Foto: foxik
Niečo veľmi obyčajné, ale určite aj veľmi chutné. Pre tých, ktorí majú radi dlhé varenie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg |
|
2 kg |
|
3 kg žltá |
|
2 kg kvasená |
|
2 kg kvasená |
|
50 g sušené |
|
2 ks mäkká |
|
|
|
|
|
|
|
žitavská červená |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
250 g škvarená |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
5 ks malé na zahustenie |
|
2 ks lahôdkový |
|
Postup
-
1
Odstránime všetko mastné, šľachovité a nepekné z mäsa.
-
2
Treba si uvedomiť pri nákupe mäsa, že množstvo bude menšie na váhu o odrezky. Preto v tomto prípade ostalo cca 1 1/2kg hovädzieho a 1 1/2kg bravčového zo 4kg mäsa. Odrezky som dal do tlakového hrnca a uvaril som z nich vývar, ktorý sa dal použiť na podlievanie kapustnice pri varení.
-
3
Nakrájame mäso na väčšie kocky.
-
4
Nakrájame cibuľu podľa váhy mäsa, teda 3kg.
-
5
Namočíme huby do vody aspoň na dve hodiny.
-
6
Kvasenú kapustu scedíme (zvlášť podľa chuti sladšia - kyslá), šťavu som dal do dvoch nádobiek. Zvlášť v dvoch hrncoch ju zalejeme vodou, tak aby ňou bola zakrytá. Pridáme rascu, bobkový list a necháme ju prejsť varom asi 1h., aby zmäkla.
-
7
Keď je všetko takto pripravené, dáme sa do varenia, teda dusenia cibule a po cca 20 min. aj mäsa.
-
8
Dobre podusenú cibuľu na masti (v hrnci zmenší objem aj o polovicu, len treba dusiť pomaly, nie na prudkom ohni, aby mohla pustiť šťavu) okoreníme mletým čiernym korením (3-4 čajové lyžičky) a rascou (2-3 čajové lyžičky). NESOLIŤ! Mäso by nezmäklo. Na cibuľu dáme krátko podusiť najprv hovädzie mäso na prudšom ohni, aby sa zatiahlo a pustilo trochu šťavu. Asi po 20min. pridáme aj bravčové mäso.
-
9
Postupne pridávame mletú žitavskú červenú papriku, gulášovú pastu, na polovicu rozkrojenú zeleninovú papriku bez jadierok, na drobno nakrájané paradajky, huby, celé čierne korenie, celé nové korenie a mletú štipľavú papriku podľa chuti.
-
10
Až potom do poduseného polomäkkého mäsa mletý muškátový oriešok, majorán, soľ a postupne pridáme aj 1 ½ l kapustovej šťavy (odšťavenú pri scedení z kapusty). Inak sa mäso dusí 3h. vo vlasnej šťave na miernom ohni.
-
11
Časový postup, okrem dobrého výberu surovín, je asi najdôležitejší pre dobrý výsledok: Po prípravách s krájaním som začal varenie o 8:30 cibuľou, cca o 8:50 s mäsom a predvarenú kyslú kapustu (kyslú aj sladšiu) som pridával až okolo 11:00h. Vývar som pridal až spolu s kapustou. Spolu sa všetko varilo cca do 12:30 a už len na poslednú 1 ½h. som pridal klobásky v celku a najemno postrúhané zemiaky.
-
12
Klobásky som potom vybral a pokrájal na kúsky.
-
13
Varič som vypol o 14:15 a nechal som na ňom Mikulášsku Kapustnicu dôjsť :-) Dobrú chuť!
- 14
Kapustnica bola ponúknutá hosťom pri našej tradičnej mikulášskej slávnosti organizovanej šikovnými obyvateľmi jedného nemenovaného obytného domu pre naše ratolesti a susedov. Podobné stretnutia doporučujeme aj iným pre utužovanie dobrých susedských vzťahov.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 14
Diskusia k receptu