porcií
Suroviny
Mandľový marcipán: | |
150 g |
|
80 g |
|
1/2 - 1 KL |
|
Pistáciový marcipán: | |
50 g |
|
50 g |
|
Lieskovcovo - kakaová hmota: | |
100 g |
|
50 g |
|
|
|
80 g |
|
Poleva: | |
|
|
|
Postup
-
1
Odvážime si oriešky. Všetky som mala nelúpané. Mandle a pistácie zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme 1 - 2 minúty postáť. Vodu zlejeme a oriešky ľahko zbavíme šupiek. Rozložíme na papierový obrúsok a necháme v teple uschnúť.
-
2
Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme cca 8 minút. V polovici pečenia plechom zatrasieme aby sa oriešky otočili. Po upečení presypeme na utierku. Zabalíme do batôžka a pošúchame, čím sa zbavíme šupiek.
-
3
Ak sú mandle a pistácie vlhke necháme ich chvíľu dosušiť v teplej, vypnutej, otvorenej rúre.
-
4
Mandľový marcipán: Pripravíme si trstinový cukor a ružovú vodu.
-
5
Ak je trstinový cukor kryštálový, rozmixujeme ho na práškový.
-
6
Cukor z mixéra vyberieme. Vložíme mandle a čo najviac rozmixujeme. Pridáme cukor a trochu ružovej vody.
-
7
Mixujeme kým sa nevytvorí pevná hladká hmota - marcipán. Z marcipánu odoberieme 50g, zvyšok zabalíme do fólie a odložíme bokom.
-
8
Pistáciový marcipán: Do mixéra teraz vložíme pistácie. Rozmixujeme.
-
9
Pridáme 50g mandľového marcipánu.
-
10
Mixujeme kým sa nevytvorí hladká, pevná pistáciovo - marcipánová hmota. Hmotu zabalíme do fólie a odložíme bokom.
-
11
Lieskovcovo - kakaová hmota: V hrnci upálime cukor na svetlý karamel.
-
12
Pridáme lieskové oriešky. Premiešame, aby sa oriešky obalili karamelom.
-
13
Vylejeme na podložku s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
-
14
Preložíme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí krémová hmota. K orieškovému krému pridáme 80g horkej čokolády. Podľa potreby pridáme kakao.
-
15
Hmotu vyberieme, zabalíme do fólie a odložíme do chladu stuhnúť.
-
16
Príprava bonbónov: Z pistáciového marcipánu tvarujeme malé guľky. Všetky hmoty sú naozaj dosť olejové - mne sa dobre "guľkalo" dlaňou na papierovom obrúsku.
-
17
Vyšlo mi ich presne 30.
-
18
Pistáciové guľky obalíme v lieskovcovo - kakaovej hmote. Na záver ich obalíme v marcipáne.
-
19
V hrnčeku nad parou roztopíme kakaové maslo s čokoládou. Marcipánové guľky namáčame a necháme stuhnúť.
-
20
Ja som guľky uložila do vzduchotesnej krabičky na chladné miesto. Neublíži im ani skladovanie pri izbovej teplote.
PS: aký máš mixér, že to tak dobre vymixuje?
hneď by som si jednu dala ....
Mandle olúpeme,postrúhame a ešte pomelieme na makovom mlynčeku.Zmiešame ich s ostatnými surovinami a vypracujeme tuhé cesto.Vytvoríme valček,zabalíme do fólia a dáme do chladničky.Teraz si spomínam,že som nemlela mandle na makovom mlynčeku,lebo som nemala dobrý mlynček a to možno bola chyba,lebo tým sa neuvoľnil z nich dostatočne olej.Nuž,ak chceš skús a veľa šťastia.Ak by to dopadlo dobre,daj vedieť.
@zirafninka1 , kakaové maslo by sa doma nedalo vyrobiť? A čo tá Ružová voda, musí tam byť, kde ju zohnať?