Medovníky
Medovníky

Medovníčky ako ozdoby na stromček

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 15:00
Medovníčky ako ozdoby na stromček
Foto: Kulinární studio MAFRA
25 ks
porcií
60 (+ odležanie cest minút
príprava
9 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
2 PL
2 ČL (alebo prášok do pečiva)
2 PL
3 ks
30 g
150 g
6 PL
Na vymastenie plechu:
Na potretie:
1 ks
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Múku s kakaom, jedlou sódou a korením preosejeme na pracovnú dosku. Vajcia, zmäknuté maslo, cukor a tekutý med prešľaháme v miske. Potom zmes pridáme do múky na doske a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vykrajujeme z neho hviezdy a kolieska a malým vykrajovadlom do základných tvarov vykrajujeme ornamenty. Poukladáme na vymastené plechy.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C v teplovzdušnom režime asi 9 minút. Medovníky pečieme tak, aby neboli vysušené. Preto čas pečenia upravujeme podľa toho, ako pečie naša rúra.

  4. 4

    Ihneď po upečení potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a necháme vychladnúť. Pred zdobením medovníky necháme odležať najmenej 24 hodín. Cesto totiž po upečení ešte pracuje a poleva by na ňom popraskala.

  5. 5

    Polevu pripravíme podľa obrázkového návodu a medovníčky ňou vyzdobíme podľa fantázie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia