Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) fotorecept
Foto: elenas
Jednouchá medová torta, bez tradičného vaľkania medových plátov. Robila som ju z dvoch korpusov, tmavého a svetlého s jemnou karamelovo-smotanovou plnkou. Tortička vyšla Zobraziť celý popisJednouchá medová torta, bez tradičného vaľkania medových plátov. Robila som ju z dvoch korpusov, tmavého a svetlého s jemnou karamelovo-smotanovou plnkou. Tortička vyšla dosť vysoká a zaujímavá. Inak bežne stačí aj jeden korpus, nemusí sa robiť z dvoch.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Svetlé cesto: | |
2 ks |
|
100 g |
|
120 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
30 ml |
|
290 g |
|
podľa chuti (alebo perníkové korenie) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
50 g sekané |
|
Tmavé cesto: | |
2 ks |
|
100 g |
|
120 g |
|
50 g |
|
30 ml |
|
150 g |
|
250 g |
|
40 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
50 g sekané |
|
Plnka: | |
1200 g |
|
1 ks sladené |
|
1 bal. |
|
Zdobenie: | |
|
|
strúhaná |
|
(z korpusu) |
|
Postup
-
1
Na krém si vopred uvaríme Salko vo vode (približne 2,5 hodiny) a necháme vychladnúť alebo sa môže použiť aj hotové karamelové (to som ale neskúšala). Taktiež z kyslej smotany necháme stiecť nadbytočnú tekutinu tak, že na hrniec dáme sitko, na sitko kuchynskú utierku alebo plienku a do toho dáme kyslú smotanu, zabalíme do utierky a postavíme do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo aj na noc. Tekutina pekne stečie a ostane len čistá hustá smotana. Ak použijeme kyslú smotanu 30 % a viac, nie je potrebné nechávať stiecť. Ak budete piecť iba jeden korpus, potom stačí aj menej plnky (asi 600 g kyslej smotany a 1 Salko).
-
2
Svetlý korpus: Múku preosejeme a zmiešame spolu s práškom do pečiva, sódou bikarbónou, škoricou a soľou. Vajcia izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Pridáme olej, rozpustené a vychladnuté maslo, med a dobré premiešame. Pridáme kyslú smotanu, premiešame. Postupne, na dvakrát pridáme múčnu zmes a zamiešame varechou. Na záver pridáme sekané orechy.
-
3
Cesto vylejeme do tortovej formy a rovnomerne rozotrieme (dno formy vystelieme papierom na pečenie, boky trochu vymastime a posypeme múkou). Formu prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C približne 70 minút, asi 15 minút pred koncom alobal dáme z torty preč a necháme dopiecť. Upečený korpus necháme vychladnúť 20 minút, potom opatrne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
-
4
Podobne pripravíme aj tmavý korpus. Spolu zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a kakao. Vajcia izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Pridáme olej, rozpustené a vychladnuté maslo, med a dobre premiešame. Pridáme kyslú smotanu, premiešame. Postupne, na dvakrát pridáme preosiatu múčnu zmes a zamiešame varechou. Na záver zamiešame do cesta sekané orechy. Cesto vylejeme do tortovej formy, prikryjeme alobalom a upečieme v rúre. Upečené necháme vychladnúť. Ak máte veľkú rúru, môžete piecť dva korpusy spolu.
-
5
Plnka: Kyslú smotanu, vanilkový cukor a karamelové Salko spolu vyšľaháme. Podľa chutí môžete pridať aj cukor, ja som už nepridávala.
-
6
Vrch korpusu som trochu zarovnala a odrezky trochu usušila v rúre a rozmrvila na omrvinky, ktoré potom použijem na zdobenie. Potom som každý korpus rozrezala na tri diely. Veľmi dobre to ide krájať zubnou niťou, najprv korpus trochu narežeme dookola nožom, do rezu dáme niť a zatiahneme do slučky.
-
7
Každý diel natrieme krémom, striedame svetlý a tmavý, nakoniec potrieme krémom vrch a boky. Tortu som ozdobila takto: Boky piškótovými omrvinkami z korpusu, vrch strúhanou čokoládou a orechmi.
-
8
Necháme tortu stáť asi 1 hodinku pri izbovej teplote, tak lepšie nasiakne krémom, potom môžeme odložiť stuhnúť do chladničky na 2 hod. Dobrú chuť.
stužovať bolo myslené stužovač:)
@haji , vďaka za pripomenutie, priemer mojej formy je 25-26 cm, zabudla som v postupe napísať ale môže sa použiť aj 24 cm, bude vyššia.
Ďakujem za odpoveď, a gratrulujem k chutnej torte.
Ďakujem pekne;) Áno, všade som použila 18% smotanu , do cesta je to v podstate jedno akú pouziješ, na krém je lepšie a chutnejšie s vyšším obsahom tuku ale aj 15% je ok, pokiaľ smotanu necháš stiecť.
Jeden tip čo so zvyškom Salka - zmrzlina podľa @Evusik , stačí množstvo smotany prispôsobiť množstvu Salka, ktoré vám zostalo nazvyš:
varecha.pravda.sk/recepty/zmrzlina-zo-salka-fotorecept/74...
Osobne si nemyslím, že krém bude príliš sladký, môžeš použiť aj viac smotany, trebárs 800 g a 1 salko , bude viac krému, a ak náhodou aj zostane, môžeš spraviť z neho dezert :)
Vždy sa dajú zo zvyškov zfúzovat nepečené gulky.
Jde dát do menší těsné uzavíratelné krabičky, v lednici chvíli vydrží. Mně ne. Chodím tajně mlsat po lžičce.
Veľmi ma teší, že torta chutila, ďakujem za odskúšanie a odozvu.
Som veľmi rada, že sa torta podarila a chutila. Ďakujem pekne za odozvu a foto. Krásny deň.