Mikulášska kapustnica

Autor receptu: foxik

Niečo veľmi obyčajné, ale určite aj veľmi chutné. Pre tých, ktorí majú radi dlhé varenie.

40
porcií
120 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Odstránime všetko mastné, šľachovité a nepekné z mäsa.
  2. Treba si uvedomiť pri nákupe mäsa, že množstvo bude menšie na váhu o odrezky. Preto v tomto prípade ostalo cca 1 1/2kg hovädzieho a 1 1/2kg bravčového zo 4kg mäsa. Odrezky som dal do tlakového hrnca a uvaril som z nich vývar, ktorý sa dal použiť na podlievanie kapustnice pri varení.
  3. Nakrájame mäso na väčšie kocky.
  4. Nakrájame cibuľu podľa váhy mäsa, teda 3kg.
  5. Namočíme huby do vody aspoň na dve hodiny.
  6. Kvasenú kapustu scedíme (zvlášť podľa chuti sladšia - kyslá), šťavu som dal do dvoch nádobiek. Zvlášť v dvoch hrncoch ju zalejeme vodou, tak aby ňou bola zakrytá. Pridáme rascu, bobkový list a necháme ju prejsť varom asi 1h., aby zmäkla.
  7. Keď je všetko takto pripravené, dáme sa do varenia, teda dusenia cibule a po cca 20 min. aj mäsa.
  8. Dobre podusenú cibuľu na masti (v hrnci zmenší objem aj o polovicu, len treba dusiť pomaly, nie na prudkom ohni, aby mohla pustiť šťavu) okoreníme mletým čiernym korením (3-4 čajové lyžičky) a rascou (2-3 čajové lyžičky). NESOLIŤ! Mäso by nezmäklo. Na cibuľu dáme krátko podusiť najprv hovädzie mäso na prudšom ohni, aby sa zatiahlo a pustilo trochu šťavu. Asi po 20min. pridáme aj bravčové mäso.
  9. Postupne pridávame mletú žitavskú červenú papriku, gulášovú pastu, na polovicu rozkrojenú zeleninovú papriku bez jadierok, na drobno nakrájané paradajky, huby, celé čierne korenie, celé nové korenie a mletú štipľavú papriku podľa chuti.
  10. Až potom do poduseného polomäkkého mäsa mletý muškátový oriešok, majorán, soľ a postupne pridáme aj 1 ½ l kapustovej šťavy (odšťavenú pri scedení z kapusty). Inak sa mäso dusí 3h. vo vlasnej šťave na miernom ohni.
  11. Časový postup, okrem dobrého výberu surovín, je asi najdôležitejší pre dobrý výsledok: Po prípravách s krájaním som začal varenie o 8:30 cibuľou, cca o 8:50 s mäsom a predvarenú kyslú kapustu (kyslú aj sladšiu) som pridával až okolo 11:00h. Vývar som pridal až spolu s kapustou. Spolu sa všetko varilo cca do 12:30 a už len na poslednú 1 ½h. som pridal klobásky v celku a najemno postrúhané zemiaky.
  12. Klobásky som potom vybral a pokrájal na kúsky.
  13. Varič som vypol o 14:15 a nechal som na ňom Mikulášsku Kapustnicu dôjsť :-) Dobrú chuť!
  14. Kapustnica bola ponúknutá hosťom pri našej tradičnej mikulášskej slávnosti organizovanej šikovnými obyvateľmi jedného nemenovaného obytného domu pre naše ratolesti a susedov. Podobné stretnutia doporučujeme aj iným pre utužovanie dobrých susedských vzťahov.