Orechové košíčky
Medovníkové košíčky s orechovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
6 porcií |
60 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup- Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor, citrónovú
kôru a medovníkové korenie. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami
a s medom zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý
zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať
do chladničky aspoň na jednu hodinu.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm
a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť
formičiek.
- Kolieskami cesta vystelieme formičky. Tie nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne
tukové, aby sa nelepilo). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C, kým cesto jemne
nezhnedne, asi 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.
- Na plnku dáme variť vodu s cukrom, a keď začne bublať, znížime teplotu a postupne pridávame – mleté orechy, džem, extrakt, škoricu a rum. Premiešame a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme nasekané orechy.
- Košíčky
naplníme plnkou a ozdobíme.
|