Medailónky z daniela s marinovanou hruškou, portito omáčkou a grilovanou polentou
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 9. marca 2012
Foto: Marek Velček
Postup
-
1
Chrbát z daniela umyjeme, osušíme, odblaníme, nakrájame na plátky hrubé 1,5 až 2 cm, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a naložíme do oleja − najlepšie deň vopred.
- 2
Mäso sprudka opečieme na panvici a dáme do rozohriatej rúry na 190 °C asi na 4-5 minút.
- 3
Portito omáčka: Brusnicový kompót, 1 celú očistenú hrušku, sterilizované broskyne, kúsok čerstvého zázvoru precedíme cez jemné sitko − toto je základ na omáčku. Šípkový džem orestujeme na masle, pridáme portské víno a základ na omáčku, kam pridáme škoricu, šťavu z 1 pomaranča a badián a varíme na miernom ohni do dokonalej konzistencie, asi hodinku. Na záver na dohustenie a získanie lesku pridáme do omáčky trochu masla.
- 4
Polentu pripravíme podľa návodu na obale, keď vznikne hustá kaša, natrieme ju na plech rovnomerne do hrúbky asi 1,5 cm. Zachladíme, plát nakrájame na ľubovoľné útvary − obdĺžniky, kocky či krúžky, opečieme ich na teflónovej panvici s troškou oleja.
- 5
Marinované hrušky: skaramelizujeme 40 g kryštálového cukru, podlejem portským vínom, pridáme hrušky bez šupky a varíme do mäkka. Necháme ich vychladiť vo víne, čím hrušky získajú krásnu červenú farbu.
- 7
Náš tip: Do polenty možno pridať rôzne bylinky, alebo ju na panvici opekať s bylinkami – chytí od nich bylinkovú vôňu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu