Marhuľový bezlepkový koláč z pohánkovej múky
Foto: novalim
Už ste sa zoznámili s Novalim pohánkovou múkou? Náš dnešný tip pre vás je výborný marhuľový bezlepkový koláč. Samotná pohánka je druhom bezlepkového obilia, Zobraziť celý popisUž ste sa zoznámili s Novalim pohánkovou múkou? Náš dnešný tip pre vás je výborný marhuľový bezlepkový koláč. Samotná pohánka je druhom bezlepkového obilia, múka z nej patrí do kategórie prirodzene bezlepkových múk. Obsahuje veľa bielkovín. Hodí sa aj na prípravu palaciniek, lievancov, cisárskeho trhanca alebo ako prídavná múka na zlepšenie nutričnej hodnoty pri pečení bezlepkových koláčov (napríklad do muffinov, báboviek, piškótového cesta a pod.). Tak sa do toho pusťme.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
zopár (neprezreté) |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1 štipka |
|
80 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
z 1/2 citróna v bio kvalite |
|
100 g |
|
100 g |
|
Na ozdobenie: | |
|
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Tortovú formu s priemerom asi 24 cm vystelieme papierom na pečenie. Na papier poukladáme natesno polovice odkôstkovaných marhúľ (otvorom na kôstku nadol).
- 2
Cukor, vanilkový cukor, maslo a nastrúhanú kôru z citróna, spolu so štipkou soli vyšľaháme do krémova. Po jednom pridávame vajcia a každé riadne zašľaháme, potom primiešame kyslú smotanu.
- 3
Pohánkovú múku premiešame s kypriacim práškom a mletou škoricou a varechou ju vmiešame do vaječnej zmesi.
- 4
Opatrne nalejeme na marhule vo forme a pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňoch asi 40 minút. Pomocou špajle alebo dotykom vyskúšame, či je stred koláča prepečený. Hotový koláč necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom ho vyberieme z formy a obrátime a necháme dochladnúť na mriežke (marhuľami nahor).
- 5
Podávame s trochou rozmiešanej kyslej smotany, prípadne posypeme práškovým cukrom.
Tiež marhuľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
samozrejme, tento koláčik môžete upiecť aj z "obyčajnej" - hladkej múky.