Moje orechové košíčky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

S voňavým cestom a jemnou orechovou plnkou.

40 minút
príprava
25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V múke premiešame preosiaty cukor, soľ a citrónovú kôru, pridáme žĺtka a posekané studené maslo. Rýchlo zmiesime na celistvé cesto, ktoré potom uložíme na čas do chladničky.
  2. Zatiaľ si pripravíme plnku: bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, primiešame džem a nakoniec orechy. Ja nerobím moc sladké džemy, takže sladkosť si korigujte podľa vlastných chutí, množstvo džemu je orientačné.
  3. Formičky netreba vymazať, na plech som položila pre istotu papier. Cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 mm. Okrúhlou formičkou približne rovnakej veľkosti ako sú košíčky, vykrajujeme kolieska.
  4. Kolieska cesta jemne povtláčame do formičiek. Do niektorých som dávala za pol lyžičky džemu, ale potom som z toho upustila, lebo pri vkladaní snehovo-orechovej hmoty sa džem vytláčal na povrch, nedobre sa s tým manipulovalo. Ak máte hustejší džem, nebude to problém. Len pred pridaním do snehu ho treba trocha rozriediť teplou vodou a dobre premiešať.
  5. Plnku som dávala viac-menej zarovno s okrajom, dopredu človek nevie, koľko jej bude stačiť na všetky košíčky.
  6. Nakoniec sa mi podarilo naplniť všetkých 25 košíčkov, zbytok som naplnila do orechových formičiek, tak sa mi naplnil plech. Rúra sa vyhrievala na 170 °C.
  7. Košíčky sa piekli 25 minút, vtedy som usúdila, žeby už mohli byť hotové. Vyklápala som ich vlažné, veľmi dobre spolupracovali:-)
  8. Ako chladli, roztopila som si s kúskom masla mliečnu čokoládu a pomocou lyžičky som ňou polievala vrch košíčkov. Orechy som nechala bez polevy. Na čokoládu som ešte nasypala sekané orechy.
  9. Sú trvanlivejšie a tiež veľmi chutné, bez zbytočne veľkého množstva cukru.
  10. Sú už zachladené v krabici v letnej kuchyni, pri fotení na titulku nám pomohlo slniečko:-)
  11. A tu ešte detail prierezu jedného kúska