Slaný koláč
Mangoldový koláč (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Mangold je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Pestujem ho na záhrade už dlhé roky.* Neulakomujem sa na farebnosť, sejem vždy mangold zelený, širokostopkový. Prečo? Je chutnejší, má pevnejšie listy, a hlavne, stopky tohto mangoldu sa dajú pripravovať samostatne podľa receptov na špargľu. Mám len jeden "problém". Záhradu mám pod lesom a tak mi chodí na mangold srnka. Či tá istá, ťažko povedať. Chodí mi tu už asi 5 rokov. Ale je to príjemné spestrenie a nevadí mi to, je to milé. :)))
1 forma porcia |
60 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky prísady na cesto vymiesime. Vody dávame toľko, aby sme dostali klasické miesené cesto.
- Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním okrúhlu koláčovú formu, okraje trošička nadvihnerme. Dáme do rúry na 180 °C a 10 minút predpečieme.
- Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme narezaný mangold a prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a 5 minút podusíme.
- Prichystáme paradajkovú omáčku zmiešaním všetkých surovín.
- Predpečené cesto potrieme omáčkou a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom.
- Rozložíme podusený mangold.
- Povrch koláča potrieme jogurtom.
- Pečieme na 180 °C asi 25 minút, kontrolujeme podľa upečenosti cesta.
- Poznámka: Paradajkovú omáčku a mangold nesolím, vzhľadom k syru je to pre mňa slané dosť. Kto ale potrebuje, nech si prisolí.
- Poznámka pre pestovateľov: Na jeseň mangold nevyberám s koreňmi, len ho popri zemi zrežem. Na jar napukajú skoro listy a je to prvá úroda zo záhrady. :) Až potom ho vyberiem úplne s koreňmi a vysievam nový. Išiel by už do kvetu.