Morčacie karí s karfiolom a hráškom (fotorecept)

Autor receptu: martinis

Karí je jedlom, ktoré je rovnako chutné vo vegetariánskej verzii ako i s mäsom. Dnes je však nedeľa, doma sme mali kúsok morčacieho, nuž som urobil chutné karí s mäsom, karfiolom a hráškom a svoju porciu som posypal aj kúskom čili :)

2
porcie
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme celkom obyčajne, teda buď si očistíme a nakrájame karfiol, alebo použijeme mrazený, ktorý je už rozobratý na ružičky. Dáme ho napariť na cca 10 minút a túto dobu môžme využiť na nakrájanie mäsa na kocky a prípravu korení do misky. Do hlbšej panvice nalejeme tri lyžice oleja alebo pridáme rovnaké množstvo ghí. Mäso v ňom opečieme aby sa zatiahlo a posypeme vrchovatou lyžicou karí, dobre premiešame.
  2. Naparený karfiol zlejeme a dáme bokom, teraz ho nebudeme potrebovať. Mäso v panvici podlejeme štvrť litrom zeleninového vývaru, pridáme pripravené korenia, dve hrste hrášku a pozvoľna varíme aspoň 30-40 minút. Za tento čas môžme prichystať napríklad ryžu. Najlepšie sa hodí basmati, nemal som jej však dosť, tak bola hnedá guľatozrnná.
  3. Až sa rozhodneme karí vypnúť, tekutina by už mala byť zredukovaná a tú zostávajúcu môžme zahustiť jogurtom. Pridáme aj karfiol, štipku soli, trocha bieleho korenia a podľa chuti čili papričku (tú možno pridať hneď na začiatku varenia či až na hotové jedlo).
  4. Servírujeme horúce na taniere či do misiek spolu s ryžou, možno doplniť aj čatní :-)
  5. Karí je jedlo ako stvorené na víkendové varenie, pretože pozornosť vyžaduje najmä na začiatku prípravy a potom sa varí prakticky samo. Čím dlhšie sa pripravuje, tým je podľa mňa lepšie, pretože všetky korenia majú čas sa naplno rozvinúť a dodať správnu chuť a arómu. Hoci skutočne preferujem vegetariánsku verzia, aj táto je skvelá, najmä ak je podávaná za horúca a s dobrou ryžou :-)