Maslová ryba v žltej cukete

Miroslav Heredoš
šéfkuchár hotela Dubná skala v Žiline, 4. januára 2011
Maslová ryba v žltej cukete
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

200 g
50 g
50 g
25 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Maslovú rybu osolíme a okoreníme, a pokvapkanú citrónom upečieme v rúre.

  2. 2

    Vychladnutú zabalíme do vopred jemne nasolenej cukety, ktorá pôsobením soli zmäkne. Na cuketu ešte naukladáme sparený špenát a čierne olivy. Zabalíme a stiahneme potravinárskou fóliou.

  3. 3

    Po rozbalené prekrojíme na polovicu. Dekorujeme kôprovou vňaťou.

Diskusia k receptu

eraserhead
Ide pravdepodobne o Ruvettus pretiosus alebo Lepidocybium flavobrunneum

Pri príprave a konzumácii tejto ryby (aj keď pojem "maslová" je asi iba marketingový výmysel) treba dodržiavať zopár zásad, ináč neviem neviem....

Nepoužívať ďalej na prípravu pokrmov olej, vodu, v ktorej sa vykonala úprava, pretože sa do nich uvoľnil gempylotoxín.
Porcia by nemala prekročiť 170g v surovom stave

 www.svps.sk/potraviny/info_maslova_ryba.asp...

2010
@eraserhead , mas uplne pravdu, tato ryba je zakazana vo vela krajinach ako toxicka.Hlavny problem je ze s nou svindluju a predavaju ako maslovu? alebo ako tresku ale aj ako biely tuniak.Je lacna chuti dobre ale ako pises pre vela ludi je skodliva a co to komu vadi ze ludia sa znej poondaju....