Pohánková kaša

Mňamková pohánková kaša (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to čosi ako dezert, keď sa ešte takéto zákusky nerobili ako dnes. A prišla chuť na sladké, tak čo mali staré mamy robiť? Uvarili (upiekli) z toho, čo bolo doma.

5
porcií
15 minút
príprava
15 - 20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Sušené slivky, 5 cl rumu a 1 lyžicu medu dáme do misky a zalejeme vriacou vodou 200 ml z uvedeného množstva. Zamiešame, nech sa med rozpustí. Necháme 15 minút pôsobiť.
  2. Pohánku si umyjeme a v sitku necháme odtiecť od vody.
  3. Do hrnca dáme pripravené slivky aj s nálevom.
  4. Pridáme pohánku a dolejeme 600 ml z uvedeného množstva vody. Rozvaríme a do vriacej vody vody dáme druhu lyžicu medu a zvyšok rumu. Pridáme škoricu a varíme asi 15 - 20 minút, až nám ostane pohánka mäkká a začne to hustnúť. Ak by to začalo moc rýchlo hustnúť, tak použijeme zvyšok pripravenej vody.
  5. Počas hustnutia kaše šupneme do nej maslo. Miešame, až nám všetka voda zmizne. Má to byť husté, ale nie zas ako betón. Odstavíme zo sporáku.
  6. Nalejeme do misiek a posýpame makom zmiešaným s cukrom. Zdravé jedlo mame hotové. Kto nemôže s makom, dá si s tvarohom zmiešaným s cukrom.