Morčacie karí s karfiolom a hráškom (fotorecept)
Autor receptu: martinis
Karí je jedlom, ktoré je rovnako chutné vo vegetariánskej verzii ako i s mäsom. Dnes je však
nedeľa, doma sme mali kúsok morčacieho, nuž som urobil chutné karí s mäsom, karfiolom a
hráškom a svoju porciu som posypal aj kúskom čili :)
2 porcie |
60 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Začneme celkom obyčajne, teda buď si očistíme a nakrájame karfiol, alebo použijeme mrazený, ktorý je už rozobratý na ružičky. Dáme ho napariť na cca 10 minút a túto dobu môžme využiť na nakrájanie mäsa na kocky a prípravu korení do misky. Do hlbšej panvice nalejeme tri lyžice oleja alebo pridáme rovnaké množstvo ghí. Mäso v ňom opečieme aby sa zatiahlo a posypeme vrchovatou lyžicou karí, dobre premiešame.
- Naparený karfiol zlejeme a dáme bokom, teraz ho nebudeme potrebovať. Mäso v panvici podlejeme štvrť litrom zeleninového vývaru, pridáme pripravené korenia, dve hrste hrášku a pozvoľna varíme aspoň 30-40 minút. Za tento čas môžme prichystať napríklad ryžu. Najlepšie sa hodí basmati, nemal som jej však dosť, tak bola hnedá guľatozrnná.
- Až sa rozhodneme karí vypnúť, tekutina by už mala byť zredukovaná a tú zostávajúcu môžme zahustiť jogurtom. Pridáme aj karfiol, štipku soli, trocha bieleho korenia a podľa chuti čili papričku (tú možno pridať hneď na začiatku varenia či až na hotové jedlo).
- Servírujeme horúce na taniere či do misiek spolu s ryžou, možno doplniť aj čatní :-)
- Karí je jedlo ako stvorené na víkendové varenie, pretože pozornosť vyžaduje najmä na začiatku prípravy a potom sa varí prakticky samo. Čím dlhšie sa pripravuje, tým je podľa mňa lepšie, pretože všetky korenia majú čas sa naplno rozvinúť a dodať správnu chuť a arómu. Hoci skutočne preferujem vegetariánsku verzia, aj táto je skvelá, najmä ak je podávaná za horúca a s dobrou ryžou :-)