Marcipánové guľky (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

30ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Odvážime si oriešky. Všetky som mala nelúpané. Mandle a pistácie zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme 1 - 2 minúty postáť. Vodu zlejeme a oriešky ľahko zbavíme šupiek. Rozložíme na papierový obrúsok a necháme v teple uschnúť.
  2. Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme cca 8 minút. V polovici pečenia plechom zatrasieme aby sa oriešky otočili. Po upečení presypeme na utierku. Zabalíme do batôžka a pošúchame, čím sa zbavíme šupiek.
  3. Ak sú mandle a pistácie vlhke necháme ich chvíľu dosušiť v teplej, vypnutej, otvorenej rúre.
  4. Mandľový marcipán: Pripravíme si trstinový cukor a ružovú vodu.
  5. Ak je trstinový cukor kryštálový, rozmixujeme ho na práškový.
  6. Cukor z mixéra vyberieme. Vložíme mandle a čo najviac rozmixujeme. Pridáme cukor a trochu ružovej vody.
  7. Mixujeme kým sa nevytvorí pevná hladká hmota - marcipán. Z marcipánu odoberieme 50g, zvyšok zabalíme do fólie a odložíme bokom.
  8. Pistáciový marcipán: Do mixéra teraz vložíme pistácie. Rozmixujeme.
  9. Pridáme 50g mandľového marcipánu.
  10. Mixujeme kým sa nevytvorí hladká, pevná pistáciovo - marcipánová hmota. Hmotu zabalíme do fólie a odložíme bokom.
  11. Lieskovcovo - kakaová hmota: V hrnci upálime cukor na svetlý karamel.
  12. Pridáme lieskové oriešky. Premiešame, aby sa oriešky obalili karamelom.
  13. Vylejeme na podložku s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
  14. Preložíme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí krémová hmota. K orieškovému krému pridáme 80g horkej čokolády. Podľa potreby pridáme kakao.
  15. Hmotu vyberieme, zabalíme do fólie a odložíme do chladu stuhnúť.
  16. Príprava bonbónov: Z pistáciového marcipánu tvarujeme malé guľky. Všetky hmoty sú naozaj dosť olejové - mne sa dobre "guľkalo" dlaňou na papierovom obrúsku.
  17. Vyšlo mi ich presne 30.
  18. Pistáciové guľky obalíme v lieskovcovo - kakaovej hmote. Na záver ich obalíme v marcipáne.
  19. V hrnčeku nad parou roztopíme kakaové maslo s čokoládou. Marcipánové guľky namáčame a necháme stuhnúť.
  20. Ja som guľky uložila do vzduchotesnej krabičky na chladné miesto. Neublíži im ani skladovanie pri izbovej teplote.