Orechové košíčky

Medovníkové košíčky s orechovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

6
porcií
60 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor, citrónovú kôru a medovníkové korenie. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami a s medom zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladničky aspoň na jednu hodinu.
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek.
  3. Kolieskami cesta vystelieme formičky. Tie nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C, kým cesto jemne nezhnedne, asi 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.
  4. Na plnku dáme variť vodu s cukrom, a keď začne bublať, znížime teplotu a postupne pridávame – mleté orechy, džem, extrakt, škoricu a rum. Premiešame a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme nasekané orechy.
  5. Košíčky naplníme plnkou a ozdobíme.