Medovníky

Medovníčky ako ozdoby na stromček

Autor receptu: redakcia

25 ks
porcií
60 (+ odležanie cest minút
príprava
9 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku s kakaom, jedlou sódou a korením preosejeme na pracovnú dosku. Vajcia, zmäknuté maslo, cukor a tekutý med prešľaháme v miske. Potom zmes pridáme do múky na doske a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke.
  2. Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vykrajujeme z neho hviezdy a kolieska a malým vykrajovadlom do základných tvarov vykrajujeme ornamenty. Poukladáme na vymastené plechy.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C v teplovzdušnom režime asi 9 minút. Medovníky pečieme tak, aby neboli vysušené. Preto čas pečenia upravujeme podľa toho, ako pečie naša rúra.
  4. Ihneď po upečení potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a necháme vychladnúť. Pred zdobením medovníky necháme odležať najmenej 24 hodín. Cesto totiž po upečení ešte pracuje a poleva by na ňom popraskala.
  5. Polevu pripravíme podľa obrázkového návodu a medovníčky ňou vyzdobíme podľa fantázie.