Medová torta
Medová torta

Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) fotorecept

elenas - fotkaelenas, 11. februára 2020
Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept)
Foto: elenas

Jednouchá medová torta, bez tradičného vaľkania medových plátov. Robila som ju z dvoch korpusov, tmavého a svetlého s jemnou karamelovo-smotanovou plnkou. Tortička vyšla Zobraziť celý popisJednouchá medová torta, bez tradičného vaľkania medových plátov. Robila som ju z dvoch korpusov, tmavého a svetlého s jemnou karamelovo-smotanovou plnkou. Tortička vyšla dosť vysoká a zaujímavá. Inak bežne stačí aj jeden korpus, nemusí sa robiť z dvoch.

12-15
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 170 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
2 ks
100 g
120 g
150 g
50 g
30 ml
290 g
podľa chuti (alebo perníkové korenie)
1 ČL
1 ČL
štipka
50 g sekané
Tmavé cesto:
2 ks
100 g
120 g
50 g
30 ml
150 g
250 g
40 g
1 ČL
1 ČL
štipka
50 g sekané
Plnka:
1200 g
1 ks sladené
1 bal.
Zdobenie:
 strúhaná
 (z korpusu)




Postup

  1. 1

    Na krém si vopred uvaríme Salko vo vode (približne 2,5 hodiny) a necháme vychladnúť alebo sa môže použiť aj hotové karamelové (to som ale neskúšala). Taktiež z kyslej smotany necháme stiecť nadbytočnú tekutinu tak, že na hrniec dáme sitko, na sitko kuchynskú utierku alebo plienku a do toho dáme kyslú smotanu, zabalíme do utierky a postavíme do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo aj na noc. Tekutina pekne stečie a ostane len čistá hustá smotana. Ak použijeme kyslú smotanu 30 % a viac, nie je potrebné nechávať stiecť. Ak budete piecť iba jeden korpus, potom stačí aj menej plnky (asi 600 g kyslej smotany a 1 Salko).

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Svetlý korpus: Múku preosejeme a zmiešame spolu s práškom do pečiva, sódou bikarbónou, škoricou a soľou. Vajcia izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Pridáme olej, rozpustené a vychladnuté maslo, med a dobré premiešame. Pridáme kyslú smotanu, premiešame. Postupne, na dvakrát pridáme múčnu zmes a zamiešame varechou. Na záver pridáme sekané orechy.

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme do tortovej formy a rovnomerne rozotrieme (dno formy vystelieme papierom na pečenie, boky trochu vymastime a posypeme múkou). Formu prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C približne 70 minút, asi 15 minút pred koncom alobal dáme z torty preč a necháme dopiecť. Upečený korpus necháme vychladnúť 20 minút, potom opatrne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podobne pripravíme aj tmavý korpus. Spolu zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a kakao. Vajcia izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Pridáme olej, rozpustené a vychladnuté maslo, med a dobre premiešame. Pridáme kyslú smotanu, premiešame. Postupne, na dvakrát pridáme preosiatu múčnu zmes a zamiešame varechou. Na záver zamiešame do cesta sekané orechy. Cesto vylejeme do tortovej formy, prikryjeme alobalom a upečieme v rúre. Upečené necháme vychladnúť. Ak máte veľkú rúru, môžete piecť dva korpusy spolu.

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnka: Kyslú smotanu, vanilkový cukor a karamelové Salko spolu vyšľaháme. Podľa chutí môžete pridať aj cukor, ja som už nepridávala.

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrch korpusu som trochu zarovnala a odrezky trochu usušila v rúre a rozmrvila na omrvinky, ktoré potom použijem na zdobenie. Potom som každý korpus rozrezala na tri diely. Veľmi dobre to ide krájať zubnou niťou, najprv korpus trochu narežeme dookola nožom, do rezu dáme niť a zatiahneme do slučky.

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý diel natrieme krémom, striedame svetlý a tmavý, nakoniec potrieme krémom vrch a boky. Tortu som ozdobila takto: Boky piškótovými omrvinkami z korpusu, vrch strúhanou čokoládou a orechmi.

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme tortu stáť asi 1 hodinku pri izbovej teplote, tak lepšie nasiakne krémom, potom môžeme odložiť stuhnúť do chladničky na 2 hod. Dobrú chuť.

    Medová torta so smotanovo-karamelovým krémom (bez vaľkania) (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

danila
To je nádherná torta a iste veľmi, veľmi dobrá! Páči sa mi aj tá plnka z kyslej smotany, túto dobrotu budem musieť pripraviť :-)
haji
Moje nervy nervovité, krása střídá nádheru! Povedená torta. Jen z tej plnky bych měla obavu, aby nebyla moc tekutá, hmm Moc pěkný recept, postup i tota, jsi šikulka! Díky za sdílení, receptov na torty není nikdy dost.
elenas
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre:) Teší ma, že sa recept páčil. @haji , plnka je trochu tekutejšia ako u maslových, čiže ružičky z nej neurobíš ale na potretie korpusu úplne postačuje a drží v pohode, nemaj obavu, preto smotana sa necháva vopred stiecť aby nebola tekutá, pripadne môžeš pridať aj stužovať šľahačky, bude držať ešte lepšie. Prajem pekný deň.
evanaaa
Takáto torta je pre mňa ako fantázia, ale neuskutočniteľná, tým viac obdivujem šikovnú pekárku @elenas , mne by na ňu deň nestačil :) ale ochutnala by som s radosťou. Dobré korpusy a výborná plnka, čo už viac.....
luda4
Čo dodať -excelentná a určite veľká dobrota. Plnka - paráda.
2x haji a elenas
elenas
@finczi , @evanaaa , @luda4 , @haji , @babkamt , ďakujem krásne za komentáre:) @evanaaa ďakujem za pochvalu, príprava nie je vôbec náročná, korpusy sú jednoduché, všetko zamiešať a piecť a plnka tiež, ak budeš robiť len jeden korpus, tak to bude časovo rýchlejšie.
@haji , vďaka za pripomenutie, priemer mojej formy je 25-26 cm, zabudla som v postupe napísať ale môže sa použiť aj 24 cm, bude vyššia.
marienka44
Nádherná, urobím na moje narodeniny- Do cesta ide koľko percentná kyslá smotana? Tiež 18 ?
Ďakujem za odpoveď, a gratrulujem k chutnej torte.
2x elenas a haji
elenas
@marienka44 (18.2.2020 16:21)

Ďakujem pekne;) Áno, všade som použila 18% smotanu , do cesta je to v podstate jedno akú pouziješ, na krém je lepšie a chutnejšie s vyšším obsahom tuku ale aj 15% je ok, pokiaľ smotanu necháš stiecť.
1x haji
pivonka
Medovú tortu som robila len raz a cesto bolo také tuhé, že sa nedalo vaľkať. Zapovedala som sa, že nikdy viac! No ale na Tvoju by som si trúfla, veľmi sa mi páči. Chcem si ale ujasniť jedno: Keď by som robila iba z jedného korpusu, píšeš, že kyslej smotany stačí polovica, ale salko nechávaš celé. Krém bude potom oveľa sladší. Ja viem, keby sa dala iba polovica skaramelizovaného salka, čo so zvyškom? Aj tak aby som asi nedala celé, či?
elenas
@pivonka (21.2.2020 15:27)

Osobne si nemyslím, že krém bude príliš sladký, môžeš použiť aj viac smotany, trebárs 800 g a 1 salko , bude viac krému, a ak náhodou aj zostane, môžeš spraviť z neho dezert :)
1x haji
haji
@pivonka (21.2.2020 15:27)
Jde dát do menší těsné uzavíratelné krabičky, v lednici chvíli vydrží. Mně ne. Chodím tajně mlsat po lžičce.
janealli
Robila som túto tortičku na jednu rodinnú oslavu, bola výýýýborná. Vybrala som si ju preto, že tam išlo málo vajec, lebo sliepky nám trochu štrajkujú. Do plnky som dala stužovač šlahačky, hoci sa mi zdala plnka po schladení dosť hustá, pri plnení prvého plátu sa mi roztekala. Chuť plnky je skvelá. Ďakujem za výborný recept, určite túto tortu budem piecť častejšie.
1x elenas
elenas
@janealli (4.3.2020 20:18)

Veľmi ma teší, že torta chutila, ďakujem za odskúšanie a odozvu.
alenie
Vyborna torta, aj ked z kremu som bola velmi nestastna lebo bol riedky. Ale nakoniec som nad nim vyhrala. Vrelo odporucam :)


2x haji a elenas
elenas
@alenie (12.5.2020 16:16)
Som veľmi rada, že sa torta podarila a chutila. Ďakujem pekne za odozvu a foto. Krásny deň.