Orechové košíčky

Mária Poláková
cukrárka hotela Kormorán v Čilistove, 13. decembra 2009
Orechové košíčky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Linecké cesto:
200 g
60 g
120 g
1/2 balíčka
1 ks
Plnka:
125 g
120 g
80 g
3 ks
Na ozdobu:
1 tabuľka




Postup

  1. 1

    Do misky si postupne nasypeme všetky suroviny na linecké cesto: najprv múku, potom cukor, margarín, polovičku balíčka kypriaceho prášku, nastrúhanú kôru z citróna, a 1 žĺtok. Ručne vypracujeme zmes na hladké cesto. Na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme valček. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm.

  2. 2

    Okrúhlym valčekom z cesta vykrajujeme kúsky, ktoré potom vkladáme do košíčkov. Nadbytočné cesto odstránime tupou časťou noža. Linecké cesto v košíčkoch popicháme vidličkou, takto nám pri pečení príliš nenakysne. Do každého košíčka dáme čajovú lyžičku marmelády.

  3. 3

    Pripravíme si orechovú plnku. Do cukru prisypeme mleté orechy, múku, 3 celé vajíčka a dôkladne premiešame. Náš tip: Do plnky môžete pridať podľa chuti trochu rumu, škorice, alebo postrúhanú citrónovú kôru. Orechovou zmesou plníme košíčky.

  4. 4

    Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 25 minút. Hotové košíčky vyklopíme a povrch namáčame v rozpustenej čokoláde na varenie. Nakoniec košíčky dozdobíme celými kúskami vlašských orechov.

Diskusia k receptu

tataika
VYPADÁ TO MOC DOBŘE!!! UŽ SEM SI ŘEKLA ,ŽE 13DRUHŮ CUKROVÍ STAČÍ, ALENĚJAK MĚ LÁKAJÍ TADY TYTO KOŠÍČKY . DĚLÁVÁM KOŠÍČKY ALE JINÉ .
sandratamer
Mala som tú možnosť ochutnať - a sú naozaj vynikajúce!
Určite ich budem robiť tiež..
58vlasta
Ja mám napečené košíčky, len plniť ich budem až pred vianocami. Tieto vyzerajú dobre, hneď by som ochutnala...
babav
Vyskusala som ,mali velky uspech.Dakujem za vyborny recept.
redakcia
@viktoria1984 , to žiaľ nemáme odmerané. Pozri video, a treba myslieť aj na to, že existuje niekoľko veľkostí košíčkov. Takže ak ich vo videu bolo povedzme 20 z veľkých košíčkov, malých bude určite viac. V každom prípade chutia naozaj výborne, redakcia mala tú možnosť ich minulý rok ochutnať :-)
1x lianka
hanelore
košíčky sme včera s manželom upiekli, sú super, do čokolády som ich už ale nenamáčala, zdá sa mi to byť priveľmi ťažké (nie na prácu, ale na žalúdok :o) ). Inak sú super, pripomínajú mi koláč - haboš - ktorý pekávala moja babka.
reva
Vyzerajú veľmy dobre skúsim ich spravyť teraz na Vianoce môžu by super tak sa ich pokúsim spravyť.
1x lianka
sandratamer
Práve som ich dokončila, robila som z jeden a pol dávky, vyšlo mi 42 košíčkov - menších ako vo videu, priemer cca 5-6 cm.. Sú perfektné, chutia vynikajúco, oplatí sa vyskúšať :-)
majculanda
naozaj skvelé koláčiky práve som ich dopiekla a naozaj sú skvelé vďaka za recept. Aj keď som vynechala citrónovú kôru (nemala som doma) a pridala trocha mandľovej esencie do cesta a škoricového cukru do plnky :)
3sandra3
nádherné orechové košíčky... mám ich veľmi rada, tuším ich budem musieť upiecť....
milad
Videorecept je úúúúžasný, určite vyskúšam. Vyzerajú super, hlavne preto, že nemusím patlať všetko zvlášť, ale sa mi to upečie spolu a hotovo! Ukladám a ďakujem!
hokejistka12
hodne sa mi pacil tento recept, az tak, ze ma inspiroval na tohtorocne Vianoce aj ich skusit napiect. Mam jedinu otazku, ci sa tie kosicky skor ako tam pojde to linecke cestu aj niecim potiera, maslom, ci olejom ci nic? Aby mi potom sli vyklopit :)
redakcia
Nie, košíčky na ničím nepotierajú, v ceste je tuku dosť. Stačí presne nasledovať postup, či už v recepte alebo vo videu.
redakcia
Je na tebe aké košíčky tvarovo použiješ. Pozri si video, tam uvidíš, aké veľké košíčky cukrárka použila.
1x lianka
zdenkas
Košíčky sú napečené a sú vynikajúce.Určite som ich nepiekla posledný krát.Ďakujem za skvelý recept.
janger
Robila som ich, su velmi dobre! Mala zmena: Pouzila som maslo namiesto margarinu, pridala som aj stipku soli. A v niektorych som namiesto lekvaru pouzila Nutellu. Aj tie su dobre. Dakujem za recept :-).
sora2
tie vajicka idu do orechov surové? to hadam nie!!!!
alexdidi
@sora2 ,a prečo nie?Aké by mali byť?Veď všetko sa potom spolu pečie.Ja som ich síce ešte nepiekla,len sa práve chystám,lebo aj podľa komentárov sú výborné.
ursula4
aj ja som ich piekla podľa tohto receptu a sú fakt dobré.Tie vajíčka sa upečú v tej plnke.Neboj sa.
redakcia
@sora2 , ale áno :-) idú tam surové, a potom sa upečú. Je to obľúbený recept v našej redakcii, niekoľko krát úspešne vyskúšaný, odporúčame plniť trochu tuhším lekvárom, aby nevytekal počas pečenia.
marikafil
Tak toto vyskúšam, len s dovolením - budem ich vykrajovať okrúhlou formičkou a nie valčekom, ako radíte v bode 2...
sora2
ja sa omluvam, ja som nepostrehla, ze sa košicky pecu s plnkou, dakujem za pripomienky k mojmu komentaru
scotland
hladala,som kosicky a nasla som tie vse takze zajtra ich vyskusam,a ak budu chutit tak urcite budu na sviatky.....dakujem za receptik...
sashenka1
milí ľudkovia v redakcii,ďakujem za fantastický recept,upiekla som ich 20ks a sú výborné-prajem krásne Vianoce a veľa dobrých receptov...
raketka55
Vazena pani cukrarka z hotela Kormoran,peciem uz nejaky ten rok.Tak som vyskusala aj Vami ponukany recept na Orechove kosicky.Vcera som ich upiekla podla vasho receptu a div sa,spadla som na zadok, ale od hrozy.O nejakom kulinarskom zazitku sa neda ani hovorit.Slovom,ak do plnky date take mnozstvo muky ako udavate,tak po orechovej chuti nemoze byt ani rec.Takze nechapem ako moze vychvalovat niekto taku gebuzinu vyschnutu.Som sklamana a znechutena,pri myslienke,ze cas straveny pecenim tychto tzv.kosickov som mohla stravit radsej prechadzkou v prirode.
radost
nestotožňujem sa so slovami @Raketka55..
piekla som ich už viackrát..vždy maximálne spokojná..akurát rozmýšľam,že do plnky dám teraz menej vajec..nemalo by to uškodiť výsledku..chystám sa piecť vo štvrtok..
chutné dlhotrvajúce drobné pečivo..pre nás..ďakujem ..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia