Marinované grilované bravčové karé s chrumkavou zeleninou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. júna 2014

V sobotu som od rána piekla koláče, obed som zvolila preto jednoduchý a hlavne rýchlo hotový...

6
porcií
10+6h minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 dcl
1 ks
2 strúčiky
2 ks
1/2 ks
1 ks
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Predošlý deň/večer si pripravíme marinádu z oleja, korenia a pretlačených strúčikov cesnaku. Karé umyjeme a nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky, neklepeme, nesolíme, naložíme aspoň na 6 hodín do marinády a uložíme do chladu. V deň pečenia ich v dostatočnom predstihu vyberieme z chladničky, aby mali izbovú teplotu.

    Marinované grilované bravčové karé s chrumkavou zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvu a tekvicu (ja som dala takú, ktorú zvyknem použiť na prívarok) očistíme a nakrájame na kolieska a kocky. Karfiol umyjeme, rozoberieme na malé ružičky a necháme dobre odkvapkať. Na panvici poriadne rozohrejeme olej a na ňom najprv orestujeme rascu, prihodíme kolieska mrkvy a za chvíľu aj karfiol. Pracujeme na vyššom plameni, aby zelenina nepustila šťavu, ale sa opekala. Nakoniec pridáme kocky tekvice, stále miešame a nenecháme zeleninu dlho mäknúť, chytí farbu a je hotová, mrkva aj karfiol pekne chrumkavé a tekvica šťavnatá, netrvá to ani 10 minút. Pred podávaním osolíme.

  3. 3

    Medzitým poriadne rozhorúčime grilovaciu panvicu alebo gril a namarinované mäso na ňom z oboch strán opečieme, netreba nechať vysušiť, tepelná úprava má byť rýchla a krátka.

    Marinované grilované bravčové karé s chrumkavou zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové mäso som osolila až po pečení. Podávame ideálne so zeleninou, prípadne nejakou pikantnou omáčkou k mäsku.

    Marinované grilované bravčové karé s chrumkavou zeleninou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

safran
jednoduché, rýchle, vkusné :-) keby namiesto tekvice nešúpaná cukina, viac by sa mi páčilo, ale nič proti ničomu, určite aj takto ste si pochutili :-)
kukulienka71
@mesiar50 , ďakujem pekne:-) @safran , do poslednej chvíle som tú tekvicu šanovala na prívarok, ktorý milujeme. A potom ma napadlo, že bude vhodnou šťavnatou pochúťkou k mäsku, pretože mrkva a karfiol sú len chrumkavé takto upečené. Cukina by bola pekná farebná, máš pravdu:-) ďakujem pekne:-)
pusta
paráda, úžasne chutné to tvoje marinované a grilované.
skvelá príloha z chrumkavej zeleniny, skvelý výber.
5*
frezia68
Pochutila by som si,lebo obmedzujem mastné a marináda dodá chuť,aj šťavu :-),ale tiež robievam krkovičku.A tiež jedávam mäso so zeleninou bez prílohy,dobre si skombinovala ,páči sa mi :-)
1x radost
kukulienka71
@megdesign , niekedy príde vhod aj klasika, hlavne, keď sa človek ponáhľa. Po zabíjačke bolo v mrazničke obrovské karé z 230kg prasiatka, bolo poriadne mastné, zavadzalo mi...krkovička je na gril výborná, máš pravdu. Neboj, vyčkaj času, jak hus klasu;-) ďakujem za názor:-)
kukulienka71
@frezia68 , táto kombinácia je vhodná práve pre toho, kto obmedzuje kalórie, chudšie mäso sa dá lepšie skombinovať aj s ľubovoľnou omáčkou, ak zase niekto tie kalórie počítať nemusí:-) Ďakujem pekne za pochvalu:-)
megdesign
:DDD Sak totok :DDD

Aj tak odpoved mne:
"Po zabíjačke bolo v mrazničke obrovské karé z 230kg prasiatka, bolo poriadne MASTNÉ, zavadzalo mi..."

a odpoved @Frezii :
"táto kombinácia je vhodná práve pre toho, kto obmedzuje kalórie, CHUDŠIE mäso sa dá lepšie skombinovať aj s ľubovoľnou omáčkou"

neako k sebe nepasuju... Ci podla toho, ako pasovalo tebe si odpovedala? :P

kukulienka71
som vedela, že sa obuješ:-DDDDD trvalo mi dosť dlho očistiť karé od tuku, ja to nemám rada,bola na ňom hrubá vrstva tuku, keďže bolo z tučného prasaťa...marinovala som už len mäso zbavené viditeľného tuku...so zeleninou, ktorú som k nemu podávala je to vhodné pre toho, kto obchádza mastné(fašírky, vyprážané, krkovička, bôčik) ako aj @frezia68 teraz...ak sa k tomu podáva nejaká omáčka, povedzme s majonézou, alebo smotanou, už to bude kalorickejšie. Čo ešte nechápeš? Vieš ty vôbec čítať? prosím odpovedz úprimne:-P
megdesign
Tu hrubu vrstvu tuku myslis tu blanu na povrchu kare? Ta ide automaticky pri rozrabke dolu... Aspon u nas... Sice u nas sa zabija v zime, ked muchy nelietaju, ale tak to uz je debata o inom :P

Nie, ved vies, ze ja ani pisat neviem, toboz nie citat :P
kukulienka71
videl si už karé z dobre tučného prasaťa chovaného na dedine? to nie je blana, čo je navrchu v supermarkete predávaného mäsa! je rozdiel medzi 120kg a 230 kg prasaťom. Keby som bola vedela, že tu budeš rýpať, tak ho odfotím pred úpravou:-P aj u nás sa zabíja, ked ešte muchy nelietajú, bolo v mrazničke, ako som písala:-) takže si vlastne analfabet, ako si sa teraz priznal;-))
megdesign
Nie nevidel. My tu pri Hlohovci chovame prasiatka na balkonoch, vies? A Villages tu nemame... :DDD Veru nabuduce secko fot, idealne tak 25 fotiek k recepisu ;)

Analfabet? Tak to preto na mna na urade ta mila teta tak divne pozerala, ked som sa podpisal tromi krizikami? :D
kukulienka71
Jéééj, tam musí byť potom veselo, na tých sídliskách:-DDD ...tá teta sa nedivila krížikom, ale farbe tvojej pleti, snáď:-)))
jozka2
co je recepisu?je to slovenske slovo z noveho slov.slovnika?
jozka2
zlaty moj Megdesign,ty si este nebol na svet,kedy ja som musela pouzivat slovencinu na mnoho sposobov a myslim si,ze poucujes kazdeho,ale ani ty ju neovladas tak ako kazdeho sa snazis ponizit,pozri si v diskusii kde reprezentujes svoje krasne hlivy v jednej vete si pouzil namiesto,,s' ,,z' v siedmom pade a to by sa takemu na slovo vzatemu znalcovi slovenciny nemalo stat.Myslim,ze sme dohovorili nemusis sa unuvat teraz presadit sa na mna z Kukulienky,stale si niekoho vyhliadnes aby si urazal,opytala som sa skade to slovo je len preto,ze inych upozornujes a sam sa nad sebou nezamyslis.Hambila by som sa ponizovat tak ludi ako ty zhadzujes inych,jedna ma zelenu pecen,druha mastne kare,ja neovladam slovencinu,ale len ty varies cestoviny s bambinom cau.
jozka2
a este by som chcela ti megdesign povedat,ze na znalost tvojej slovenciny netreba daleko chodit,staci si pozriet tvoj komentar zo vcerajska o 8,45 pri recepte ,,pusta'kuracie prsia s mor.pecenou,kde si napisal,...neaky?! masiar to prepichol atd.mne nie je hanba ak sa pomylim,lebo mi pocitac sam prehadzuje posledne hlasky a ak aj tam opravim znovu si napise posvojom,nemam ho nastaveny na slov.jazyk,ale neverim,zeby si ma prichytil pri pouziti nespravneho 7.padu alebo ako napr.neaky atd.howk.
megdesign
@jozka veru tak, ha"M"bi sa dalej ;)

IT programatorovi ides tlachat neake blaboly o "automatickom prehadzovani hlasok" :D Umrem. Co to pises najskor vo Worde, aby ti to podciarkovalo chyby a potom copy-paste??? :D

PS: Nik netvrdi, ze som znalec slovenciny ;)
jozka2
veru tak ty sa ha,,M'bit nemesis,lebo ju nemas.Nemusim nikomu nic tlachat,lebo nie som nikomu nic dlzna,ked som to napisala viem o com pisem a ked nie si znalec slov.tak ani si nerob srandu z inych,ale v tvojom pripade nejde o neustale zmylenie sa,ale na tom svet nestoji co kto napise a ako,len daj ludom pokoj.Niekto robi programatora a iny bol tam sef aj take veci sa stavaju,ze.
megdesign
@zajac Radsej byt trapny megalomansky kvietok, ako byt rozpoltena osobnost a mat 45 nickov na vareche ;)
jozka2
to uz ked ma nemozes ponizovat pre pravopis tak zacinas s alkoholom?Ak mam chut tak si dam,ale pohar dobreho sucheho vin ka na zdravie pri dobrom obede,najradsej pijem vodu prevarenu a prudko schladenu,skus uvidis aky budes opity.Skoncime tuto debatu ja som ta zo srandy podpichla,ale ty to beries na realizovanie svojej osobnosti a ja v tom pokracovat nebudem.Chcem ti len naznacit troch u sa treba pozamyslat nad tym skor ako to povieme,pondelok si isiel znest zo sveta zelenu pecen,vcera mastne kare a ides tych ludi udupat,len preto,ze dali tu recept,nech si kazdy vari ako chce hoci aj zo zelenej pecene,ostatni si aj tak recept prisposobia podla seba,mimochodom zlc kuracia,husacia,kacacia sa upravena predava aj v lekarnach a pije sa pri niektorych chorobach a je mimoriadne lieciva,zaiste ak by bola na peceni pri vareni ma to iny efekt,lebo znehodnoti jedlo,ale si mislym,ze ak niekto prezentuje recept da to logiku,ze tam na fotku nevystavi zlcou znehodnotenu pecen.
jozka2
Dakujem Kukulienka,mas uplnu pravdu,ja som ho podpichla aby ta prestal prenasledovat i ked som vedela co bude nasledovat.Prajem prijemny den a chut do varenia nedaj sa odradit.
kukulienka71
@jozka2 , ja ďakujem , že si sa ma zastala...to je následok pomsty toto jeho chovanie, ešte za olejnicu, ke´d som ho aj ja zo srandy podpichla:-) on sám od seba neprestane, hlavne, ked ho má kto huckať...;-)
megdesign
"pondelok si isiel znest zo sveta zelenu pecen,vcera mastne kare"

nejake to mas pomylene... ved vcera a v pondelok bol ten isty den :)
evanaaa
Milý @megdesign , @jozka2 ťa opravila, konkrétne slovíčko - neaký, ale ale v ďalšom komente si ho znovu tak napísal, opravím ťa teda aj ja, prepáč, ale píše sa : nejaký, nejaká, nejaké, atď.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia