Foto: kukulienka71
S voňavým cestom a jemnou orechovou plnkou.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
125 g |
|
40 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
z 1/2 citróna strúhaná |
|
Plnka: | |
200 g mleté |
|
2 ks |
|
5 PL |
|
štipka |
|
Na ozdobu: | |
100 g |
|
10 g |
|
2 PL sekané |
|
Postup
-
1
V múke premiešame preosiaty cukor, soľ a citrónovú kôru, pridáme žĺtka a posekané studené maslo. Rýchlo zmiesime na celistvé cesto, ktoré potom uložíme na čas do chladničky.
-
2
Zatiaľ si pripravíme plnku: bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, primiešame džem a nakoniec orechy. Ja nerobím moc sladké džemy, takže sladkosť si korigujte podľa vlastných chutí, množstvo džemu je orientačné.
-
3
Formičky netreba vymazať, na plech som položila pre istotu papier. Cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 mm. Okrúhlou formičkou približne rovnakej veľkosti ako sú košíčky, vykrajujeme kolieska.
-
4
Kolieska cesta jemne povtláčame do formičiek. Do niektorých som dávala za pol lyžičky džemu, ale potom som z toho upustila, lebo pri vkladaní snehovo-orechovej hmoty sa džem vytláčal na povrch, nedobre sa s tým manipulovalo. Ak máte hustejší džem, nebude to problém. Len pred pridaním do snehu ho treba trocha rozriediť teplou vodou a dobre premiešať.
-
5
Plnku som dávala viac-menej zarovno s okrajom, dopredu človek nevie, koľko jej bude stačiť na všetky košíčky.
-
6
Nakoniec sa mi podarilo naplniť všetkých 25 košíčkov, zbytok som naplnila do orechových formičiek, tak sa mi naplnil plech. Rúra sa vyhrievala na 170 °C.
-
7
Košíčky sa piekli 25 minút, vtedy som usúdila, žeby už mohli byť hotové. Vyklápala som ich vlažné, veľmi dobre spolupracovali:-)
-
8
Ako chladli, roztopila som si s kúskom masla mliečnu čokoládu a pomocou lyžičky som ňou polievala vrch košíčkov. Orechy som nechala bez polevy. Na čokoládu som ešte nasypala sekané orechy.
-
9
Sú trvanlivejšie a tiež veľmi chutné, bez zbytočne veľkého množstva cukru.
-
10
Sú už zachladené v krabici v letnej kuchyni, pri fotení na titulku nám pomohlo slniečko:-)
-
11
A tu ešte detail prierezu jedného kúska
@janulienka24 , som rada, že ťa až tak zaujali, napíš mi potom, prosím, ako sa vydarili. Ďakujem.
@haji , @katkasugar , @kecemis , ďakujem vám:-)
@zolik , díky, dúfam, že ich niekedy odtiaľ vytiahneš;-) sú trochu iné, ako tie čo som doteraz poznala aj ja. Treba experimentovať.
@stanci11 , ďakujem:-) najdlhšie trvá fáza nakladania plnky, inak to ide rýchlo, aj keď je to teda drobné pečivo a tým pádom piplačka. Táto dávka je presne pre takých ako ja - jeden plech zvládnem ešte s nadšením, dva by ma už unavili:-))
@cesminaz , potešila si ma veľmi milým komentárom, ale to ty vždy;-), díky
ahoj, @martamm , dobre padne takýto komentár hneď ráno, ďakujem ti a prajem tiež nádherné Vianoce:-)
Vieš, že rada vymýšľam, tiež znižujem množstvá zbytočných surovín, kde sa dá, preto ma napadlo tu použiť miesto cukru do snehu broskyňový džem. Ten nepotlačí chuť orechov, ale dostatočne osladí a ochutí plnku. Si zvedavá na môj názor na použitie sušeného ovocia v ceste, tak to budeš musieť vyskúšať. Jediná vec by ma asi od toho odradila a to, že by sa cesto možno lepilo na formičky, tak určite vymazať predtým. Daj vedieť, ak budeš skúšať, som otvorená novým nápadom;-)
ešte podľa nálady.
@gabi58 , raz za čas sa tá babračka oplatí, sú tam samé kvalitné suroviny, to v hociktorej cukrárni nenájdeš;-)
@dalmatinka , veď si pusť nejakú dobrú muziku a hneď budeš v dobrej nálade k pečeniu;-) pečenie spolu s plnkou je výhoda.
Ďakujem za pekné komentáre, dámy:-)
Ja som robila podla tohoto taky jeden velky varecha.pravda.sk/recepty/farebny-kolac/7305-pouzi.html...
bol super.
Ďakujem ti. Ja sa podobne rozhodujem každý rok:-)
Veľký košík sa mi páči tiež, nie je s tým toľko roboty, ale zas, treba ho krájať:-)
Ďakujem pekne. No veď to, toho roku je málo orechov, tiež míňam vlaňajšie a potom sa bude pískať:-) Odporúčam sladší džem, nie kyslejší, skôr malinový, čerešňový, ale keď dáš ríbezľový, bude to iste tiež chutné.
@salinka , a boli iste takéto? ja si pamätám na krémovú plnku, veľmi dobré boli, sto rokov som ich nejedla. Ďakujem za návštevu,,príď si zaspomínať aj inokedy;-)
@pekajka , si veľmi milá, vďaka. Košíčky tvojej babky boli iste výborné, páči sa mi jahodová pena ako plnka. Dúfam, že budeš spokojná aj po upečení:-)
Hahahaha, nie, nie, kváskové košíčky nebudú :) Vážim si tvoje uznanie ♥ Ale neuveríš, skúšala som aj bublaninu a aj piškótové cesto. Chuť bola super, len som prišla na to, že na veľkej ploche sa to cesto moc neudrží. Chce to asi ešte zopár pokusov a niečo vymyslieť. Posielam aj foto :) Ivetka, prajem ti prekrásne Vianoce, plné pokoja, lásky a rodinnej pohody ♥
Ďakujem :-)
No veď práve, viem, že odvahy a šikovnosti na skúšanie nových kváskových receptov máš dosť, myslím, že si veľká priekopníčka;-) Kvások som mala začiatkom leta, potom sme šli zo zahraničia domov a zničil sa mi, odvtedy som sa k jeho príprave nedostala, lebo to je ako deti splodiť a potom sa o ne treba aj starať:-) Ty si skvelá kvásková mama!
Ďakujem za krásne prianie a tiež Ti prajem šťastlivé a pohodové Vianoce, milá @siisa :-)
Ďakujem ti. Tak to si šikulka, kokosové ešte nemám nič, ale mám plány;-)
Aj vám pokojné a radosťou naplnené sviatky!
♥ Ďakujem ♥