Medailóniky z daniela s gaštanovým nákypom na Portito omáčke

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 25. februára 2011
Medailóniky z daniela s gaštanovým nákypom na Portito omáčke
Foto: Marek Velček

Suroviny

600 g
0,5 dl
50 g
2 dl
30 g
1 ks
2 PL
8 ks, (môžu byť aj z konzervy) na ozdobu
100 g
200 g
3 ks
30 g
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Danielí chrbát odblaníme, nakrájame na medailóniky, osolíme, okoreníme, podlejeme olejom a necháme uležať v chladničke aspoň 24 hodín. Po odležaní medailóniky sprudka opečieme z oboch strán a dáme dorobiť do rúry rozohriatej na 180 °C asi 8 minút.

  2. 2

    Portito omáčka: Šípkový džem orestujeme na masle, podlejeme Portitom rosso, pridáme pomarančovú šťavu, škoricu, silnú divinovú šťavu a pomaly redukujeme do konzistencie omáčky. Nakoniec kvôli chuti a lesku omáčky pridáme maslo. Prepasírujeme cez jemné sitko a omáčka je hotová.

  3. 3

    Gaštanový nákyp: Biele pečivo nakrájame na drobné kocky, jemne ho presušíme v rúre, aby neviazalo veľa tekutiny, pridáme žĺtky, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme trošku mlieka, nasekané gaštany,orestovanú slaninku s cibuľkou, dochutíme soľou, muškátovým orechom. Hmotu dáme do zapekacích misiek, ktoré vopred vymastíme maslom a posypeme strúhankou. Nákyp pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút..

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia