Medovníčky ako ozdoby na stromček
mesačník Varecha, 14. decembra 2024

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 450 g |
|
| 2 PL |
|
| 2 ČL (alebo prášok do pečiva) |
|
| 2 PL |
|
| 3 ks |
|
| 30 g |
|
| 150 g |
|
| 6 PL |
|
| Na vymastenie plechu: | |
|
|
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Na ozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Múku s kakaom, jedlou sódou a korením preosejeme na pracovnú dosku. Vajcia, zmäknuté maslo, cukor a tekutý med prešľaháme v miske. Potom zmes pridáme do múky na doske a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke.
- 2
Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vykrajujeme z neho hviezdy a kolieska a malým vykrajovadlom do základných tvarov vykrajujeme ornamenty. Poukladáme na vymastené plechy.
- 3
Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C v teplovzdušnom režime asi 9 minút. Medovníky pečieme tak, aby neboli vysušené. Preto čas pečenia upravujeme podľa toho, ako pečie naša rúra.
- 4
Ihneď po upečení potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a necháme vychladnúť. Pred zdobením medovníky necháme odležať najmenej 24 hodín. Cesto totiž po upečení ešte pracuje a poleva by na ňom popraskala.
- 5
Polevu pripravíme podľa obrázkového návodu a medovníčky ňou vyzdobíme podľa fantázie.
Tiež medovníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu