Slaný koláč

Mangoldový koláč (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Mangold je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Pestujem ho na záhrade už dlhé roky.* Neulakomujem sa na farebnosť, sejem vždy mangold zelený, širokostopkový. Prečo? Je chutnejší, má pevnejšie listy, a hlavne, stopky tohto mangoldu sa dajú pripravovať samostatne podľa receptov na špargľu. Mám len jeden "problém". Záhradu mám pod lesom a tak mi chodí na mangold srnka. Či tá istá, ťažko povedať. Chodí mi tu už asi 5 rokov. Ale je to príjemné spestrenie a nevadí mi to, je to milé. :)))

1 forma
porcia
60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky prísady na cesto vymiesime. Vody dávame toľko, aby sme dostali klasické miesené cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním okrúhlu koláčovú formu, okraje trošička nadvihnerme. Dáme do rúry na 180 °C a 10 minút predpečieme.
  3. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme narezaný mangold a prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a 5 minút podusíme.
  4. Prichystáme paradajkovú omáčku zmiešaním všetkých surovín.
  5. Predpečené cesto potrieme omáčkou a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom.
  6. Rozložíme podusený mangold.
  7. Povrch koláča potrieme jogurtom.
  8. Pečieme na 180 °C asi 25 minút, kontrolujeme podľa upečenosti cesta.
  9. Poznámka: Paradajkovú omáčku a mangold nesolím, vzhľadom k syru je to pre mňa slané dosť. Kto ale potrebuje, nech si prisolí.
  10. Poznámka pre pestovateľov: Na jeseň mangold nevyberám s koreňmi, len ho popri zemi zrežem. Na jar napukajú skoro listy a je to prvá úroda zo záhrady. :) Až potom ho vyberiem úplne s koreňmi a vysievam nový. Išiel by už do kvetu.