Medailónky z daniela s marinovanou hruškou, portito omáčkou a grilovanou polentou

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Chrbát z daniela umyjeme, osušíme, odblaníme, nakrájame na plátky hrubé 1,5 až 2 cm, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a naložíme do oleja − najlepšie deň vopred.
  2. Mäso sprudka opečieme na panvici a dáme do rozohriatej rúry na 190 °C asi na 4-5 minút.
  3. Portito omáčka: Brusnicový kompót, 1 celú očistenú hrušku, sterilizované broskyne, kúsok čerstvého zázvoru precedíme cez jemné sitko − toto je základ na omáčku. Šípkový džem orestujeme na masle, pridáme portské víno a základ na omáčku, kam pridáme škoricu, šťavu z 1 pomaranča a badián a varíme na miernom ohni do dokonalej konzistencie, asi hodinku. Na záver na dohustenie a získanie lesku pridáme do omáčky trochu masla.
  4. Polentu pripravíme podľa návodu na obale, keď vznikne hustá kaša, natrieme ju na plech rovnomerne do hrúbky asi 1,5 cm. Zachladíme, plát nakrájame na ľubovoľné útvary − obdĺžniky, kocky či krúžky, opečieme ich na teflónovej panvici s troškou oleja.
  5. Marinované hrušky: skaramelizujeme 40 g kryštálového cukru, podlejem portským vínom, pridáme hrušky bez šupky a varíme do mäkka. Necháme ich vychladiť vo víne, čím hrušky získajú krásnu červenú farbu.
  6. Náš tip: Do polenty možno pridať rôzne bylinky, alebo ju na panvici opekať s bylinkami – chytí od nich bylinkovú vôňu.