Kapustnica

Moja vianočná kapustnica

Autor receptu: polepetko

Áno, ďalšia. Stopäťdesiataštvrtá kapustnica. Takto mi chutí a takto ju máme všetci radi :) Recept tu dávam preto, lebo ho vždy hľadám a spomínam ako som to robil minulý rok za asistencie ďalších 10 receptov z internetu. Dúfam, že na ďalší rok nezabudnem, že som si ju tu pridal :D

10
porcií
30 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V 5 l hrnci zalejeme údené koleno asi 1-2 cm pod okraj hrnca a varíme 2-3 hodiny spolu s bobkovým listom, čiernym a novým korením.
  2. Po uvarení koleno vyberieme aj s korením a bobkovým listom. Do vývaru z kolena pridáme poriadne vytlačenú kapustu, ktorú sme si pred tým nakrájali, aby sa príliš neťahala pri jedení. Ja ju veľmi nepreplachujem, stačí poriadne vytlačiť šťavu. Varíme 1-2 hodiny. Šťavu môžeme za ten čas popíjať, dodá nám probiotiká a vitamín C :)
  3. Počas varenia kapusty si namočíme huby do vriacej vody na cca 15-20 minút. Vodu z húb precedíme cez jemné sitko do misky a vlejeme do kapustnice. Huby tiež nakrájame na menšie kúsky a obalíme v hladkej múke a 20 minút pred dovarením kapusty ich pridáme do kapustnice. Spolu s hubami pridáme aj klobásu nakrájanú na hrubšie kolieska a varené údené koleno nakrájané na kocky.
  4. Po 20 minútach od pridania húb si spravíme zápražku z cibule nakrájanej na jemno, opraženej na oleji resp. bravčovej masti do sklovita a červenej sladkej+údenej papriky. Zápražku pridáme do kapustnice spolu s prelisovaným cesnakom a ešte 20-30 minút varíme. V prípade potreby ešte dosolíme. Podávame najlepšie až na druhý deň, keď sa chute rozležia :)