Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou fotorecept
Foto: olinecka
Výborný medový zákusok vhodný aj na blížiace sa sviatky. Určite potešíte celú rodinku aj milovníkov karamelu.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
480 g |
|
190 g |
|
1,5 ČL |
|
100 g (alebo Hera) |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
Karamelová šľahačka: | |
400-500 ml (33 % a viac) |
|
3 PL |
|
2 bal. |
|
Krém: | |
200 g čerstvé |
|
650 ml |
|
2 ks |
|
2 bal. (s vanilkovou príchuťou) |
|
3 PL |
|
0,5 dcl (nemusí byť) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Deň vopred som predpripravila karamelovú šľahačku a upiekla medové kolieska. Karamelová šľahačka: Cukor skaramelizujeme, prilejeme smotanu a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Dáme do chladničky na noc schladiť. Medové kolieska: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, sódu bikarbónu a premiešame. Pridáme vajcia, žĺtky, med a postrúhané studené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,2 - 0,3 cm.
-
2
Pomocou formičiek alebo pohára vykrojíme z cesta kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a kolieska pečieme 8-10 minút do zlatista. Počas pečenia sledujeme, aby nezhoreli.
-
3
Upečené kolieska necháme vychladnúť.
-
4
Suroviny na krém.
-
5
Krém: Z mlieka odoberieme 200 ml a rozmiešame v ňom Zlaté klasy a žĺtky. Zvyšok mlieka vlejeme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Pridáme v mlieku rozmiešané Zlaté klasy so žĺtkami a uvaríme hustý puding. Do pudingu za horúca vmiešame vaječný likér. Zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
-
6
Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
-
7
Krém nanesieme na polovicu vychladnutých koliesok.
-
8
Karamelovú smotanu, ktorú sme si pripravili deň vopred, vyšľaháme s pridaním Smetafixu do tuha. Karamelovú šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
-
9
Šľahačku nanesieme na pudingový krém a zakryjeme druhým kolieskom, zľahka pritlačíme. Tieto medové kolieska je vhodné pripraviť skôr, aby medové kolieska zmäkli.
-
10
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.
Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči. Pozdravujem.
Veru vydržia dlhšie ako som napísala dajú sa upiecť vopred deň predtým, ako ich chem naplniť uvarím aj šľahačku. Čisté kolieska len dám na menší podnos a zakryjeme fóliou na potraviny. Pozdravujem.
Medove kolieska vydrzia veeeelmi dlho, Ja ich robievam aj dva tyzdne vopred, a ked ich potajomky nezjem ku kave, tak dva dni pred pouzitim ich spojim s kremom ( I troskou dzemu) a oni zmaknu. Teraz som robila pred troma tyzdnami a par som uchranila sama pred sebou, takze plnit budem v piatok. Zvyknem hotove aj namacat v cokolade
Veru medové dlho vydržia a potom už len tvoriť podľa seba. Ja určite dám aj pre moju nevestu nech si urobí plnku podľa seba. Pozdravujem.
Len vyskúšaj, veľká dobrota.