Medovníky
Medovníčky ako ozdoby na stromček
Autor receptu: redakcia
25 ks porcií |
60 (+ odležanie cest minút príprava |
9 minút na 150 °C |
Postup- Múku s kakaom, jedlou sódou a korením preosejeme na pracovnú dosku. Vajcia, zmäknuté maslo, cukor a tekutý med prešľaháme v miske. Potom zmes pridáme do múky na doske a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke.
- Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vykrajujeme z neho hviezdy a kolieska a malým vykrajovadlom do základných tvarov vykrajujeme ornamenty. Poukladáme na vymastené plechy.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C v teplovzdušnom režime asi 9 minút. Medovníky pečieme tak, aby neboli vysušené. Preto čas pečenia upravujeme podľa toho, ako pečie naša rúra.
- Ihneď po upečení potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a necháme vychladnúť. Pred zdobením medovníky necháme odležať najmenej 24 hodín. Cesto totiž po upečení ešte pracuje a poleva by na ňom popraskala.
- Polevu pripravíme podľa obrázkového návodu a medovníčky ňou vyzdobíme podľa fantázie.
|