Medovníčky ako ozdoby na stromček
mesačník Varecha, 14. decembra 2024
Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
2 PL |
|
2 ČL (alebo prášok do pečiva) |
|
2 PL |
|
3 ks |
|
30 g |
|
150 g |
|
6 PL |
|
Na vymastenie plechu: | |
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Múku s kakaom, jedlou sódou a korením preosejeme na pracovnú dosku. Vajcia, zmäknuté maslo, cukor a tekutý med prešľaháme v miske. Potom zmes pridáme do múky na doske a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke.
-
2
Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vykrajujeme z neho hviezdy a kolieska a malým vykrajovadlom do základných tvarov vykrajujeme ornamenty. Poukladáme na vymastené plechy.
-
3
Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C v teplovzdušnom režime asi 9 minút. Medovníky pečieme tak, aby neboli vysušené. Preto čas pečenia upravujeme podľa toho, ako pečie naša rúra.
-
4
Ihneď po upečení potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a necháme vychladnúť. Pred zdobením medovníky necháme odležať najmenej 24 hodín. Cesto totiž po upečení ešte pracuje a poleva by na ňom popraskala.
-
5
Polevu pripravíme podľa obrázkového návodu a medovníčky ňou vyzdobíme podľa fantázie.
Diskusia k receptu