Medový zákusok
Medovo-pomarančové rezy (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Pre milovníkov medových dobrôt, potešíte seba aj celú rodinku.
20-24 porcií |
120 minút príprava |
8-10/18-20 minút na 190/180 °C |
Postup
- Suroviny na medové pláty.
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, sódu, perníkové korenie, nastrúhané maslo alebo Heru a zbytok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie na potraviny a dáme do chladničky stuhnúť.
- Medové cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti.
- Cesto rozvaľkáme, pomocou valčeka preložíme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou.
- Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 8-10 minút do zlatista. Rovnako upečieme aj druhý medový plát.
- Suroviny na piškótové cesto.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme 3 PL teplej vody, nastrúhanú pomarančovú kôru a potravinársku farbu a zašľaháme. Múku s práškom do pečiva preosejeme.
- Múku vmiešame do žĺtkového základu a nakoniec varechou zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 18-20 minút.
- Suroviny na krém.
- V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Po uvarení za horúca prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnutý puding mixérom prešľaháme a zašľaháme smotanu na šľahanie.
- Medové pláty aj piškótový korpus zrežeme na rovnaký rozmer (u mňa 27x30 cm). Na medový plát nanesieme časť krému, ktorý rovnomerne rozotrieme.
- Položíme piškótový pomarančový korpus, ktorý lyžicou pokvapkáme sirupom.
- Potrieme zvyšným krémom (trocha odložíme na zdobenie), položíme druhý medový plát.
- Zľahka pritlačíme, zaťažíme a zákusok necháme stuhnúť do druhého dňa.