Medailónky z daniela s marinovanou hruškou, portito omáčkou a grilovanou polentou

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 9. marca 2012
Medailónky z daniela s marinovanou hruškou, portito omáčkou a grilovanou polentou
Foto: Marek Velček

Suroviny

1 kg
80 g
50 g
150 g
1 ks
80 g
 kúsok
1 ks
40 g




Postup

  1. 1

    Chrbát z daniela umyjeme, osušíme, odblaníme, nakrájame na plátky hrubé 1,5 až 2 cm, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a naložíme do oleja − najlepšie deň vopred.

  2. 2

    Mäso sprudka opečieme na panvici a dáme do rozohriatej rúry na 190 °C asi na 4-5 minút.

  3. 3

    Portito omáčka: Brusnicový kompót, 1 celú očistenú hrušku, sterilizované broskyne, kúsok čerstvého zázvoru precedíme cez jemné sitko − toto je základ na omáčku. Šípkový džem orestujeme na masle, pridáme portské víno a základ na omáčku, kam pridáme škoricu, šťavu z 1 pomaranča a badián a varíme na miernom ohni do dokonalej konzistencie, asi hodinku. Na záver na dohustenie a získanie lesku pridáme do omáčky trochu masla.

  4. 4

    Polentu pripravíme podľa návodu na obale, keď vznikne hustá kaša, natrieme ju na plech rovnomerne do hrúbky asi 1,5 cm. Zachladíme, plát nakrájame na ľubovoľné útvary − obdĺžniky, kocky či krúžky, opečieme ich na teflónovej panvici s troškou oleja.

  5. 5

    Marinované hrušky: skaramelizujeme 40 g kryštálového cukru, podlejem portským vínom, pridáme hrušky bez šupky a varíme do mäkka. Necháme ich vychladiť vo víne, čím hrušky získajú krásnu červenú farbu.

  6. 7

    Náš tip: Do polenty možno pridať rôzne bylinky, alebo ju na panvici opekať s bylinkami – chytí od nich bylinkovú vôňu.

Diskusia k receptu

nonna
Aj toto ukladám do mojej KK a odosielam na FB.