Kapustnica
Kapustnica

Moja vianočná kapustnica

polepetko - bez fotkypolepetko, 1. januára 2018

Áno, ďalšia. Stopäťdesiataštvrtá kapustnica. Takto mi chutí a takto ju máme všetci radi :) Recept tu dávam preto, lebo ho vždy hľadám a spomínam Zobraziť celý popisÁno, ďalšia. Stopäťdesiataštvrtá kapustnica. Takto mi chutí a takto ju máme všetci radi :) Recept tu dávam preto, lebo ho vždy hľadám a spomínam ako som to robil minulý rok za asistencie ďalších 10 receptov z internetu. Dúfam, že na ďalší rok nezabudnem, že som si ju tu pridal :D

10
porcií
30 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
2 ks
1,5 kg (v náleve)
4 ks
4 ks
2 ks
40 g
2 ks stredná
2 strúčiky
1 (kopcovitá) ČL
1 (kopcovitá) ČL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    V 5 l hrnci zalejeme údené koleno asi 1-2 cm pod okraj hrnca a varíme 2-3 hodiny spolu s bobkovým listom, čiernym a novým korením.

  2. 2

    Po uvarení koleno vyberieme aj s korením a bobkovým listom. Do vývaru z kolena pridáme poriadne vytlačenú kapustu, ktorú sme si pred tým nakrájali, aby sa príliš neťahala pri jedení. Ja ju veľmi nepreplachujem, stačí poriadne vytlačiť šťavu. Varíme 1-2 hodiny. Šťavu môžeme za ten čas popíjať, dodá nám probiotiká a vitamín C :)

  3. 3

    Počas varenia kapusty si namočíme huby do vriacej vody na cca 15-20 minút. Vodu z húb precedíme cez jemné sitko do misky a vlejeme do kapustnice. Huby tiež nakrájame na menšie kúsky a obalíme v hladkej múke a 20 minút pred dovarením kapusty ich pridáme do kapustnice. Spolu s hubami pridáme aj klobásu nakrájanú na hrubšie kolieska a varené údené koleno nakrájané na kocky.

  4. 4

    Po 20 minútach od pridania húb si spravíme zápražku z cibule nakrájanej na jemno, opraženej na oleji resp. bravčovej masti do sklovita a červenej sladkej+údenej papriky. Zápražku pridáme do kapustnice spolu s prelisovaným cesnakom a ešte 20-30 minút varíme. V prípade potreby ešte dosolíme. Podávame najlepšie až na druhý deň, keď sa chute rozležia :)

Diskusia k receptu

mirop
ty si ale polepetko, to si vazne nezapamatas: maso, klobasa, huby, kapusta a korenie?
evanaaa
@Polepetko , pravdu máš, čo kuchár, to iná kapustnica či kapusta.....a každému tá jeho chutí najviac. Verí, že aj táto tvoja je pre teba tá najlepšia. Len sa mi zdá, že dávaš málo kapusty, ja robím z vyše dvoch kíl, aby bola na viac dní. Inak napríklad nedávam cesnak.....a myslím si, že nie je dobré huby obárať horúcou vodou, najprv ich prepláchnem a až potom zalejem vlažnou vodou aspoň na hodinu najmenej. A nerobím zásmažku, zahusťovať nie je treba a ak už, stačí nastrúhať jeden zemiak.....ale zasa to nie je pravidlo pre každého.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia