Mandľový koláč Bakewell fotorecept
Foto: kucharka
My máme radi všetko mandľové. A keď je to sladké a sa z toho dobre priberá, tak hádam ešte radšej :-)) Recept je podľa Mary Zobraziť celý popisMy máme radi všetko mandľové. A keď je to sladké a sa z toho dobre priberá, tak hádam ešte radšej :-)) Recept je podľa Mary Berry.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
175 g |
|
75 g studené |
|
2-3 PL studená |
|
Plnka: | |
125 g |
|
125 g |
|
125 g mleté |
|
1 ks |
|
2-3 PL (malinový) |
|
50 g |
|
Poleva: | |
80 g |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Maslo rozdrvíme prstami a zmiešame s múkou. Postupne pridávame vodu až vznikne hladké cesto.
-
2
Cesto vyvaľkáme a vložíme do papierom vystlanej tortovej formy s priemerom 20-22 cm. Vložíme do chladničky. Ja cesto nevaľkám, zdá sa mi jednoduchšie prstami ho utľapkať vo forme :-))
-
3
Po asi 30 minútach vyberieme cesto z chladničky, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry - 180 stupňov, asi 15 minút. Po vybratí z rúry korpus natrieme obľúbeným džemom. Mne sa najviac hodí malinový.
-
4
Plnka: Rozpustíme maslo a ešte do teplého vmiešame cukor. Pridáme mleté mandle a vajíčko.
-
5
Plnku vylejeme na korpus a posypeme plátkami mandlí (mandľové lupienky). Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minút.
-
6
Vychladnutý koláč pokvápeme/polejeme polevou. Jednoducho rozmiešame 80 g práškového cukru s dvoma lyžicami citrónovej šťavy.
-
7
Ja si na ňom pochutnávam s šálkou čierneho čaju, asi ako si na ňom pochutnáva aj Mary Berry. Dobrú chuť.
Aj mne sa zdá, že len prejdem okolo koláča a priberiem! No čo už....