Medový zákusok

Medovo-pomarančové rezy (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Pre milovníkov medových dobrôt, potešíte seba aj celú rodinku.

20-24
porcií
120 minút
príprava
8-10/18-20 minút
na 190/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na medové pláty.
  2. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, sódu, perníkové korenie, nastrúhané maslo alebo Heru a zbytok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie na potraviny a dáme do chladničky stuhnúť.
  3. Medové cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti.
  4. Cesto rozvaľkáme, pomocou valčeka preložíme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou.
  5. Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 8-10 minút do zlatista. Rovnako upečieme aj druhý medový plát.
  6. Suroviny na piškótové cesto.
  7. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme 3 PL teplej vody, nastrúhanú pomarančovú kôru a potravinársku farbu a zašľaháme. Múku s práškom do pečiva preosejeme.
  8. Múku vmiešame do žĺtkového základu a nakoniec varechou zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
  9. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 18-20 minút.
  10. Suroviny na krém.
  11. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Po uvarení za horúca prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť.
  12. Vychladnutý puding mixérom prešľaháme a zašľaháme smotanu na šľahanie.
  13. Medové pláty aj piškótový korpus zrežeme na rovnaký rozmer (u mňa 27x30 cm). Na medový plát nanesieme časť krému, ktorý rovnomerne rozotrieme.
  14. Položíme piškótový pomarančový korpus, ktorý lyžicou pokvapkáme sirupom.
  15. Potrieme zvyšným krémom (trocha odložíme na zdobenie), položíme druhý medový plát.
  16. Zľahka pritlačíme, zaťažíme a zákusok necháme stuhnúť do druhého dňa.