Marhuľové knedličky
Marhuľové knedličky

Marhuľové guľky s mandľami

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 16. júla 2024
Marhuľové guľky s mandľami
Foto: Shutterstock

Skúste obľúbené ovocné knedličky vylepšiť obalením v mandľovej zmesi.

4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 PL
1/2 ks (alebo vanilkový cukor)
100 g
50 g
4 PL
1 ks
12 ks malé
12 ks
Na obalenie:
80 g (mleté alebo nasekané)
2 PL
20 g
2 PL
1 štipka
Na posypanie:
 (alebo škoricový)




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a prepasírujeme do misy. K zemiakom pridáme štipku soli, cukor, vanilku, múku a krupicu a premiešame. Vmiešame žĺtok, mäkké maslo a v prípade potreby pridáme ešte trochu múky.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 12 častí a z každej vytvarujeme guľku. Marhule umyjeme, jednu stranu rozrežeme a vyberieme kôstky, do každej vložíme 1 kocku cukru. Guľky cesta sploštíme, do stredu dáme marhule a vytvarujeme knedličky.

  3. 3

    Vo veľkom hrnci dáme zovrieť veľké množstvo mierne osolenej vody, pridáme marhuľové knedličky a varíme vo vriacej vode 10 – 15 minút.

  4. 4

    V malej panvici opražíme mleté mandle so strúhankou, s maslom, cukrom a so škoricou do jemne zlatista. Preložíme na tanier. Guľky vyberieme z vody dierkovanou lyžicou a po odkvapkaní ich obalíme v mandľovej zmesi. Uložíme na taniere a podávame posypané práškovým alebo škoricovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia