Kysnuté koláče

Moravské koláče s tvarohom, orechami a makom

Autor receptu: redakcia

2 plechy
porcie
50 + kysnutie minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom. Prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
  2. K múke pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené vlažné maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
  3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, cesto zdvojnásobí svoj objem. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
  4. Medzitým pripravíme plnky. Na tvarohovú zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, detskú krupicu a žĺtky. Na makovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, pridáme mletý mak. Dôkladne premiešame, necháme dobre vychladnúť. Na orechovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, prisypeme mleté orechy zmiešané so strúhankou a škoricou. Necháme vychladnúť. Tromi plnkami a slivkovým lekvárom naplníme cukrárske vrecká a končeky vreciek odstrihneme.
  5. Posýpka: Zmiešame cukor s múkou, polejeme roztopeným maslom a prstami miešame, kým sa suroviny nespoja a nevytvoria malé hrudky. Ak je posýpka príliš riedka, pridáme trochu cukru. Ak sú hrudky priveľmi tvrdé a suché, prilejeme trochu roztopeného masla. Posýpku môžeme skladovať v mikroténovom vrecku v mrazničke.
  6. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi centimeter, vykrojíme kolieska s priemerom asi 7 centimetrov. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a plníme plnkami podľa fantázie. Vrch koláčikov posypeme posýpkou. Hotové necháme ešte 10–15 minút podkysnúť a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.