Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 28. marca 2021
Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept)
Foto: olinecka

Výborný medový zákusok vhodný aj na blížiace sa sviatky. Určite potešíte celú rodinku aj milovníkov karamelu.

25
porcií
60 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
480 g
190 g
1,5 ČL
100 g (alebo Hera)
2 PL
2 ks
2 ks
Karamelová šľahačka:
400-500 ml (33 % a viac)
3 PL
2 bal.
Krém:
200 g čerstvé
650 ml
2 ks
2 bal. (s vanilkovou príchuťou)
3 PL
0,5 dcl (nemusí byť)
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň vopred som predpripravila karamelovú šľahačku a upiekla medové kolieska. Karamelová šľahačka: Cukor skaramelizujeme, prilejeme smotanu a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Dáme do chladničky na noc schladiť. Medové kolieska: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, sódu bikarbónu a premiešame. Pridáme vajcia, žĺtky, med a postrúhané studené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,2 - 0,3 cm.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomocou formičiek alebo pohára vykrojíme z cesta kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a kolieska pečieme 8-10 minút do zlatista. Počas pečenia sledujeme, aby nezhoreli.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené kolieska necháme vychladnúť.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Suroviny na krém.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém: Z mlieka odoberieme 200 ml a rozmiešame v ňom Zlaté klasy a žĺtky. Zvyšok mlieka vlejeme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Pridáme v mlieku rozmiešané Zlaté klasy so žĺtkami a uvaríme hustý puding. Do pudingu za horúca vmiešame vaječný likér. Zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém nanesieme na polovicu vychladnutých koliesok.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Karamelovú smotanu, ktorú sme si pripravili deň vopred, vyšľaháme s pridaním Smetafixu do tuha. Karamelovú šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šľahačku nanesieme na pudingový krém a zakryjeme druhým kolieskom, zľahka pritlačíme. Tieto medové kolieska je vhodné pripraviť skôr, aby medové kolieska zmäkli.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pred podávaním posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.

    Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

olinecka
@haji (28.3.2021 15:44)

Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči. Pozdravujem.
dvorka
Juj, mať tak doma niekoho, kto by mi také upiekol. Presne podľa môjho gusta. Oveľa lepšie ako piecť medové pláty. Možno hlúpa otázka, ale vydržia samotné medové kolieska dlhšie, ak by som ich upiekla niekoľko dní vopred? Alebo odložené v mrazáku? Myslím bez plnky.

olinecka
@dvorka (28.3.2021 16:48)

Veru vydržia dlhšie ako som napísala dajú sa upiecť vopred deň predtým, ako ich chem naplniť uvarím aj šľahačku. Čisté kolieska len dám na menší podnos a zakryjeme fóliou na potraviny. Pozdravujem.
babinka
@dvorka (28.3.2021 16:48)
Medove kolieska vydrzia veeeelmi dlho, Ja ich robievam aj dva tyzdne vopred, a ked ich potajomky nezjem ku kave, tak dva dni pred pouzitim ich spojim s kremom ( I troskou dzemu) a oni zmaknu. Teraz som robila pred troma tyzdnami a par som uchranila sama pred sebou, takze plnit budem v piatok. Zvyknem hotove aj namacat v cokolade
olinecka
@babinka (29.3.2021 10:49)

Veru medové dlho vydržia a potom už len tvoriť podľa seba. Ja určite dám aj pre moju nevestu nech si urobí plnku podľa seba. Pozdravujem.
jamalinka
Vydržia čerstve velmi dlho. Ja mam nenaplnene odložene od vianoc (davka z 2 kg muky- koliesok bolo neskutočne vela) v plechovych krabiciach. Vyjedame po troške ak nie je nič upečene, su mäkučke. A ked otvorim krabicu este stale prenikavo voňaju. No a teraz tie zostate móžem už len naplnit a móžu sa dojest. Odporučam napiect dopredu kedy mame viac času.