čili..:-)
Miška, ďakujem za rady.☺
@methi : uff, to sa teším :)) Veľmi rád sledujem Tvoje recepty a milujem indickú kuchyňu, preto som aj bol zvedavý, čo na to povieš, ak by si napísala - a napísala si :)) Super, Tvoje tipy sú skvelé, ihneď pri najbližšom indickom jedle ich vyskúšam. Už sa veeľmi teším, pozdáva sa mi, čo si napísala, zasa som o trošku múdrejší ;)
@radost : táák, to sa mi páči :-)) ďakujem ;)
@kukulienka71 : nabudúce už budem vedieť aj ja a urobím to tiež podľa @methi . Ďakujem za pochvalu :-))
@danda3 : tak, to ma teší :)) vďaka ;)