Orechové košíčky
Orechové košíčky

Medovníkové košíčky s orechovou plnkou fotorecept

Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft
z hotela Color*** v Bratislave, 19. novembra 2020
Medovníkové košíčky s orechovou plnkou (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
60 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
250 g
150 g
4 ks
1 PL nastrúhaná
2 PL
1 PL
Orechová plnka:
500 g
400 ml
700 g mleté
300 g
3 PL
2 PL
2 PL
35 g nasekané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor, citrónovú kôru a medovníkové korenie. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami a s medom zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladničky aspoň na jednu hodinu.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek.

    Medovníkové košíčky s orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kolieskami cesta vystelieme formičky. Tie nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C, kým cesto jemne nezhnedne, asi 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.

    Medovníkové košíčky s orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plnku dáme variť vodu s cukrom, a keď začne bublať, znížime teplotu a postupne pridávame – mleté orechy, džem, extrakt, škoricu a rum. Premiešame a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme nasekané orechy.

    Medovníkové košíčky s orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Košíčky naplníme plnkou a ozdobíme.

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Drobné pečivo, Zákusky, Vianočné špeciality, Zimné, Pečené

Diskusia k receptu


Zatiaľ 2 komentáre
zrejme sa vlúdila chybička. Namiesto kôpru v základných surovinách na cesto má byť citrónová kôra :-) Ale ináč, recept vyzerá super.