Melencová polievka (fotopostup)

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 20. februára 2015

Kto by nepoznal melencovú polievku... U nás bola jednou z najobľúbenejších polievok. Mamin recept som zmenil tým, že som vymenil obyčajnú múku za špaldovú, ale ináč zostalo v postupe všetko tak, ako bolo. Takže takto sa u nás robievala melencová polievka...

10
porcií
35 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
4 - 5 ks
1 ks
1 liter (bujón)
 (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistenú a umytú mrkvu s petržlenom nakrájame na kolieska...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Sušené (môžu sa samozrejme použiť aj čerstvé) hríby vopred nenamáčame, dáme do hrnca, asi tak za hrsť a niečo viac...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    K hríbom pridáme zeleninu, korenie, jednu - dve kocky zeleninového bujónu (podľa množstva polievky), osolíme a dáme variť približne na 15 - 20 minút...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Očistíme pár väčších zemiakov a nakrájame...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky pridáme do hrnca a varíme...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa varia zemiaky (alebo aj skôr) pripravíme si z múky, vajca, soli a vody strúhanku...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Vymiesime tvrdšiu hmotu...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto nastrúhame na kuchynskom strúhadle a necháme trocha vyschnúť...

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridáme do polievky zásmažku, ktorú sme si pripravili z múky a mletej papriky opraženej na troche oleja, rozmiešame a privedieme do varu. Nakoniec do polievky pridáme strúhanku, krátko povaríme a odstavíme. Môžme ozdobiť petržlenovou vňaťou... Dobrú chuť! :-)

    Melencová polievka (fotopostup) - obrázok 9

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Ahoj, toto sa u nás volá Hríbové melence, Melencová polievka je bez húb. Ďakujem za pripomienku mého mládi a ten tanier k tomu pasuje.
áno..chutná..známa..toto je so strúhaným cestom-tarhoňou..melence moja babka i mama robila stočením kúsočka cesta medzi palcom a ukazovákom..ja ich veru nerobím..toto strúhané často-do polievok i ako prílohu..je to pre mňa jednoduchšie..pozná to ešte niekto tak ako ja..??
Uvadzas odhadom 800-1000 g zeleniny. Plus huby. To nie je dostvari?, ze potom zabijes polievku bujonom! Staci uvarit listok - dva z ligurceka, pripadne, ak nechces, aby tam plaval/la, tak lyzicu petrzlenovej vnate zabalenej vmikrotene ci gaze, alebo vetvicku stopkateho zeleru alebo neosupanu 1/2 cibule oprazenu sprudka na masle na reznej strane.
@Mrcookiecook , nepoznám takú polievku. Ale za vyskúšanie stojí, všetko mám. Len nerozumiem, ci tá špaldová múka ide do zápražky alebo do mrveničky. Ja do cesta na mrveničku (po Tvojom strúhanka) vodu nepridávam, predsa sa musí sušiť a tak uskladniť na pozdejšie. Ako je to s tou múkou?
A čo sú to tie melence? Sú iba v nadpise receptu a nikde ich nvidím. To strúhané cesto robievam a aj takúto polievku. Akurát že najprv na cibuli orestujem zeleninu a používam zmrazené huby alebo šampiňóny z obchodu (heh, chcela som napísať že čerstvé:-)
Moja mama robievala melenčekovú polievku úplne inak.Na masti urobila záprašku,zaliala vodou, pridala nakrájané zemiaky, nechala napolo uvariť.Medzi tým si z múky, vajíčka a vody urobila cesto, z ktorého trhala melenčeky a hneď hádzala do polievky, pridala masox,alebo vegetu a varila, pokiaľ melenčeky nevyšli na vrch.Potom dochutila vegetou, alebo masoxom a posypala petržlenovou vňaťou.
u nás sa jej hovorí mrveničková, tá "strúhanka", to je mrvenička. strúhanka sú u nás prézle. :-)) takéto taniere som kedysi mala.
A v Cechach tomu rikame strouhání :-) Polévka u nas doma za meho detstvi bezna, jen to strouhani mama nedavala kdyz tam byly brambory, Take ji varim nekdy, je vyborna!

Pridaj komentár k receptu: