Bezlepkový mazanec
Mazanec s mandľovými lupienkami bez lepku
Autor receptu: novalim
Aj vy máte radi na raňajky čerstvé sladké pečivo ako vianočka alebo makovka? Ak áno, ste na správnej adrese.* Dnes vás
naučíme piecť domáci mazanec bez lepku z našej múky Promix Alfa. Je z podobného cesta ako vianočka, ale ušetríme vám čas
zapletaním vrkočov. Mazanec sa pripravuje jednoducho vložením vykysnutého cesta do formy. Posypaný mandľovými
lupienkami a potretý ovocným lekvárom vám bude isto chutiť.
8-10 porcií |
45 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy dáme múku, pohánku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, vanilkou a kôrou
z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom
miesime asi 10 minút. Počas miesenia prihodíme scedené a vyžmýkané hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu. Vymiesené cesto bude
lepkavé, ale tak to má byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ručne premiesime. Vytvarujeme
do bochníka a vložíme do okrúhlej misy z jenského skla, ktorú sme vytreli tukom a vysypali múkou.
- Prikryjeme igelitom a necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme mazanec rozšľahaným vajíčkom
a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút do
zlatista.
- Po dopečení necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame.