Medailóniky z daniela s gaštanovým nákypom na Portito omáčke

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Danielí chrbát odblaníme, nakrájame na medailóniky, osolíme, okoreníme, podlejeme olejom a necháme uležať v chladničke aspoň 24 hodín. Po odležaní medailóniky sprudka opečieme z oboch strán a dáme dorobiť do rúry rozohriatej na 180 °C asi 8 minút.
  2. Portito omáčka: Šípkový džem orestujeme na masle, podlejeme Portitom rosso, pridáme pomarančovú šťavu, škoricu, silnú divinovú šťavu a pomaly redukujeme do konzistencie omáčky. Nakoniec kvôli chuti a lesku omáčky pridáme maslo. Prepasírujeme cez jemné sitko a omáčka je hotová.
  3. Gaštanový nákyp: Biele pečivo nakrájame na drobné kocky, jemne ho presušíme v rúre, aby neviazalo veľa tekutiny, pridáme žĺtky, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme trošku mlieka, nasekané gaštany,orestovanú slaninku s cibuľkou, dochutíme soľou, muškátovým orechom. Hmotu dáme do zapekacích misiek, ktoré vopred vymastíme maslom a posypeme strúhankou. Nákyp pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút..