Moje orechové košíčky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 11. decembra 2016

S voňavým cestom a jemnou orechovou plnkou.

40 minút
príprava
25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
125 g
40 g
2 ks
štipka
z 1/2 citróna strúhaná
Plnka:
200 g mleté
2 ks
5 PL
štipka
Na ozdobu:
100 g
10 g
2 PL sekané




Postup

  1. 1

    V múke premiešame preosiaty cukor, soľ a citrónovú kôru, pridáme žĺtka a posekané studené maslo. Rýchlo zmiesime na celistvé cesto, ktoré potom uložíme na čas do chladničky.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme plnku: bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, primiešame džem a nakoniec orechy. Ja nerobím moc sladké džemy, takže sladkosť si korigujte podľa vlastných chutí, množstvo džemu je orientačné.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formičky netreba vymazať, na plech som položila pre istotu papier. Cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 mm. Okrúhlou formičkou približne rovnakej veľkosti ako sú košíčky, vykrajujeme kolieska.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kolieska cesta jemne povtláčame do formičiek. Do niektorých som dávala za pol lyžičky džemu, ale potom som z toho upustila, lebo pri vkladaní snehovo-orechovej hmoty sa džem vytláčal na povrch, nedobre sa s tým manipulovalo. Ak máte hustejší džem, nebude to problém. Len pred pridaním do snehu ho treba trocha rozriediť teplou vodou a dobre premiešať.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku som dávala viac-menej zarovno s okrajom, dopredu človek nevie, koľko jej bude stačiť na všetky košíčky.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec sa mi podarilo naplniť všetkých 25 košíčkov, zbytok som naplnila do orechových formičiek, tak sa mi naplnil plech. Rúra sa vyhrievala na 170 °C.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Košíčky sa piekli 25 minút, vtedy som usúdila, žeby už mohli byť hotové. Vyklápala som ich vlažné, veľmi dobre spolupracovali:-)

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako chladli, roztopila som si s kúskom masla mliečnu čokoládu a pomocou lyžičky som ňou polievala vrch košíčkov. Orechy som nechala bez polevy. Na čokoládu som ešte nasypala sekané orechy.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Sú trvanlivejšie a tiež veľmi chutné, bez zbytočne veľkého množstva cukru.

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Sú už zachladené v krabici v letnej kuchyni, pri fotení na titulku nám pomohlo slniečko:-)

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A tu ešte detail prierezu jedného kúska

    Moje orechové košíčky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

stanci11
Ty máš teda trpezlivosť :) krásna práca a určite chutná! :)
kukulienka71
@terinka55 , si milá, ďakujem pekne:-)
@janulienka24 , som rada, že ťa až tak zaujali, napíš mi potom, prosím, ako sa vydarili. Ďakujem.
@haji , @katkasugar , @kecemis , ďakujem vám:-)
@zolik , díky, dúfam, že ich niekedy odtiaľ vytiahneš;-) sú trochu iné, ako tie čo som doteraz poznala aj ja. Treba experimentovať.
@stanci11 , ďakujem:-) najdlhšie trvá fáza nakladania plnky, inak to ide rýchlo, aj keď je to teda drobné pečivo a tým pádom piplačka. Táto dávka je presne pre takých ako ja - jeden plech zvládnem ešte s nadšením, dva by ma už unavili:-))
1x haji
dvorka
Niečo takéto chcem upiecť už od dávna. Vďaka za recept. Určite upečiem.
majsterka
pekné a určite aj dobré košíčky,orechy do zákuskov sú fajn


martamm
@Kukulienka71 , Tvoje kosicky vyzeraju naozaj skvelo, paci sa mi hned viac veci, cesto je take, pri ktorom sa nemusiaa vymazavat kosicky, co mi velmi vyyhovuje, odpada pracne cistenie formiciek a ta plnka ma hned dostala, bez cukru, s orechami, genialny napad. Ja pouzijem namiesto obycajneho cukru cukor z kokosovych kvetov, alebo brezovy cukor, ale laka ma aj osladit ho trebars mletymi datlami, alebo hrozienkami, co myslis, aky by bol efekt v tomto pripade? A aby som nezabudla, davam Ti 5*, krasne Vianoce :))))))))))
kukulienka71
@majsterka , rada ťa vidím pod mojím receptom a ďakujem za pochvalu:-)
@cesminaz , potešila si ma veľmi milým komentárom, ale to ty vždy;-), díky
ahoj, @martamm , dobre padne takýto komentár hneď ráno, ďakujem ti a prajem tiež nádherné Vianoce:-)
Vieš, že rada vymýšľam, tiež znižujem množstvá zbytočných surovín, kde sa dá, preto ma napadlo tu použiť miesto cukru do snehu broskyňový džem. Ten nepotlačí chuť orechov, ale dostatočne osladí a ochutí plnku. Si zvedavá na môj názor na použitie sušeného ovocia v ceste, tak to budeš musieť vyskúšať. Jediná vec by ma asi od toho odradila a to, že by sa cesto možno lepilo na formičky, tak určite vymazať predtým. Daj vedieť, ak budeš skúšať, som otvorená novým nápadom;-)
mitzy
Pozeram, pozeram a veru by som si dala! :-)
gabi58
Orechové košíčky zbožňujem, v cukrárni si nekupujem nič iné. Aj by som si ich napiekla, ale keď si pomyslím na tú babračku ... Máš svätú trpezlivosť.
dalmatinka
Lákajú má vyskúšať najmä preto, lebo sa pečú už naplnené. No uvidím
ešte podľa nálady.
kukulienka71
@mitzy , aj by som ťa ponúkla, ver mi:-)
@gabi58 , raz za čas sa tá babračka oplatí, sú tam samé kvalitné suroviny, to v hociktorej cukrárni nenájdeš;-)
@dalmatinka , veď si pusť nejakú dobrú muziku a hneď budeš v dobrej nálade k pečeniu;-) pečenie spolu s plnkou je výhoda.
Ďakujem za pekné komentáre, dámy:-)
monty469
Vyborny napad. Uz su ulozene a urcite na nich pride rad. Len od tychto Vianoc som sa rozhodla piect podstatne menej ako doposial, ale niekedy ich upeciem. Orechove mame radi ;-)
pivonka
Perfektný recept, orechové ľúbim, len škoda, že tohto roku orechy pomrzli, tak do kk a snáď na rok bude lepšia úroda, potom vyskúšam. Znesú tie orechy aj ríbezľový džem? Broskyňový nemám a kupovať - hmmm...
kukulienka71
@methi , cesto je síce podobné, aj keď ja nemám PDP, mám menej cukru, viac žĺtkov a navyše štipku soli. Plnka je však úplne iná.
Veľký košík sa mi páči tiež, nie je s tým toľko roboty, ale zas, treba ho krájať:-)
kukulienka71
@Pivonka (13.12.2016 18:40)

Ďakujem pekne. No veď to, toho roku je málo orechov, tiež míňam vlaňajšie a potom sa bude pískať:-) Odporúčam sladší džem, nie kyslejší, skôr malinový, čerešňový, ale keď dáš ríbezľový, bude to iste tiež chutné.
siisa
Vyzerajú výborne, vyskúšam ...akurát si plánujem, aké koláčiky upečiem na Vianoce :) ďakujem za receptík :)
salinka
Tieto kosicky som mala rada, potom som na ne pozabudla. Dakujem za pripomenutie. Nostalgia....
pekajka
Veľmi dlho som hľadala tento recept. Moja starká ich robievala, len trochu inak- s jahodovou penou. V sobotu sa chystam piecť podľa vášho receptu. Ďakujem. Veľmi pekný postup. Davam 5* :)
kukulienka71
@siisa , a kváskové nebudú?:-) žartujem, ale obdivujem, čo všetko si už z kvásku robila. Ďakujem ti pekne a nech vám chutia, ak prídu na rad.
@salinka , a boli iste takéto? ja si pamätám na krémovú plnku, veľmi dobré boli, sto rokov som ich nejedla. Ďakujem za návštevu,,príď si zaspomínať aj inokedy;-)
@pekajka , si veľmi milá, vďaka. Košíčky tvojej babky boli iste výborné, páči sa mi jahodová pena ako plnka. Dúfam, že budeš spokojná aj po upečení:-)
siisa
@Kukulienka71 (15.12.2016 20:24)

Hahahaha, nie, nie, kváskové košíčky nebudú :) Vážim si tvoje uznanie ♥ Ale neuveríš, skúšala som aj bublaninu a aj piškótové cesto. Chuť bola super, len som prišla na to, že na veľkej ploche sa to cesto moc neudrží. Chce to asi ešte zopár pokusov a niečo vymyslieť. Posielam aj foto :) Ivetka, prajem ti prekrásne Vianoce, plné pokoja, lásky a rodinnej pohody ♥


1x haji
kukulienka71
@Siisa (17.12.2016 21:38)

No veď práve, viem, že odvahy a šikovnosti na skúšanie nových kváskových receptov máš dosť, myslím, že si veľká priekopníčka;-) Kvások som mala začiatkom leta, potom sme šli zo zahraničia domov a zničil sa mi, odvtedy som sa k jeho príprave nedostala, lebo to je ako deti splodiť a potom sa o ne treba aj starať:-) Ty si skvelá kvásková mama!
Ďakujem za krásne prianie a tiež Ti prajem šťastlivé a pohodové Vianoce, milá @siisa :-)
babkamt
Páči sa mi tvoja plnka. Ukladám, no tento rok ich už piecť nebudem. Včera som likvidovala bielky. Spravila som laskonky, kokosové pusinky a upiekla som aj podľa Podravky Kokosové rezy. Minula som 13 bielkov z mrazničky. Povedala som si, že napečiem menej druhov:-) Prajem ti pokojné Vianoce v kruhu rodiny.
kukulienka71
@Babkamt (19.12.2016 07:51)

Ďakujem ti. Tak to si šikulka, kokosové ešte nemám nič, ale mám plány;-)
Aj vám pokojné a radosťou naplnené sviatky!